1 Makelaars

Locatie

Makelaars

De beroemde Frans-Zwitserse architect Le Corbusier schijnt gezegd te hebben: ‘Een huis is het hart van het leven’. Juist omdat het om zo’n dierbare en waardevolle plek gaat, is het misschien ook wel lastig om het juiste huis te vinden. En daarnaast zijn er bij de zoektocht en het kopen van een huis nog zoveel verschillende andere dingen waar je allemaal om moet denken. Makelaars weten als geen ander wat er allemaal komt kijken bij het kopen of verkopen van een huis. Niet zonder reden is het dat deze experts heel vaak de verbindende schakel tussen kopen en verkoper zijn. Makelaars denken met jou mee en zorgen dat jij een huis naar jouw hart kunt vinden en kopen. Om het even wat gemakkelijker voor je te maken hebben we even op een rijtje gezet wat een makelaar allemaal doet:

*Makelaars kunnen zowel kopers als verkopers vertegenwoordigen. In sommige gevallen vertegenwoordigen ze beide partijen. Een makelaar kan ook bij huurwoningen bemiddelen.

*Een makelaar maakt een schatting van de prijs van een huis op grond van een aantal factoren. Daarbij valt te denken aan de grootte van het huis, staat van onderhoud en de buurt waar het huis gelegen is. Soms wordt ook een vergelijking met andere huizen in dezelfde klasse gemaakt.

*Als je op zoek bent naar een huis dan kun je uiteraard zelf op zoek gaan, maar een makelaar kan dat ook voor jou doen of je in ieder geval helpen met je zoektocht. Uiteraard is daarvoor eerst een intakegesprek nodig zodat de makelaar precies weet wat jouw wensen zijn en daar de juiste woning(en) bij kan zoeken.

*De makelaar is vooral een expert op het gebied van huizen. Bij een bezoek aan een woning kan hij je dan ook veel technische details geven en aangeven wat er eventueel moet worden vervangen. Achterstallig onderhoud moet zeker worden opgemerkt, omdat dit van invloed kan zijn op de prijs. Een goede makelaar weet dit voor jou op te sporen en aan te geven.

*Als jij (en je eventuele partner) besluiten tot aankoop van een huis dan zorgt de makelaar ook voor de formele, juridische en financiële aspecten van de aankoop. Ook kan een makelaar eventueel wat voor je betekenen op het gebied van hypotheken en leningen.

*Maar het kan natuurlijk ook andersom: als jij de verkoper bent dan zorgt de makelaar dat je huis te koop komt te staan en zorgt hij voor de nodige publiciteit zodat geïnteresseerden bij je huis kunnen komen kijken. De makelaar zal je ook adviseren hoe jij je huis er zo aantrekkelijk mogelijk uit kunt laten zien en welk achterstallig onderhoud eventueel nog moet worden weggewerkt.

*Op het gebied van bezichtigingen van je huis vormt de makelaar ook een bemiddelaar: hij plant en regelt de afspraken in, contact over jouw huis van geïnteresseerden verloopt dan ook doorgaans via zijn kantoor.

*Voor niets gaat de zon op, een makelaar zal dus een deel van het verkoopbedrag van je huis krijgen. Doorgaans worden van tevoren deze tarieven al duidelijk aangegeven en je zal zeker geen spijt hebben van de begeleiding van een makelaar. Verkoop in eigen beheer kan namelijk een hoop problemen opleveren.

Wat zijn de voordelen van het inhuren van een makelaar in Helmond?

Het moet niet zo zijn dat het kopen van een huis je als een molensteen om je nek gaat hangen. Je moet er voor zorgen dat je een huis uitzoekt dat je heel erg aanspreekt, maar ook goed past bij je budget. Gelukkig zijn er makelaars in Helmond die jou aan alle kanten kunnen helpen. Van het maken van een afspraak met een verkoper tot een grondige inspectie van het huis, ze zorgen voor bijna alles! Verder zijn makelaars als geen ander op de hoogte welke angsten en vragen allemaal leven bij potentiele kopers en daarom kunnen ze ook een grote morele steun zijn in jouw zoektocht naar een huis. En zoals we ook al gemeld hebben weten ze alles van de regeltjes en de kleine lettertjes die in de huizenmarkt een belangrijke rol spelen.

En uiteraard is er dan het terrein van PR en marketing: je hoeft zelf geen advertenties te bedenken en te plaatsen, de makelaar zorgt dat dit helemaal in orde komt. Ben je genoeg overtuigd van de voordelen van een makelaar, of heb je nog twijfels? Laat die twijfels maar varen, met de juiste makelaar zit jij gebakken.

Hoe vind ik een professionele en betrouwbare makelaar in Helmond?

Een makelaar is een goede partner in het hele proces van aankopen en verkopen van huizen. Maar dan moet je uiteraard wel in zee gaan met een professionele en betrouwbare makelaar! Er zijn in Helmond heel veel makelaars te vinden, maar hoe vind je de juiste? Zorg er in ieder geval voor dat je in zee gaat met een makelaar die aangesloten is bij een grote brancheorganisatie, zoals bijvoorbeeld BVO. Veel grote verzekeringsmaatschappijen of banken hebben ook makelaars in dienst. Een kleine zelfstandige makelaar kan een gevaarlijke keuze zijn, zeker als die niet bij een bekende organisatie aangesloten is.

