Möhn + Bouman architects

Möhn + Bouman architects

Möhn + Bouman architects
Möhn + Bouman architects
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

Protected housing

This two-storey housing block for 24 mentally disabled is built within an existing neighbourhood. Here, 12 people live in 2 groups, and 12 people in an autonomous unit, all supported by medical facilities and a small team of caregivers.

It is the clients strong intention to integrate disabled people as much as possible within normal society. Much effort has been put into creating social acceptance of this group within their new neighbourhood, which succeeded thanks to close involvement of client, neighbours and a sensible building contractor. To keep and further enhance acceptance, interaction of the disabled towards the neighbourhood have to be controlled; on the other hand the vulnerable inhabitants need privacy and reduction of stimuli.

As a key issue of the design, the interaction of the building and its inhabitants with the environment is regulated by a white concrete platform, densely planted with a screen of birch trees.

It is surrounding the building and its backgarden. In summer the trees provide shade, in winter they loose their leaves, allowing more light to penetrate the building.

The building itself is clad with black concrete elements. With its vertical structure and integrated raw white stone blocks, this facade acts as a diapositive background for the screen of trees, loosely inspired on Ansel Adams’ Aspen photographs.

At the corner of the building the white platform is lifted to introduce a large, completely open corner, interacting with the surrounding public space. Here a large social meeting- and dining room is dominant along with supporting facilities. The main entrance is positioned here, right at the fold of the concrete platform. To guide people inward, the fold is extented as a twisting wall, leading towards an organically shaped connection to an atrium on the first floor, which gives access to the autonomous dwellings and a roof terrace above the entrance.

2 storeys

building costs € 2.550.000,-

floor space 1750 m2 (excluding external storage space)

volume 5260 m23

design 2008

completion 2011

photographs : Sarah Blee, exept : “055-mbarch-01” which is by mbarch.

Locatie
Zoetermeer
  • Protected housing:  Huizen door Möhn + Bouman architects

    Protected housing

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 1
    ["NL"] [Published] homify 360° | Begeleid Wonen in Stijl
  • Protected housing:  Huizen door Möhn + Bouman architects

    Protected housing

  • Protected housing:  Huizen door Möhn + Bouman architects

    Protected housing

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 1
    ["NL"] [Published] homify 360° | Begeleid Wonen in Stijl
  • Protected housing:  Huizen door Möhn + Bouman architects

    Protected housing

  • Protected housing:  Huizen door Möhn + Bouman architects

    Protected housing

  • Protected housing:  Gang en hal door Möhn + Bouman architects

    Protected housing

  • Protected housing:  Gang en hal door Möhn + Bouman architects

    Protected housing

  • Protected housing:  Huizen door Möhn + Bouman architects

    Protected housing

  • Protected housing:  Huizen door Möhn + Bouman architects

    Protected housing

  • Protected housing:  Huizen door Möhn + Bouman architects

    Protected housing

Admin-Area