1 Restauratie en Renovatie in Haarlem

Locatie

Restauratie en renovatie

Wat is het verschil tussen restauratie en renovatie?

Misschien ben je wel heel erg verheugd over de aankoop van een oud huis en kun je niet wachten om er flink mee aan het verbouwen te gaan. Of je wilt met je bestaande huis eens stevig aan de slag. Maar voor je te enthousiast wordt en een aannemer inschakelt, is het goed om het onderscheid te kennen tussen restauratie en renovatie. Niet in de laatste plaats heeft dat ook te maken met het prijskaartje wat aan een restauratie, dan wel renovatie hangt. Wat is nou precies het verschil?

Restauratie is onderhoud of (gedeeltelijke) vervanging van delen van een oud huis. Een restauratie heeft als uitgangspunt dat de oorspronkelijke situatie hersteld wordt. Het herstellen van een oude houten vloer bijvoorbeeld, of het exact namaken van het authentieke plafond in je woonkamer. Bij een restauratie wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van nieuwe materialen. Wat dat betreft zullen de materiaalkosten niet zo hoog zijn. De tijd die een restaurateur kwijt is aan het exact kopiëren van bepaalde onderdelen kan er wel voor zorgen dat de kosten oplopen!

Renovatie is over het algemeen iets rigoureuzer van aard: bestaande onderdelen worden vervangen en er worden ook nieuwe toevoegingen gedaan aan een bepaalde ruimte of aan het gehele huis. Renovatie heeft dus een meer vernieuwend element in zich en kan wat duurder uitpakken. Bij een renovatie verandert het interieur of het uiterlijk van je woning over het algemeen. Wel is een renovatie niet zo ingrijpend als een verbouwing, want bij renovaties worden geen grote constructieveranderingen of nieuwe ruimtes aangebracht.

Naast de begrippen restauratie en renovatie is het ook handig om iets af te weten van enkele andere termen die in de bouwsector gebruikt worden. Het gaat daarbij om preventie, onderhoud en reconstructie. Bij preventie kun je denken aan brandpreventie, aardbevingsbestendig maken (zoals je nu op grote schaal in de provincie Groningen ziet!) of andere manieren om een gebouw tegen de elementen te beschermen. Onderhoud, zoals schilderwerkzaamheden of vervanging van bepaalde constructieve onderdelen, wordt daarnaast op geregelde basis uitgevoerd. En tot slot gaat het bij reconstructie om het vervangen van beschadigde of verdwenen onderdelen van je huis na brand of stormschade.

Restauratie: wat zijn de stappen die er over het algemeen worden genomen en waar moet nog meer aan gedacht worden?

*Inspectie van het gebouw en het in kaart brengen van de huidige toestand.

*Geconstateerde (grote) gebreken kunnen zijn: oxidatie (roest), ongedierte (denk daarbij aan houtworm en boktor in houten constructies), verkleuringen, lekkage, beschadigd metselwerk, scheuren in de muren, instabiele constructies, beschadigde onderdelen en ga zo maar door. Er wordt op een rijtje gezet wat er allemaal aan de hand is en noodzakelijke reparaties worden uiteraard zo snel mogelijk uitgevoerd.

*Een plan van aanpak van de totale restauratie wordt opgesteld.

*Alle niet authentieke onderdelen die toegevoegd zijn worden in principe door meer originele onderdelen vervangen.

*Duurzaamheid speelt een grote rol!

*Denk goed om de vergunningen, zeker als het gebouw de status van rijksmonument of gemeentelijk monument heeft.

*Een restauratie kan ook een enkel onderdeel zoals een oude deur of meubelstuk betreffen.

Renovatie: waar moet ik dan allemaal rekening mee houden?

*Eerst moet het gebouw grondig worden geïnspecteerd door een bouwkundige of door een aannemer. Hierbij gaat het in eerste instantie om een inspectie van de algemene constructie van het huis: de fundering, de muren (zowel beton, bakstenen als metselwerk) en het dak. Verder moet de staat van de kozijnen, ramen en deuren bekeken worden. Wat ook erg belangrijk is, is een grondige inspectie van alle leidingen in het bouwwerk. De waterleiding en de riolering en daarnaast alle elektriciteits- en gasleidingen. Vergeet ook de dakgoten en de regenpijpen niet!

*Als er sprake is van slechte ventilatie waardoor er verrotting en/of schimmelgroei optreedt dan moeten ramen en deuren aangepast zodat de lucht beter in het gebouw kan circuleren.

*Ook voor renovaties kunnen bouwvergunningen noodzakelijk zijn, informeer daarover bij je gemeente.

*Voor het succesvol uitvoeren van een grote renovatie is een plan van een architect of interieurarchitect bijna onmisbaar.

*Zorg er voor dat de vergunningen op tijd binnen zijn. Schakel eventueel een bouwbegeleider in die dat kan coördineren.

*Check of de water- en stroomvoorziening op de bouwlocatie in orde is. Ook moet de veiligheid van het gebouw gewaarborgd zijn.

*Een goede afvoer van sloopmateriaal is van groot belang. Zorg dus voor een container waarin al het afval kan worden gedumpt. Delen van het gebouw die niet gerenoveerd worden moeten goed afgesloten worden zodat hier geen puin en stof van de renovatiewerkzaamheden terecht kan komen.

*Het allerbelangrijkste is een goede planning. Laat een architect of interieurarchitect een plan opstellen en zorg voor een goede uitvoering daarvan. Als je denkt dat je zelf die verantwoordelijkheid niet aan kunt, huur dan zeker iemand in die het project voor jou begeleidt.

