1 Zonne-energie

Locatie

Zonne-energie

Wat is zonne-energie?

De zon is de bron van alle leven op aarde en zowel mens, dier als plant kunnen niet zonder de kracht, warmte en energie van de zon. Net zoals voor levende organismen geldt, is het ook zo dat de zon een van de meest belangrijke bronnen voor groene en schone energie is. De zonnekracht is onuitputtelijk en overal beschikbaar. Daarnaast is het zo dat bij de opwekking van zonne-energie geen schadelijke stoffen vrijkomen, zoals bijvoorbeeld bij kolencentrales wel het geval is.

Er zijn twee verschillende systemen mogelijk om zonne-energie te gebruiken. We leggen die twee verschillende systemen even kort voor je uit.

Fotovoltaïsch systeem

Het fotovoltaïsche systeem gebruikt het licht en de warmte van de zon door de energie met behulp van speciale cellen op te vangen en om te zetten in elektriciteit. Bij dit systeem heb je een zonnepaneel nodig en een accu om de opgewekte energie in op te slaan. De zonnepanelen worden vaak op daken van gebouwen geplaatst, maar kunnen ook een plekje krijgen in het open veld. De belangrijkste voorwaarde is dat de panelen zo geplaatst worden dat het zonlicht zo optimaal opgevangen kan worden. Dit systeem wordt ook in Nederland al geruime tijd toegepast. Verhoudingsgewijs is de investering laag en het kan je jarenlang een flinke besparing op je elektriciteitsrekening opleveren. Wel moet je huis hiervoor constructief geschikt zijn en vanzelfsprekend moet het niet zo zijn dat andere huizen of gebouwen het zonlicht van jouw dak wegnemen.

Thermische zonne-energie

Bij thermische zonne-energie wordt de zonnewarmte doorgegeven aan een vloeistof, meestal water. Dat water kan in huis worden gebruikt via de warme kraan, maar kan ook gebruikt worden om een generator aan te drijven en op die manier stroom op te wekken. Voor particulieren wordt dit systeem veelal gebruikt voor de zogenaamde zonneboiler.

Waar kun je een installatie voor het opwekken van zonne-energie het beste plaatsen?

Vanzelfsprekend moeten zonnepanelen op een plek geïnstalleerd worden waar het zonlicht optimaal wordt benut. De zuidzijde van je huis is daarom vrijwel altijd het meest geschikt. Maar zoals gezegd heb je niet eens een dak nodig! Een tuin, grasveld of weiland kan ook prima plaats bieden aan zonnepanelen! Vele plekken zijn wat dat betreft geschikt, zolang er maar geen obstakels in de weg staan die het zonlicht weg kunnen nemen. Voor het plaatsen van zonnepanelen in een open ruimte zijn speciale constructies beschikbaar om de panelen zo optimaal mogelijk op te stellen.

Wat zijn de voordelen en de nadelen van het opwekken van zonne-energie?

Zoals we al eerder aanstipten, is de zon een onuitputtelijke bron van energie op aarde. Dat kan al als een eerste voordeel gelden, maar spreekt eigenlijk vanzelf. Het grootste voordeel voor jou als particulier is dat je met de opwekking van zonne-energie behoorlijk op je uitgaven aan elektriciteit kunt besparen. Je investeert in een duurzaam systeem dat bovendien geheel zonder geluid werkt. Dat is ook zeker een groot voordeel ten opzichte van windenergie: windturbines (volgens sommigen ook storende elementen in het landschap) kunnen heel veel geluidsoverlast veroorzaken. Zonnepanelen zijn gelukkig heel erg stil, vooral ook fijn voor je buren. Verder hebben zonnepanelen ook een erg lange levensduur. Over het algemeen wordt 20 tot 25 jaar gebruik door de meeste aanbieders gegarandeerd.

Maar we horen je denken, de nadelen dan? De investeringskosten zou je als een nadeel kunnen zien, maar in sommige gevallen kunnen zonnepanelen (gedeeltelijk) worden gesubsidieerd. Vraag dit in jouw gemeente even na. En de investering verdien je gelukkig dubbel en dwars terug, het is dus maar een tijdelijk nadeel. Het is jammer dat je ’s nachts geen elektriciteit op kunt wekken, maar gelukkig verbruik je dan ook vrijwel geen energie. Op de meer donkere dagen zal er ook minder energie opgewekt worden, maar de nieuwste zonnepanelen zorgen zelfs bij zware bewolking nog voor elektriciteit.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om mijn huis van elektriciteit te voorzien?

Deze vraag is vrij gemakkelijk te beantwoorden door te kijken naar het jaarverbruik van energie. Pak de jaarrekeningen van je stroomaanbieder er dus maar bij! Je kunt het beste een paar jaren met elkaar vergelijken en daar een gemiddelde van nemen. Een installateur van zonnepanelen zal je deze vraag ook zeker gaan stellen, dus wees er vast op voorbereid. Een paar korte stappen kunnen je meer duidelijkheid opleveren. Een rekenmachine kan van pas komen, maar dit is gelukkig geen gevorderde wiskunde.

*Je hebt je jaarrekening en deelt 365 door het aantal verbruikte kilowattuur (kWh) en kunt dan zien hoeveel kWh je per dag verbruikt.

*Tel 25% bij je daggemiddelde op, dit om er voor te zorgen dat je de minder zonnige dagen kunt compenseren.

