1 Open haarden in Amsterdam

Locatie

Open haarden

Wat voor types open haard zijn er?

Een open haard is niet alleen heerlijk voor koude dagen in het najaar of in de winter, maar is het hele jaar door een prachtige toevoeging aan je huis. Voor elk type huis is er wel een soort open haard te vinden. Om je een beetje wegwijs te maken op het gebied van open haarden hebben we eerst een overzicht gemaakt van de verschillende types open haarden.

*Houtgestookte open haarden: dit zijn de romantische open haarden met een knisperend houtvuurtje en de karakteristieke geur van brandend hout. Er zijn op het gebied van houtgestookte open haarden ook weer verschillende types te onderscheiden:

*Traditionele open haarden zijn gemaakt van een beton of steen en vormen een open stookplek. Ze zijn erg romantisch en prachtig voor de sfeer, maar niet erg efficiënt op het gebied van het verwarmen van een ruimte. Bovendien heb je hiervoor een goed werkende schoorsteen voor nodig.

*Houtkachels zijn geen open haarden waarbij je open vuur ziet, maar een gesloten kachel waarin je ook hout kunt stoken. Ook hiervoor is een goed werkende schoorsteen noodzakelijk.

*Speksteenkachels of andere hoogwaardige houtkachels maken veel efficiënter gebruik van de warmte die bij verbranding vrijkomt. Vaak geven ze nog uren warmte af nadat het vuur gedoofd is.

*Gasgestookte open haarden: een gasgestookte open haard is wat eenvoudiger te installeren dan een traditionele open haard. Daarnaast geeft dit type haard meer warmte af en is efficiënter in gebruik. Ook hier zijn enkele verschillende types:

*De meer ouderwets gashaarden met gele vlammen. Deze hebben een schoorsteen nodig.

*Gashaarden met blauwe vlammen zijn wat moderner en kunnen zonder rookkanaal worden aangesloten.

*Open haarden met ethanolbranders: ethanolbranders zijn heel eenvoudig te plaatsen, werken geurloos en een schoorsteen is niet nodig. Dat deze open haarden minder warmte afgeven kan wel een nadeel zijn. Er zijn enkele opties op het gebied van ethanolbranders:

*Een ouderwetse open haard, die om wat voor reden dan ook niet meer werkt, kan eenvoudig worden voorzien van ethanol of gelbranders. Zo heb je het effect en gemak van een open haard zonder er veel moeite voor te hoeven doen.

*Aan de muur gemonteerde ethanolbranders kunnen dienstdoen als open haard en/of als decoratief element in jouw woonkamer.

*Je hebt ook kleine ethanolbranders die je als een tafelhaardje kunt gebruiken, simpelweg de meest goedkope en eenvoudige oplossing op het gebied van open haarden.

*Elektrische open haarden: een elektrische open haard is ook zeker een van de goedkopere oplossingen. Een voordeel is dat ze vaak met een afstandsbediening aan en uit gezet kunnen worden Hier zijn ook weer enkele varianten mogelijk:

*Elektrische haarden die ingebouwd worden in een originele open haard. Ideaal als de schoorsteen niet meer werkt of als je geen schoorsteen hebt, maar toch een schouw in je kamer wilt installeren.

*Mobiele elektrische open haarden zijn meestal elektrische kacheltjes met het uiterlijk van een kleine open haard. Deze zijn overigens in allerlei prijsklassen te verkrijgen.

*De vuurkorf is tot slot de ideale haard voor in de tuin. Heerlijk om een vuurtje te stoken op een zomeravond als het wat frisser begint te worden.

Kan ik een open haard installeren als ik geen schoorsteen heb?

Ja, dat kan zeker! Zoals je net ook al hebt kunnen zien, zijn er heel wat opties om een open haard zonder schoorsteen te laten installeren. Gasgestookte open haarden, ethanolbranders, elektrische open haarden: ze kunnen allemaal zonder traditionele schoorsteen geplaatst worden. Het voordeel van als deze uitvoeringen is dat ze efficiënter zijn in gebruik dan houtgestookte open haarden en dat er geen tot weinig schadelijke stoffen vrijkomen bij de verbranding.

Zijn open haarden efficiënt in gebruik?

De ouderwetse houtgestookte open haard is zeker niet efficiënt in gebruik, er wordt meestal slechts 15% van de energie uit het hout omgezet in warmte. Bij meer efficiëntere en modernere houtkachels kan dit oplopen tot zo’n 75 tot 80%. Maar nog efficiënter zijn toch de andere types open haarden. Doordat deze geen schoorsteen gebruiken treedt via dat kanaal geen enkel warmteverlies op.

Wat doen installateurs van open haarden?

Een ervaren en opgeleide installateur van open haarden kan jou helpen met een open haard afgestemd op jouw wensen en jouw budget. Of het nou gaat om de installatie van traditionele houtgestookte open haarden of een elektrische open haard, met deze vakman wordt alles op de juiste manier aangesloten. Ze doen dat op de volgende manier:

*Een installateur van open haarden bekijkt eerst de ruimte in of bij je huis waar de open haard moet komen. Als er een schoorsteen aanwezig is, zal hij (of zij) deze ook aan een grondige inspectie onderwerpen en kijken wat er eventueel aan hersteld moet worden.

*De installateur komt vervolgens met een voorstel voor een bepaald type open haard. Uiteraard kijkt hij hierbij ook naar de stijl en architectuur van je huis. Vervolgens kun jij uit diverse opties kiezen.