*Een planning die in ieder geval altijd gehandhaafd moet worden gaat als volgt: na inspectie en het opstellen van een plan vinden de grote constructieve werkzaamheden plaats. Vaak is het daarna tijd om alle installaties en leidingen aan te passen. Vervolgens kan er gestuukt en/of geschilderd worden en is het daarna tijd om de vloeren te plaatsen. Na een grondige schoonmaakbeurt komt dan het leukste gedeelte: het opnieuw inrichting van de woning, kantoor, restaurant of wat voor gebouw dan ook.

*De aanwijzingen kunnen natuurlijk ook gelden voor veel kleinschaligere renovaties, zoals een nieuwe keuken of het plaatsen van een dakkapel. Zorg in ieder geval dat er niets vergeten wordt!

Hoe vind ik een professioneel bedrijf in Haarlem voor het uitvoeren voor mijn restauratie of renovatie?

Er zijn verschillende opties voor het vinden van het juiste bedrijf voor het uitvoeren van de restauratie of renovatie die jij op stapel hebt staan. Vroeger pakte je de Gouden Gids, maar door de komst van het internet kun je online vrijwel alles vinden wat je nodig hebt. Je kunt via zoekmachines kijken wat er bij jou in de buurt te vinden is. Maar uiteraard staat homify ook voor je klaar door de beste bedrijven in jouw omgeving in een overzicht aan te bieden. Veel bedrijven hebben zelf natuurlijk ook een website met contactinformatie en recensies. Wat naast het zoeken via homify ook kan helpen is informeren naar bedrijven bij familie en vrienden. Soms kan je dit ook de juiste professional opleveren!

Waar moet ik allemaal om denken bij het inhuren van een restauratie- of renovatiebedrijf in Haarlem?

Het is altijd verstandig om goed onderzoek te doen naar een bedrijf en eventueel vragen te stellen voor je er mee in zee gaat. Hier enkele aanwijzingen voor je op een rijtje:

*Ga na hoeveel ervaring het bedrijf heeft met het soort klus dat je uit wilt laten voeren. Aarzel niet om naar recensies of referenties te vragen. Een grote restauratie of renovatie kost veel geld, dus je wilt ook waar voor je geld zien. Kijk ook goed na of het bedrijf alle benodigde vergunningen heeft.

*Vraag na hoe het bedrijf verzekerd is voor ongevallen of schade op de bouwplek.

*Zorg voor een goed en duidelijk contract tussen jou, het bouwbedrijf en eventuele ander partijen. Schakel eventueel een jurist of andere deskundige in om dit voor je op te laten stellen.

*Belangrijk is ook dat je van het bouwbedrijf een goede planning krijgt, je weet dan precies wat op welk moment uitgevoerd moet worden. Vraag ook om het inplannen van bouwvergaderingen.

*Vraag offertes op bij meerdere bedrijven zodat je de prijzen kunt vergelijken en zeker weet dat je niet te veel betaalt.

*Vergeet tot slot niet om goede afspraken over de betaling te maken!

Hoeveel kost een restauratie of renovatie en hoe kan ik de kosten laag houden?

Een renovatie is over het algemeen iets duurder, zeker als er veel nieuwe elementen aan een gebouw worden toegevoegd. De exacte prijs hangt uiteraard af van de omvang van het project en de materialen die er gebruikt gaan worden. Een duidelijke offerte kan een hoop verhelderen! Kijk ook altijd goed na of alles in de offerte vermeld staat. Een zo compleet mogelijke offerte bespaart geld! Een besparingstip voor de handige klussers is om zelf een gedeelte van de werkzaamheden uit te voeren. Ben je wat minder handig maar kun je wel goed verven? Zelf verven kan ook al een heel stuk geld besparen! Als je zelf klussen uit gaat voeren, doe dat dan alleen als je zeker weet dat je het goed kunt.

Welke andere professionals heb ik nodig voor mijn project in Haarlem?

Of je woning of een ander gebouw nou gerestaureerd of gerenoveerd gaat worden, vaak zijn er ook nog andere professionals nodig die de klus helemaal voor jou af gaan maken. Een paar soorten professionals zullen oor jou zeker goed van pas komen. Hieronder een klein overzichtje.

Interieurontwerpers in Haarlem

Een mooi gerestaureerd of gerenoveerd huis is een erg fijn, maar moet vanzelfsprekend wel mooi ingericht worden. Een interieurontwerper kan je daar als geen ander bij helpen. Met jouw wensen in gedachten zorgt hij voor de mooiste kleuren, de leukste meubels en de meest bijzondere accessoires. Ben jezelf dus niet zo creatief op het gebied van het bedenken van je eigen inrichting? Een interieurontwerper maakt het helemaal voor elkaar!

Schoonmaakbedrijven in Haarlem

Na een grote restauratie of renovatie is het vrijwel altijd een grote bende. Soms is het zo’n grote troep dat je vaak zelf niet in staat bent om alles goed op te ruimen. Maar gelukkig zijn er gespecialiseerde schoonmaakbedrijven die er voor zorgen dat een vieze bouwplaats weer een prachtig en schoon huis wordt!

Schilders in Haarlem

Bij restauraties en renovaties moet er vrijwel altijd geschilderd worden. Soms kunnen jij en of/ de aannemer dat niet allemaal doen en moet er een gespecialiseerde schilder komen. Deze professionals zorgen voor de perfecte afwerking van jouw project!