De Koekoek door INZIGHT architecture | homify
Wijzig profielfoto
Wijzig omslag
INZIGHT architecture
INZIGHT architecture

INZIGHT architecture

INZIGHT architecture
INZIGHT architecture
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

De Koekoek

In een nieuw woongebouw in Veenendaal zijn 6 woongroepen voor ouderen met dementie gerealiseerd. De woongroepen bevinden zich per twee op drie verdiepingen. Iedere woongroep heeft 6 tot 7 bewoners die naast hun eigen kamer met eigen sanitair een gemeenschappelijke woonkamer met keuken delen, gebaseerd op het principe van het Kleinschalig Wonen.

In het ontwerp is ondersteuning van de autonomie van de bewoners een belangrijk uitgangspunt. Door de langgerekte opzet van het gebouw zijn er lange gangen die ingezet zijn om bewegingsruimte te creëren. Om beweging te stimuleren is in de gangen een lambrisering geplaatst die oriëntatie en ondersteuning biedt aan de bewoners. Bij de eigen kamer hangt een vitrine om persoonlijke spullen te plaatsen. Omdat ouderen met dementie vaak niet terug kunnen vallen op het rationeel vermogen en hiermee een cijfer op naam op een deur lastig te herkennen is, is gekozen om eigen spullen als referentie te gebruiken. In de kastjes kunnen foto’s opgehangen worden en kleine spulletjes geplaatst worden. Hiermee is er in de gangen veel te zien, maar kan een bewoner ook makkelijker de eigen kamer vinden. De buitenruimte vormt een belangrijk onderdeel van de leefruimte voor de ouderen. De beleving van ‘buiten’, de beweging en het licht zijn kenmerkende elementen. De galerij is dan ook ingezet als onderdeel van het interieur. Hier zal een buitensfeer gecreëerd worden en de toegang naar buiten wordt laagdrempelig, letterlijk en figuurlijk. De verbinding tussen de beide woongroepen op iedere verdieping biedt bewegingsruimte en routing over de gehele verdieping. Daarom is gekozen voor een verschillende inrichting en sfeer in de twee woonkamers. Dit ondersteunt de oriëntatie en zorgt voor een gevoel van herkenning. De ene woonkamer heeft vollere en warmere kleuren waardoor het meer geborgen en beschermd voelt terwijl de andere woonkamer veel lichter is en frisser kleurgebruik kent. Hierdoor voelt deze ruimte opener en actiever.

Afmetingen
2000 m² (Oppervlakte)
  • Gang woonzorggebouw de Koekoek:  Gezondheidscentra door INZIGHT architecture, Modern

    Gang woonzorggebouw de Koekoek

    Zich op een deel van de gang waar de bewonerskamers zich aan bevinden. Om bewoners te ondersteunen in het vinden van hun kamer zijn vitrines geplaatst in felle, opvallende kleuren. Hier kunnen eigen spullen in geplaatst worden. Bovendien is er zo wat te zien en te beleven in de gangen. De lambriseren kent een geïntegreerde handrail voor ondersteuning tijdens het lopen. De tapijtstroken werken geleidend en geven aan waar deuren zijn waar bewoners naar binnen kunnen. Bij bergingen en niet toegankelijke deuren lopen de stroken door. Er is speciale, hoge waarde, verlichting omdat ouderen met dementie tot 70% minder licht op het oog kunnen hebben. Dat is alsof je met een donkere zonnebril binnen op loopt.

  • Woonkamer groep 1 in de Koekoek:  Gezondheidscentra door INZIGHT architecture, Klassiek

    Woonkamer groep 1 in de Koekoek

    Zicht op een deel van één van de twee woonkamers (per verdieping) van de Koekoek. Deze woonkamer heeft diepere, warmere kleurtonen gekregen. Dit kon omdat hier veel licht binnen komt en de ruimte groter en opener is, er is meer behoefte aan een geborgen gevoel. De kast is speciaal ontworpen, spullen voor bewoners staan in de open vakken met accentkleuren en spullen voor zorg staan achter greeploze deurtjes. Bewoners met dementie zullen niet in de gaten hebben dat dit deuren zijn en bovendien vragen de spullen in het zicht meer aandacht. Hierdoor zal er geen agressie of agitatie omdat bewoners deurtjes willen openen die op slot zitten.

    Materialen zijn speciaal afgestemd op de doelgroep, echt hout en diversiteit in stoffen met verschillende texturen stimuleren het sensotorisch vermogen (tast).

  • Woonkamer groep 2 in de Koekoek:  Gezondheidscentra door INZIGHT architecture, Klassiek

    Woonkamer groep 2 in de Koekoek

    De tweede woonkamer op de verdieping is qua sfeer en uitstraling erg onderscheidend van de andere woonkamer. Deze woonkamer is fris, helder en levendig. Bewust is gekozen voor een groot contrast om het verschil in ruimtes extra voelbaar te maken. De woonkamer is ingedeeld met verschillende zitjes en ook hier is een speciale kastenwand ontworpen.

Admin-Area