*Vervolgens ga je kijken wat de gemiddelde hoeveelheid zon op jouw locatie is. Deel de dagelijkse energiebehoefte in kWh door het aantal piekuren per dag. Het energieniveau dat de panelen per uur moeten genereren kun je nu uitrekenen door dit getal met 1000 te vermenigvuldigen, je krijgt dan de hoeveelheid watt.

*Je kunt nu uitrekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om de benodigde wattage per uur te halen. Uiteraard heeft het er wel mee te maken wat voor type paneel je in gedachten hebt. De opbrengst van één paneel ligt ongeveer tussen de 150 en 345 watt. Als je weet hoeveel je per uur verbruikt kun je door dat getal te delen door de wattage van één paneel uitvinden hoeveel panelen je nodig zult hebben.

*Een professional zal dit ook over het algemeen allemaal voor je uitrekenen en kijken hoe en waar de zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Voor jou is dit stappenplan handig om alvast een eerste indruk te krijgen.

Hoe vind ik een professional op het gebied van zonne-energie in Heerlen?

Een zoektocht via het internet zal zeker voldoende resultaten opleveren. Vragen aan familie of vrienden kan ook goed helpen, je kent namelijk vast wel iemand die kortgeleden zonnepanelen op zijn of haar dak heeft laten installeren. En vanzelfsprekend kan homify je ook met de juiste professional in contact brengen.

Waar moet ik nog meer om denken bij het laten installeren van zonnepanelen?

Het laten plaatsen van zonnepanelen is over het algemeen een behoorlijke investering. Ga daarom goed voorbereid aan het werk. De volgende punten kunnen je daarbij helpen.

*Ga na hoeveel ervaring een installateur heeft op het gebied van zonnepanelen. Zoek of vraag recensies over het werk van het betreffende bedrijf. Ga ook even na of alle vergunningen in orde zijn.

*Zorg er voor dat een installateur je op een goede manier aanwijzingen geeft en ook een goed plan maakt. Juist dan is het handig dat je al een eigen berekening hebt gemaakt, je kunt dan een beetje vergelijken. Het is over het algemeen ook verstandig om offertes aan te vragen bij meerdere bedrijven. Laat al die bedrijven ook zeker bij jou langskomen, je kunt dan gelijk in een gesprek al merken of je de juiste installateur voor je hebt staan of niet.

*Vraag na of een bedrijf zelf alle werkzaamheden uitvoert of dat er ook nog onderaannemers ingeschakeld worden.

*Denk er ook om dat je een beeld krijgt hoelang de installatie ongeveer gaat duren.

*Zowel jij als de eventuele installateur moeten er voor zorgen dat je dak grondig wordt geïnspecteerd. Het zal niet de eerste keer zijn dat er eerst een flinke onderhoudsbeurt aan het dak moet worden uitgevoerd voordat zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden.

*Informeer ook bij de installateur wat de stappen zijn die ondernomen worden als er tijdens de werkzaamheden schade aan het dak ontstaat.

*Een garantie op je zonnepanelen is ook erg belangrijk. Vraag na hoe lang de garantieperiode is.

*Alle financiële details moeten ook goed doorgesproken worden en zeker goed op papier staan. Zorg voor een duidelijk financieel overzicht en een contract waarin alle rechten en plichten van de betreffende aannemer goed omschreven staan.

Hoeveel kost een installatie voor het opwekken van zonne-energie en hoeveel gaat het me op mijn energierekening besparen?

De kosten van het installeren en de uiteindelijke besparing die je gaat krijgen als gevolg van een installatie voor het opwekken van zonne-energie, hangen uiteraard af van de grootte van je huis en het aantal panelen dat je laat installeren. Je moet zonnepanelen in eerste instantie als een investering zien en zult daar later de vruchten van gaan plukken. In sommige gevallen kun je ook subsidie krijgen voor de aanschaf van zonnepanelen. Je kunt de eerdere berekening die je gemaakt hebt over je jaarlijkse energierekening vergelijken met de verwachtte opbrengst en dan zie je gelijk hoeveel geld je per jaar bespaart. Als je zelf alles bekostigt, heb je over het algemeen binnen tien jaar de investering terugverdiend. Maar dat verschilt per geval, dus jouw situatie kan veel voordeliger uitpakken! Wil je meer informatie over de kostenbesparing? Veel energieaanbieders kunnen je hierover meer vertellen.

Welke andere professionals heb ik nodig voor mijn huis in Heerlen?

Als je bezig bent om zonnepanelen aan te schaffen dan kan het heel goed zijn dat er meer klussen aan je huis moeten worden uitgevoerd, bijvoorbeeld om je huis energiezuiniger te maken. Of omdat er ander achterstallig onderhoud moet worden uitgevoerd, meer verbouwd gaat worden of om wat voor reden dan ook. homify helpt je ook graag met die andere professionals op weg. Je kunt hieronder een paar vinden.

Architecten in Heerlen:

Een architect kan een plan maken om je bestaande huis te verbouwen of kan een nieuw huis ontwerpen. Wil je bij bouw of verbouw energiezuinig aan de slag en ook zonnepanelen? Een architect kan daar een grote steun bij zijn, door daar in de plannen uitgebreid rekening mee te houden.

Dakbedekkers in Heerlen:

Een zonnepaneel op je dak is heel mooi, maar dan moet je dak wel stevig zijn! De juiste dakdekkers zorgen voor een stevig en energiezuinig dak.

Elektriciens in Heerlen:

Zonne-energie, daarbij komen ook de nodige elektrische aangelegenheden kijken. De kennis en vaardigheden van een elektricien kunnen dan heel goed van pas komen.