4 Landschapsarchitecten

Locatie

Landschapsarchitecten

Wat doet een landschapsarchitect?

Groen is in! De laatste jaren worden mensen over de hele wereld zich er steeds bewuster van dat de klimaatverandering een halt toegeroepen moet worden en dat we daarom ‘groener’ moeten gaan leven. Een groene omgeving draagt ook bij aan schonere lucht en zet daarmee een stapje in de richting van een ‘gezondere’ wereld. Voor landschapsarchitecten is de mooie rol weggelegd om voor al dit groen, of het nou om een hele kleine tuin of om een compleet park gaat, goede en aantrekkelijke plannen te ontwerpen. We hebben even een overzichtje gemaakt met allerlei informatie over landschapsarchitecten.

*Een landschapsarchitect heeft een gedegen opleiding en kan een goede inschatting maken voor de kosten en het ontwerp van een buitenruimte. Hij weet daarbij natuurlijk ook alles af van planten, ongediertebestrijding, drainage, beregening, klimatologische omstandigheden, de bodemgesteldheid en ga zo maar door. Hij kan de plannen die hij heeft met de computer of met de hand op papier zetten.

*Jouw plannen zijn uiteraard leidend in het ontwerp van een landschapsarchitect. Hij zal met jou in gesprek gaan en vragen wat voor soort tuin je graag aan wilt leggen, en vooral ook wat voor soort materialen je wilt gebruiken. *Met de plannen die jij hebt aangegeven, gaat een landschapsarchitect een eerste ontwerp maken. Zowel bestaande als eventuele toe te voegen elementen worden op deze tekening weergegeven en jij kunt natuurlijk zien of het ontwerp geheel naar jouw wens is. Ook houdt die rekening met de architectuur van jouw huis.

*Ter plekke zal de landschapsarchitect een grondige analyse maken van de tuin. Alle bestaande elementen worden daarbij bekeken, maar ook de bodemgesteldheid, afvoer van regenwater, inval van zonlicht en nog een aantal andere factoren.

*Na een bodemanalyse kan een landschapsarchitect precies aangeven welke planten geschikt zijn voor jouw tuin.

*Het plan is nu klaar en kan door de landschapsarchitect gecommuniceerd worden naar andere professionals, zoals een aannemer of een hovenier. Ook kan er nog een 3D-animatie gemaakt worden. Voor particulieren is dit lang niet altijd noodzakelijk, maar bij openbare projecten komt zo’n presentatie erg goed van pas. Uiteraard voorziet de landschapsarchitect het plan ook van een begroting.

*Als er wijzigingen moeten worden aangebracht in een plan, ook in een later stadium, dan is dat geen probleem voor een landschapsarchitect.

*Een landschapsarchitect kan er voor zorgen dat, indien nodig, alle vergunningen voor een project worden aangevraagd.

*En tot slot is het zo dat de landschapsarchitect vrijwel altijd van het begin tot het einde bij het project betrokken blijft. Gaat er iets mis? Hij zorgt er voor dat het wordt opgelost!

Wat is het verschil tussen een landschapsarchitect, landschapsontwerper en hovenier?

Het kan misschien een beetje verwarrend zijn om de benamingen van de verschillende professionals in de sector van de tuin- en landschapsarchitectuur goed uit elkaar te houden. Waar zit het verschil nou precies in? De titel van architect is een beschermde titel en mag alleen gevoerd worden door mensen die de juiste opleiding hebben gevolgd en ingeschreven staan in een bepaald register. Dit geldt ook voor landschapsarchitecten! Een echte landschapsarchitect moet in Nederland minimaal een bachelor aan een hogeschool of universiteit behaald hebben. Voor een landschapsontwerper of een tuinontwerper ligt dat iets minder ingewikkeld. En de term hovenier ken je ongetwijfeld ook, dat is de vakman die jouw tuin kan aanleggen en onderhouden. Sommige hoveniers zijn ook zeer bedreven ontwerpers, maar mogen zich dan uiteraard geen landschapsarchitect noemen.

Andersom geldt dat een landschapsarchitect zelden zelf een tuin aanlegt, net zoals dat bij architecten het geval is. Maar vooral de kennis die een landschapsarchitect heeft is van onschatbare waarde. Hij weet ook met constructieve aangelegenheden raad en als hij er zelf niet uitkomt dan werkt die vaak samen met een architect. Sommige architectenbureaus hebben ook zowel landschapsarchitecten als ‘gewone’ architecten in dienst. De samenwerking is dan helemaal compleet! Als je een nieuw huis laat bouwen, dan is zo’n samenwerking tussen architect, landschapsarchitect en een interieurarchitect helemaal ideaal! Als je alleen met je tuin aan de slag gaat dan is een landschapsarchitect voldoende om mee samen te werken.

Hoe vind ik een professionele landschapsarchitect in Waalwijk?

Met de hulp van het internet kun je heel veel professionele landschapsarchitecten vinden, ook bij jou in de buurt. En uiteraard kan homify je ook een handje helpen: wij bieden een overzicht van landschapsarchitecten over de hele wereld, maar ook bij jou in je omgeving. Navraag doen bij familie of vrienden wil soms helpen. Je kent vast wel iemand die net een nieuwe tuin heeft laten ontwerpen en aanleggen!

Waar moet ik allemaal om denken bij het inhuren van een landschapsarchitect?