Navraag doen bij familie of vrienden kan vaak ook helpen. Ze kunnen je bepaalde makelaars waar ze zelf zaken mee hebben gedaan aanbevelen, en misschien ook juist afraden om sommige makelaars in te schakelen.

Waar moet ik verder allemaal om denken bij het inhuren van een makelaar?

De aankoop van een huis is een grote investering en je wil dat alles door een makelaar begeleid wordt die jou niet belazert en waardoor je niet in de problemen raakt. Voor je met een makelaar in zee gaat is het verstandig om eerst de volgende vragen te stellen:

*Vraag de makelaar naar zijn ervaring, kwalificaties en vergunningen. Ga nooit met een makelaar zonder vergunning in zee! Vraag verder na bij welke organisaties een makelaar is aangesloten.

*Zoek of vraag naar recensies over het werk van de makelaar. Schroom ook niet om, eventueel via familie of vrienden, te vragen naar mensen die samen hebben gewerkt met de betreffende makelaar.

*Als je van plan bent je huis te gaan verkopen en je bent op zoek naar een makelaar, vraag dan aan diverse makelaars om een prijsindicatie van je huis te doen. Je kunt dan kijken welke makelaar de meest reële prijs biedt. Vergeet ook in dat geval zeker niet bovenstaande punten in je achterhoofd te houden!

*Vraag bij verkoop ook na hoe een makelaar van plan is jouw huis op de markt te brengen en vergeet daarbij ook zeker niet te vragen hoeveel jou dat gaat kosten. Adverteren kost altijd geld, doe dat alleen als het nodig is!

*Bij de zoektocht naar een huis moet de makelaar heel goed weten waar jij naar op zoek bent. Zorg er voor dat hij dit ook echt goed weet! Blijf zelf ook goed zoeken, bijvoorbeeld via de diverse sites online die een overzicht van huizen bieden.

*Zorg bij bezichtigingen aan andere huizen dat jouw makelaar ook meegaat en dat hij goed let op alle relevante aspecten die voor jou als eventuele koper van belang zijn.

*Voor je met een makelaar in zee gaat, zorg er dan altijd voor dat je diegene ook in een persoonlijk gesprek eerst gesproken hebt. Als een makelaar daar geen tijd voor vrij maakt, dan is er iets niet in orde!

*Maak duidelijke prijsafspraken met de makelaar.

Hoeveel kost een makelaar in Helmond en hoe kan ik de kosten laag houden?

Een makelaar is een expert op het gebied van de aankoop en verkoop van huizen en moet daar uiteraard ook geld aan verdienen. In de wereld van de makelaardij is het te doen gebruikelijk om te spreken van een makelaarscourtage. De makelaarscourtage bedraagt doorgaans ongeveer 1,25 tot 1,75 % van het verkoopbedrag van een huis. Vaak heeft het ook met het type woning te maken dat je aankoopt of juist verkoopt. Een simpel voorbeeld van de kosten: een makelaar rekent een courtage van 1,5% en je koopt een huis van € 300.000,- aan. De rekensom is dan als volgt: 300000 x 0,015 = € 4500,-.  Het verkrijgen van een hypotheek hang van heel veel factoren af. Informeer hiervoor bij een bank of andere hypotheekverstrekker. Zorg er ook daarbij voor dat je met een goede instelling in zee gaat!

Om de kosten laag te kunnen houden zou je er voor kunnen kiezen de verkoop zonder makelaar te regelen. Maar als je hier geen tot weinig ervaring mee hebt, dan is dit zeker af te raden! Verder kun je de percentages van de makelaarscourtage met elkaar vergelijken en daar je uiteindelijke keuze op baseren. Laat daarbij niet alleen de financiële aspecten meewegen, maar kijk ook naar de andere factoren waar we het eerder over hebben gehad! En voor jezelf is het handig om vooraf een duidelijke begroting te maken. Vaak komt er na de aankoop van een huis nog het nodige op je af aan kosten voor een eventuele verbouwing en nieuwe inrichting. Een goed beeld van je financiële situatie hebben komt dan goed van pas!

Welke andere professionals en diensten heb ik nodig voor mijn huis in Helmond?

Je hebt nu een flinke dosis informatie over makelaars gekregen. Maar als je van plan bent om je huis te verkopen en/of een nieuw huis te kopen dan zijn er waarschijnlijk nog een aantal andere professionals die je in moet schakelen. We hebben een paar kort voor je toegelicht.

Schoonmaakbedrijven in Helmond:

Een schoonmaakbedrijf kan vooral goed van pas komen om de buitenkant van je huis er perfect uit te laten zien voor de verkoop.

Interieurontwerpers in Helmond:

Een nieuw huis betekent ook op het gebied van een interieur vaak een nieuwe start. Een interieurontwerper kan je hier goed bij helpen.

Schilders in Helmond:

Om je huis er op en top uit te laten zien kun je en schilder inhuren. Of misschien juist om je nieuwe woning van een fris kleurtje te laten voorzien!