3 Lichtdesigners

Locatie

Lichtdesigners

Wat doen lichtdesigners?

De bekende Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling heeft, vrij vertaald, gezegd: “Geluk kan zelfs in de meest donkere periodes gevonden worden, je moet alleen niet vergeten om het licht aan te doen.” Kernachtiger kan de kracht van het licht haast niet omschreven worden en een lichtdesigner is een professional die als geen ander weet hoe je sfeer en stemmingen met licht kunt beïnvloeden. Een lichtdesigner heeft de kennis, expertise en vindingrijkheid om een uitgebalanceerd lichtplan te maken. Dat kan voor jouw huis zijn, maar ook voor een kantoor, een hotel, een restaurant en allerlei andere openbare gelegenheden. We hebben een lijstje gemaakt met van alles wat een lichtdesigner voor je kan betekenen.

*De werkzaamheden van een lichtdesigner kunnen heel uiteenlopend zijn. Hij kan een lichtplan voor je huis opstellen, specifieke lampen voor je uitzoeken, maar ook helpen met het opzetten van verlichting voor een expositie. Als jij de nodige kunst in je huis hebt hangen en je wil dat jouw schilderijen en beeldhouwwerken zo goed mogelijk worden uitgelicht, dan moet je ook zeker bij een lichtdesigner zijn.

*Een lichtdesigner kan met allerlei soorten lampen werken: van spotjes tot kroonluchters en van staande lampen tot charmante nachtlampjes. Ook als je graag ingebouwde verlichting wil hebben dan kan een lichtdesigner je daarbij helpen.

*Professionele lichtdesigners zijn op de hoogte van de allernieuwste technieken en lampen. LED, halogeen of toch een ouderwetse gloeilamp? Een lichtdesigner weet precies wat het beste en ook het meest voordelige is. Dit geldt uiteraard ook voor lampen die gedimd kunnen worden.

*Een lichtplan kan een hele positieve invloed op mensen hebben, maar kan ook negatieve gevolgen hebben. Een lichtdesigner stemt de verlichting hier dan ook perfect op af. Dit is zeker op werkplekken van belang voor een goede werksfeer, maar in je huis minstens zo belangrijk. Jouw persoonlijke wensen staan voorop en met een uitgebalanceerd lichtplan zal je je nog meer thuis gaan voelen dan je nu al doet.

*Naast de invloed die verlichting op mensen heeft, kijkt de lichtdesigner ook vanuit het perspectief van de architectuur naar de verlichting in een huis. Hoe kunnen kleuren optimaal tot hun recht komen en hoe benadruk je interessante en mooie constructiedetails van een gebouw? Een lichtdesigner weet daar wel raad mee!

*Een lichtplan ontwerpen is mooi, maar een lichtdesigner doet ook meer dan dat. Hij (of zij) kijkt naar de elektrische installatie en vooral ook het bedieningsgemak van lampen.  De veiligheid en jouw energierekening zullen daarbij ook zeker niet vergeten worden.

*Een lichtdesigner is niet gebonden aan de grootte van een project. Hij kan een plan maken voor een complete villa, maar ook voor bijvoorbeeld alleen jouw slaapkamer. En zelfs voor de kleinste ruimtes, denk hierbij aan de wc, kan hij iets voor je betekenen.

*Ten slotte weet een lichtdesigner heel goed met een budget te werken. Hierdoor kun je net zoveel geld uitgeven als je voor het project beschikbaar hebt. Met duurzame en aangename oplossingen zal je zeker geen spijt krijgen van het inhuren van een lichtdesigner!

Hoe vind ik een professionele lichtdesigner in Schiedam?

Met de hulp van het internet is het geen enkel probleem om een professionele lichtdesigner te vinden. Je kunt diverse zoekmachines gebruiken, maar vanzelfsprekend staat ook homify voor je klaar door een overzicht te bieden van lichtdesigners, ook bij jou in de buurt. Of misschien ken je wel iemand die vrij recent heeft samengewerkt met een lichtdesigner. Mond tot mondreclame kan soms een goede manier zijn om de juiste professional te vinden!

Waar moet ik allemaal om denken bij het inhuren van een lichtdesigner in Schiedam?

Met de juiste lichtdesigner komen al jouw wensen uit op het gebied van verlichting en zal je daar jarenlang plezier aan gaan beleven. Maar als jij en de lichtdesigner niet op één lijn zitten dan kan je wel eens met de spreekwoordelijke gebakken peren komen te zitten. Zonde van je investering! Een aantal tips en vragen voor de lichtdesigner kunnen je helpen om met de juiste professional in zee te gaan.

*Informeer naar het aantal jaren ervaring dat een lichtdesigner heeft en vooral welk gebied zijn of haar specialisaties liggen. Als je informeert bij een groter bedrijf waar meerdere lichtdesigners werken zorg dan dat je ook echt de lichtdesigner zelf spreekt. Vraag ook naar diploma’s, vergunningen en lidmaatschap van vakverenigingen.

*Vraag naar een portfolio of voorbeelden van vorige projecten. Dit helpt heel goed om een indruk van het werk en de stijl van de lichtdesigner te krijgen. Zoek ook zeker even uit of er recensies zijn en schaam je niet om eventueel eerdere klanten te vragen naar hun ervaring met de betreffende lichtdesigner.

*Bespreek jouw ideeën goed met een lichtdesigner. Let ook op of de lichtdesigner met creatieve oplossingen en ideeën komt. Een goede lichtdesigner weet precies aan te voelen wat jij bedoelt en stemt zijn plannen daar op af.

