Woonhuis Graaf - Nicolaije door bv Mathieu Bruls architect | homify
Wijzig profielfoto
Wijzig omslag
bv Mathieu Bruls architect
bv Mathieu Bruls architect

bv Mathieu Bruls architect

bv Mathieu Bruls architect
bv Mathieu Bruls architect
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

Woonhuis Graaf – Nicolaije

Nieuwbouw woning en tuinontwerp.

Ontwerp – uitvoering: 2003 – 2007.

Het bouwprogramma voor deze woning is doorsnee: huisvesting van een gezin met twee kinderen. Als kien technicus en een Pietje Precies is de huisvader de ideale ‘bouwer in eigen beheer’. De woning maakte deel uit van een doorsnee uitbreidingsplan, dat in 2003 tot stand kwam, met inzet van alle gangbare bestuurlijke middelen, zoals een stedenbouwkundig plan (opgesteld door vijf partijen), inspraakprocedures, een beeldkwaliteitplan, een supervisor en een welstandscommissie…

De woning is als een rechte doos in de helling geschoven. De tuin volgt het oorspronkelijke hoogteverschil en heeft een streekeigen beplanting. Via een buitentrap bereikt men halverhoogte de toegang. Binnen ontvouwt zich een ‘licht-parcours’. Met een aantal draaien rechtsom loopt men naar boven, waar het ‘parcours’ lijkt te eindigen in een vijf meter hoge eetkamer met monumentaal zicht op de tuin. Draait met evenwel nog eens 180° naar links, dan blijkt een halfhoge trap naar de eigenlijk woonruimte te leiden. Doordat deze woonruimte uittorent boven de omliggende woonwijk wordt van hieruit een spectaculair uitzicht over het heuvelland geboden. Bij helder weer herkent men oriëntatiepunten die wel dertig kilometer verderop liggen. Het daglicht in deze ruimte geeft onversneden de lichtstemming van buiten weer. Nog een trap hoger bevinden zich op de entresol de thuiswerkplekken voor het gezin.

Deze wereld in de wolken lijkt een plek voor bezinning. Het doorgedrukte grijze metselwerk en de op het oog primitieve compositie van het gebouw leiden alle aandacht naar de verschijning van dit object in het landschap, zonder dat er sprake is van een duidelijke cultuurhistorische referentie. Of tja… , mogelijk vergelijkt men dit gebouw met een weertoren, die zich probeert te verheffen boven de pseudokwaliteit op maaiveld. Zo wordt dit ontwerp onbedoeld stedenbouwkundige (en dus maatschappij) kritiek.

Maastricht 2005

Locatie
Vaals
  • Woonhuis Graaf - Nicolaije:  Huizen door bv Mathieu Bruls architect, Modern

    Woonhuis Graaf – Nicolaije

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 1
    ["NL"] [Published] Zo bouw je een fantastisch lowbudget huis

    Voorgevel.

  • Woonhuis Graaf - Nicolaije:  Woonkamer door bv Mathieu Bruls architect, Modern

    Woonhuis Graaf – Nicolaije

    Interieur, woonkamer.

  • Woonhuis Graaf - Nicolaije:  Huizen door bv Mathieu Bruls architect, Modern

    Woonhuis Graaf – Nicolaije

    Exterieur.

  • Woonhuis Graaf - Nicolaije:  Huizen door bv Mathieu Bruls architect, Modern

    Woonhuis Graaf – Nicolaije

    Materialisatie.

  • Woonhuis Graaf - Nicolaije:  Badkamer door bv Mathieu Bruls architect, Modern

    Woonhuis Graaf – Nicolaije

    Badkamer.

  • Woonhuis Graaf - Nicolaije:  Huizen door bv Mathieu Bruls architect, Modern

    Woonhuis Graaf – Nicolaije

    Doorsnede.

Admin-Area