Een mooie tuin is iets waar je vele jaren plezier van kunt hebben. Maar dan moet die natuurlijk wel goed ontworpen en aangelegd zijn! Daarom is het heel belangrijk om een landschapsarchitect in te huren die precies weet wat jij graag wilt. Als je op jacht gaat naar de juiste landschapsarchitect dan kunnen de volgende vragen aan de diverse professionals zeer goed van pas komen.

*Bekijk op de website van de landschapsarchitect waar die gestudeerd heeft, waar die ingeschreven staat en welke andere manieren die gecertificeerd is. Kun je dit niet vinden? Stel dan die vragen bijvoorbeeld per mail of kijk in een register voor landschapsarchitecten. Verder is het belangrijk om een portfolio te kunnen bekijken van de betreffende landschapsarchitect en om recensies over eerdere projecten te kunnen bekijken.

*Kijk verder na of er in het verleden geen problemen of conflicten met de landschapsarchitect zijn geweest.

*Check ook vooral of een landschapsarchitect goed verzekerd is. Zeker als hij ook de verantwoordelijkheid heeft voor de aanleg van je tuin dan is het belangrijk dat alle verzekeringen voor zowel jouw spullen als de uitvoerende professionals in orde zijn.

*Het is erg belangrijk dat een landschapsarchitect precies snapt wat jij voor plannen voor ogen hebt. Vraag daarom of er tijd is voor een persoonlijk gesprek. En als het even kan zorg er dan voor dat de landschapsarchitect bij jouw tuin komt kijken. Dat praat nog gemakkelijker! Als dat niet direct te realiseren valt zorg er dan in ieder geval voor dat je de landschapsarchitect wel te spreken krijgt en dat hij een duidelijk beeld heeft van de ruimte waar die mee aan de slag moet.

*Vraag, als dat nodig is, ook of een landschapsarchitect samen kan werken met een architect. Dit is vooral handig in gevallen waarbij je van plan bent ook je huis te gaan verbouwen. Een goede planning moet dan door de architect en de landschapsarchitect op elkaar afgestemd worden.

*Het is voor jezelf leuk om te weten hoe een landschapsarchitect alles in de praktijk uit wil gaan werken. Als er al een plan gemaakt is, ga dan samen de (toekomstige) tuin in om de plannen te bekijken en te bespreken.

*Vraag ook om een gedetailleerde (3D-) tekening van het ontwerp. Je kunt dan nog, indien nodig, wijzigingen in het plan aanbrengen. Ruwe schetsen kun je bij meerdere landschapsarchitecten opvragen. Gedetailleerde plannen krijg je vanzelfsprekend alleen als je ook echt besluit samen te gaan werken met een landschapsarchitect.

*Informeer hoe een landschapsarchitect de planning maakt en welke bedrijven hij allemaal inhuurt om de plannen in werkelijkheid om te zetten. Misschien heb jij zelf professionals in gedachten die je het plan wilt laten uitvoeren of wil je zelf een deel van de werkzaamheden uitvoeren. Duidelijk overleg is dus gewenst, zo komen zowel jij als de landschapsarchitect niet voor verrassingen te staan. Stel ook een duidelijk contract op.

*Het is ook erg belangrijk om te weten hoe lang het gaat duren voor bepaalde planten gaan groeien. Vraag dit dus ook zeker even na!

*Tot slot is het van belangrijk om te weten hoeveel onderhoud je tuin nodig heeft. Vraag dan ook een duidelijk onderhoudsplan voor je tuin.

Hoeveel kost het inhuren van een landschapsarchitect en hoe kan ik de kosten laag houden?

De ontwerpkosten als zodanig zullen per project niet zo heel veel verschillen. De variatie in de prijs zit vooral in de grootte van de tuin en de materialen die gebruikt gaan worden. Zo is natuursteen vanzelfsprekend een stuk duurder dan betonnen tegels. Het is voor jouzelf vooral een afweging van de investering die je in je tuin wilt gaan doen. Voor jezelf is het van belang dat je al voor je met een project aan de slag gaat een duidelijk beeld van je begroting hebt. Besparen kun je dus vooral op materialen doen. En door zelf de handen uit de mouwen te steken kun je heel wat arbeidsuren uitsparen. Kies hier alleen voor als je weet dat je het ook echt kunt, als je halverwege alsnog iemand moet inhuren om het werk uit te voeren dan is alle moeite voor niets geweest.

Welke andere professionals en diensten heb ik nodig voor mijn huis in Waalwijk?

Als je met de tuin aan de slag gaat, dan zijn er vaak ook andere zaken in of rond je huis die aangepakt moeten worden. Ook bij al die andere klussen helpt homify je graag! Hieronder lichten we een paar andere professionals even voor je toe.

Interieurontwerpers in Waalwijk

Een interieurontwerper kan je woning helemaal opnieuw inrichten. Ben je van plan om je tuin in een nieuwe stijl te laten ontwerpen en wil je dat je interieur daar goed op aansluit? Met de juiste interieurontwerper moet dat geen probleem zijn!

Elektriciens in Waalwijk

Wil je verlichting in je tuin aan laten leggen of heb je op bepaalde plekken stroom nodig? Voor een elektricien is dit geen probleem om aan te leggen. Uiteraard is dit ook de vakman voor problemen met de elektrische installatie binnenshuis.

Hoveniers in Waalwijk

De hovenier is al even aan de orde geweest. Hij kan je tuin perfect aanleggen en onderhouden. Onmisbaar bij het hele proces van aanleg van een nieuwe tuin!