*Een lichtdesigner moet je een goede offerte en een planning kunnen geven. Maak een afspraak met enkele verschillende lichtdesigners en vraag offertes op. Het is zeker aan te bevelen je uiteindelijke keuze uit minimaal twee of drie lichtdesigners te maken.

Als je meer specifieke zaken met een lichtdesigner wilt overleggen, dan kun je aan de onderstaande punten daar goed voor gebruiken.

*Past de verlichting goed bij jouw lifestyle? Voordat een lichtdesigner een plan maakt moet hij een goed beeld hebben van de manier waarop jij in je huis leeft. Zeker als je een (groot) gezin hebt dan is het van belang dat ieders wensen en gewoontes op een goede manier benaderd wordt. Een simpel voorbeeld is bijvoorbeeld de keuken. Wordt er aan de keukentafel veel gestudeerd door je kinderen of is de keuken echt alleen maar bedoeld om gezellig te kunnen eten? Zo geldt dit natuurlijk voor alle ruimtes in je huis. In veel ruimtes kan multifunctionele en verlichting met een dimfunctie van het grootste belang zijn. Geef dus heel duidelijk aan waar je naar op zoek bent.

*Past de verlichting goed bij het kleurenschema dat in je huis aanwezig is? De afstemming tussen kleuren en verlichting is er belangrijk. Als een verlichtingsplan wordt gemaakt voor een bestaand interieur dan heeft de lichtdesigner voldoende aan een overzicht van de aanwezige kleuren. Ben je met een grotere verbouwing of een nieuwbouw aan de slag, dan kan het raadzaam zijn een lichtdesigner samen met de eventuele interieurarchitect of interieurontwerper samen te laten werken.

*Stelt de lichtdesigner gelaagde verlichting voor? Een goede lichtdesigner stelt namelijk gelaagde verlichting voor. De tijd van ‘zo maar’ lampen aan het plafond en aan de muur is wel voorbij! Meer gelaagde verlichting zorgt namelijk voor een veel sfeervoller effect en kan ook goed afgestemd worden op het moment waarop je een ruimte gebruikt. Helder en fel als het nodig hebt voor inspannende zaken en warm en zacht als je lekker wilt ontspannen.

*Is er een punt waarop de focus van de verlichting komt te lichten? Door de verlichting richting een bepaald punt te centreren, ontstaat een visueel zeer aantrekkelijk beeld. Een goede lichtdesigner weet dit als geen ander en zal de focuspunten in jouw huis dan ook zeker opzoeken.

*Vraag de lichtdesigner naar de kosten van de verlichting! Verlichting, zowel het armatuur als de lamp zelf, kent een zeer grote variatie in prijzen. Het is zeker aan te bevelen te investeren in duurzame verlichting. De juiste lichtdesigner weet jou hierover goed te adviseren. Maar het kan natuurlijk ook geen kwaad zelf een en ander uit te zoeken.

*Heeft een lichtdesigner moderne ideeën? Als die dat heeft dan zit het zeker goed! Een lichtdesigner die je een plafondventilator met een lamp adviseert kan maar betere wegblijven. Als die mooie grote hangende lampen voorstelt dan is hij zeer goed op de hoogte van de huidige trends en uitermate geschikt voor jou om mee in zee te gaan.

Hoeveel kost het inhuren van een lichtdesigner in Schiedam en hoe kan ik de kosten laaghouden?

De kosten van het inhuren van een lichtdesigner hangen vooral af van de omvang van het project en het soort verlichting dat je wilt gaan gebruiken. Het is logisch dat een groot lichtplan een stuk duurder gaat uitpakken dan het aanpakken van één ruimte. Ook maakt het uiteraard verschil of er nog veel op het gebied van elektriciteit moet worden aangepast. En ook het aantal jaren ervaring van een lichtdesigner kan van invloed zijn op de prijs.

Om de kosten wat lager te houden kun je kiezen voor wat goedkopere armaturen. Op de lampen zelf moet je niet te veel gaan bezuinigen, ledlampen zijn dan misschien wat duurder in aanschaf, ze vormen een grote besparende factor op je energierekening. Zorg voor je met je project begint dat je een goede begroting opstelt. Dit geeft je een duidelijk inzicht en overzicht!

Welke andere professionals heb ik nodig voor het uitvoeren van mijn project in Schiedam?

Een lichtdesigner zorgt voor een prachtig plan van de verlichting in jouw huis. Vaak kan hij ook de juiste lampen leveren. Maar bij de installatie van de verlichting komen soms, letterlijk, meer zaken aan het licht die door andere professionals aangepakt moeten worden. Om je ook met deze professionals op weg te helpen hebben we er even een paar voor je toegelicht.

Elektriciens in Schiedam:

Zonder elektriciteit wordt het aanlichten van verlichting lastig. Als een lichtdesigner een plan heeft gemaakt maar er is op bepaalde plekken nog geen stroom aanwezig dan zorgt een elektricien er voor dat dit helemaal in orde komt. Hij kan ook het gehele lichtplan van een lichtdesigner uitvoeren.

Interieurontwerpers in Schiedam:

Een interieurontwerper maakt een prachtig plan voor jouw interieur en kan daarbij intensief samenwerken met een lichtdesigner. Samen creëren ze het perfecte interieur!

Schilders in Schiedam:

Heb je nieuwe frisse kleuren in je huis aanbrengt voordat er nieuwe verlichting wordt aangebracht? Met de juiste schilder is dit geen enkel probleem.