Woonhuis Bosch en Duin door Maas Architecten | homify
Maas Architecten

Maas Architecten

Maas Architecten
Maas Architecten
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

Woonhuis Bosch en Duin

Dit woonhuis, dat ligt op een geaccidenteerd boskavel in Bosch en Duin nabij Baarn, is een complexe samensmelting van verschillende volumes waarin de vele niveauverschillen ook in het interieur voor een grote dynamiek zorgen. Het omvangrijke programma dat naast de gebruikelijke woonvertrekken als woon-, slaap- en badkamers, ook een garage, fitnessruimte en sauna bevat, bestaat in totaal 2000m3. Daarin zijn ook twee kantoorvertrekken begrepen. Het woonhuis is namelijk een woonwerkhuis dat een bestaande gesloopte opstal vervangt.

De complexe opdeling komt voort uit het van toepassing zijnde bestemmingsplan dat voorschrijft hoeveel kubieke meters, inclusief bijpassende goothoogtes, maximaal mag worden gebouwd voor de verschillende functies. Bovendien moest het onderscheid tussen wonen en werken in de architectuur afleesbaar zijn. Omdat het programma van de opdrachtgever deze voorschriften in omvang overschrijdt, is een deel van het bouwvolume onder het maaiveld aangebracht. Een brede hellingbaan leidt zo naar de verdiept aangelegde dubbele garage waarachter zich de fitness- en saunaruimte bevinden. Dit verlaagde niveau zet zich achter de bebouwing voort in een strook waarin een zwembad en tuinhuis zijn gesitueerd. Boven dit verlaagde bouwdeel zijn de kantoorvertrekken ontworpen. Omdat het twee bouwlagen hoge woonhuis op maaiveldniveau aanvangt, ontstaan er in het woonwerkhuis in totaal vier verschillende vloerniveaus.

Niet alleen in de verschillende bouwhoogtes maar ook in de uitwerking en materialisatie van de gevels is het onderscheid tussen wonen en werken zichtbaar gemaakt. Zo heeft het kantoordeel geheel in glas uitgevoerde voor- en achtergevels. Over deze transparante ruimten wordt een massieve schijf gevouwen die het dak en de grijs gestuukte kopgevel vormen. De brede aluminium daklijst zet zich ook voort over de dikte van de kopgevel en vloerrand en vormt zo een doorlopend kader. Het woonhuis is in contrast hiermee in wit stucwerk uitgevoerd, gecombineerd met zwarte baksteen. Bovendien is hier – in tegenstelling tot de minimalistische uitwerking van de kantoren – gekozen voor een architectuur met een uitgesproken plastisch karakter met een sterke afwisseling van open en gesloten vlakken en in- en uitstulpingen. Deze plasticiteit komt voort uit het functionele gebruik van de verschillende woonvertrekken en de oriëntatie op de groene omgeving.

Om te voorkomen dat het voorgeschreven contrast tussen de verschillende uitwerkingen de architectuur van het totaal teveel verbrokkelt, is in detaillering de eenheid teruggebracht. De verbindende elementen in de vorm van doorlopende glaspartijen, muurvlakken en aluminium daklijsten, zorgen voor en conceptuele eenheid. Dat daarbij soms zeer complexe bouwkundige en constructieve oplossingen voorkomen, geeft aan het ontwerp een extra dimensie die tot de zeer uitgesproken architectuur leidt.

Locatie
Bosch en Duin

Admin-Area