*Het prijskaartje dat aan de installatie van een open haard hangt zal daarbij ook gegeven worden en tevens alle andere acties die jij of andere professionals moeten uitvoeren.

*Vervolgens worden alle andere stappen en de kosten verder doorgesproken.

*Als je tot overeenstemming komt dan zal de installatie van jouw open haard naar wens plaats gaan vinden. De afwerking van het geheel hoort daar normaal gesproken ook bij.

*Na installatie wordt alles opgeruimd en kun jij genieten van je prachtige open haard.

Hoe vind ik een gekwalificeerde installateur van open haarden in Amsterdam?

De makkelijkste manier om een gekwalificeerde installateur van open haarden te vinden bij jou in de buurt is door online op zoek te gaan. Via een zoekmachine zal je de nodige installateurs kunnen vinden. En ook homify biedt natuurlijk een overzicht van installateurs van open haarden. Je kunt ook informeren bij familie, vrienden of andere bekenden. Je kent vast wel iemand met een open haard en kunt vragen wie verantwoordelijk is geweest voor de installatie daarvan.

Waar moet ik allemaal om denken bij het inhuren van een installateur van open haarden?

Het laten plaatsen van een open haard kan een behoorlijke ingreep in je huis zijn en daar zijn dan ook de nodige kosten aan verbonden. Het is logisch dat je wilt dat dit goed wordt uitgevoerd: je wilt waar voor je geld! Daarom kan het handig zijn om eerst meer achtergrondinformatie op te zoeken over een installateur of door aan een dergelijk bedrijf vragen te stellen. Ook hiervoor hebben we een lijstje gemaakt.

*Vraag naar het aantal jaren ervaring van een installateur en de vergunningen en certificaten die hij heeft. Zijn er recensies te vinden van zijn werk of heeft hij een portfolio? Als dat niet het geval is, kun je natuurlijk ook om referenties vragen. Vraag ook vooral naar de ervaring met het installeren van een bepaald type open haard.

*Zoek uit of het bedrijf ook een showroom heeft. Het is namelijk erg fijn als je bepaalde types open haarden ook in het echt kunt bekijken, je kunt dan een veel betere indruk krijgen dan alleen maar het bekijken van afbeeldingen van open haarden.

*Informeer ook of een installateur alle werkzaamheden zelf uitvoert of dat er onderaannemers ingeschakeld gaan worden. En vergeet ook zeker niet even te vragen naar de verzekering van zowel de installateurs als van jouw huis, je wil niet dat er problemen kunnen ontstaan!

*Komt de installateur eerst bij jou thuis kijken voor het bekijken van de opties en het maken van een offerte? Dit is eigenlijk een must, op afstand is het namelijk moeilijk in te schatten.

*Vraag ook of een installateur na installatie regelmatig onderhoud kan verzorgen. Zeker als je open haard met een schoorsteen werkt, dan is regelmatig onderhoud noodzakelijk!

*De installatie van een open haard kan heel wat troep met zich meebrengen. Vraag hoe jouw huis hiertegen beschermd gaat worden en wat je zelf moet voorbereiden op dat gebied.

*Vraag tot slot om een offerte en informeer daarvoor bij enkele andere bedrijven. Vergelijk de offertes en ga in zee met de installateur die zowel een goede prijs als een goede kwaliteit biedt. Hoeveel kost het laten installeren van open haarden en hoe kan ik de kosten laag houden?

De kosten van het laten installeren van een open haard verschillen per geval. De belangrijkste kostenfactor is het type open haard dat je laat installeren. Daarnaast maakt het ook uit welke andere werkzaamheden moeten worden uitgevoerd voor of tijdens de installatie. Een houtgestookte open haard is het duurste type om te laten installeren, ethanolbranders zijn over het algemeen het goedkoopst. Dat laatste type kun je vaak ook zelf aanschaffen en plaatsen, daar heb je dan helemaal geen installateur voor nodig. Daarmee is dat ook een manier om de kosten laag te houden. Kies je wel voor een duurdere optie, dan kun je het beste een installateur bij jou in de buurt inschakelen. Dit scheelt voorrijkosten! Ook kun je eventueel zelf een gedeelte van de werkzaamheden uitvoeren om de kosten wat lager te houden. Als je zelf dingen doet, doe het dan wel verantwoord!

Welke andere professionals heb ik nodig voor mijn huis in Amsterdam?

Als je van plan bent een open haard te laten installeren dan is de kans groot dat er meer werkzaamheden in of rond je huis uitgevoerd moeten worden. Ook daarbij kan homify je helpen. We hebben enkele andere professionals even kort voor je toegelicht.

Vloerleggers in Amsterdam

Een vloerlegger zorgt voor de perfecte houten vloer of een ander soort vloer. Als je een open haard laat installeren en een nieuwe vloer wilt laten leggen, dan kun je dit heel goed combineren. Laat dan wel de verschillende professionals de werkzaamheden goed op elkaar afstemmen.

Elektriciens in Amsterdam

Kies je voor een elektrische open haard? Dan kan de kennis en de handigheid van een elektricien goed van pas komen!

Schilders in Amsterdam

Zien de muren in je huis er niet meer zo fraai uit en denk je dat de installatie van een open haard er wel een nieuw kleurtje kan komen? Schakel dan een schilder in.