Vind de beste Landschapsarchitecten in Utrecht

1 Landschapsarchitecten in Utrecht

Locatie

Landschapsarchitecten in Utrecht

Utrecht – de stad die bekend staat om zijn fraaie grachten en historische winkelstraatjes. Ook qua architectuur is er veel te zien in Utrecht. Bijvoorbeeld de prachtige fusie tussen zeer oude historische gebouwen en de zeer moderne architectuur. Ook is Utrecht natuurlijk de woonplaats van de alom bekende architect en designer Rietveld. De kleurrijke en zeer extravagante gebouwen van deze architect ontbreken daarom natuurlijk niet in de stad. Bekijk er zeker even het Rietveld Schröderhuis met zijn geometrische vormen. Wil je graag wat natuur en rust opzoeken? Neem dan zeker even een kijkje in het Utrecht Science Park met zijn prachtige daktuin, de oude hortus of de Botanische Tuinen.

 

En nu we het toch over tuinen en parken hebben. Wist je dat zich in Utrecht ook een groot aantal landschapsarchitecten bevinden? Een zeer goed idee wanneer je je tuin wilt gaan veranderen. Ook vinden we er tuinarchitecten die zich bezighouden met zakelijke projecten en die een prachtige binnentuin of dakterras ontwerpen voor kantoren of winkels.

Wat biedt een landschapsarchitect in Utrecht?

Een landschapsarchitect is een professional die gespecialiseerd is in tuin- en landschapsontwerpen. Dit is ofwel voor particulieren of voor bedrijven en gemeenten. De landschapsarchitect ontwerpt meestal groene ruimtes. Denk aan tuinen, maar ook parken en andere groenvoorzieningen die passen binnen het ontwerp van een architect Niet elke tuinontwerper mag zich zomaar landschaps- of tuinarchitect noemen. Dit is een beschermde titel waarvoor je een speciale universitaire of HBO opleiding moet volgen en je ook moet inschrijven in het Architectenregister.

Een tuinarchitect helpt een klant om de juiste keuzes te maken uit de enorme hoeveelheid mogelijkheden. Denk daarbij aan de een buitenkeuken, schuttingen, dakterras, tuinhuis, beplanting, bestrating, verlichting, een vijver en groendak. Ook helpt de landschapsarchitect om deze keuzes te maken binnen het budget en dit budget ook  goed aan te houden.

De tuinarchitect kijkt bij het ontwerp breder dan alleen maar de tuin. Deze zoekt namelijk ook de aansluiting bij het interieur en de architectuur van de woning. Dit noemen we ook wel de verbinding tussen binnen en buiten. Verder kijkt de landschapsarchitect ook naar de samenhang met de omgeving. Woon je bijvoorbeeld in een boslandschap dan kan het fraai zijn om de beplanting uit de omgeving ook in je tuin te laten terugkomen. Bij nieuwbouw komt het vaak voor dat de tuinarchitect pas later wordt ingeschakeld.Dat is zonde, want juist bij de start kun je die perfecte synthese realiseren tussen alle elementen van je huis. Zo kun je je droomhuis en je droomtuin in complete cohesie en dezelfde stijl en sfeer ontwerpen.

 

Waardestijging van je huis door een landschapsarchitect uit Utrecht aangelegde tuin

Je tuin heeft veel invloed op de waarde van je huis. Dit is namelijk het eerste dat kopers zien en heeft bovendien ook een belangrijke gevoelswaarde. De tuin zorgt namelijk voor ontspanning en plezier. Dat geldt echter niet voor elke koper: sommige mensen hebben toch het liefst een onderhoudsvrije tuin. Belangrijk is dat de koper zichzelf moet kunnen zien zitten genieten met een goed glas wijn in jouw tuin. De volgende onderdelen zijn belangrijk voor kopers:

    ·         Privacy: goede schuttingen en geen inkijk

    ·         Een ruim terras met gunstige ligging op de zon

    ·         Voldoende schaduw voor de warme dagen

    ·         Een onderhoudsarme of onderhoudsvrije tuin

    ·         Ruime plek voor de loungeset, de tuintafel of picknickset

    ·         Een tuinhuis voor gereedschap en tuinspullen die bereikbaar is via een achteringang

    ·         Containers nooit in het zicht

    ·         Een ontwerp en stijl die bij veel mensen in de smaak valt

 

Van de totale kosten kun je maximaal zo'n 50% terugverdienen via een waardestijging van je huis. Dit is natuurlijk altijd lastig te aan te geven. Wil je het zeker wetend? Laat dan een taxatie maken voor rond de 390 euro.

 

Waarom kiezen voor een landschapsarchitect uit Utrecht?

De keuze voor een landschapsarchitect uit Utrecht biedt je allerlei voordelen. Een goed ontwerp sluit altijd goed aan bij de omgeving. Landschapsarchitecten in Utrecht kennen de beplanting van de omgeving en weten precies hoe ze een nieuw tuin- of landschapsontwerp kunnen maken dat ook nog eens past binnen de sfeer van de stad.

 

Ook heb je soms bepaalde vergunningen nodig.Landschapsarchitecten uit de regio kennen alle procedures in de stad. Deze zijn in elke stad anders. Ervaren tuinbedrijven hebben een netwerk binnen de gemeente en kunnen snel de juiste vergunningen aanvragen.

 

Ook hebben zij vaak al een netwerk met onderaannemers om zich heen met vaste prijsafspraken tegen scherpere tarieven. Dit scheelt een hoop zoeken en regelen. Met een regionale landschapsarchitect werken, levert dus allerlei efficiencyvoordelen op.

 

In onze categorie architecten op de professionals pagina vind je alle landschapsarchitecten in Utrecht overzichtelijk op een rij. Bij elk van deze architecten staan foto's van projecten zodat je kunt zien of de stijl van deze architect aansluit bij jouw smaak.

Wat kost een tuin aanleggen bij een landschapsarchitect in Utrecht?

Dit is hangt natuurlijk helemaal af van wat je wilt. Kies je bijvoorbeeld voor alleen een ontwerp en de rest zelf uitvoeren dan moet je rekenen op een bedrag tussen de 650 en 1000 euro afhankelijk van de grootte van je tuin. Wil je er dan graag ook nog een beplantingsplan bij dan komt er nog eens 50% van de kosten van het ontwerp bij.

De totale kosten voor je nieuwe tuin worden vooral bepaald door een aantal factoren. Het hangt vooral af van de grootte van je tuin, maar ook van de soorten materialen die je wenst in je tuin (luxe / minder luxe). Wil je een grote overdekte buitenkeuken dan lopen de kosten natuurlijk flink op.

De kosten de aanleg van een tuin variëren van € 650 tot meer dan € 15.000. De kosten hangen sterk af van het aantal vierkante meters. Een gemiddelde tuin heeft een grootte van tussen de 50 m2 en 100 m2. Wil je alleen maar een bepaald element van je tuin vervangen? We geven hieronder een overzicht van de kosten per onderdeel:

        ·         Tuinhuis plaatsen: tussen de 150 en 7.000 euro

        ·         Bestrating aanleggen: tussen de 40 en 120 euro per m2

        ·         Een houten terras plaatsen: tussen de 50 en 150 euro per m2

        ·         Schuttingen plaatsen: 40 tot 180 euro per meter

        ·         Planten laten plaatsen: tussen de 8 en 25 euro per m2

        ·         Gras laten aanleggen: tussen de 4 en 9 euro per m2

        ·         Een vijver laten aanleggen: tussen de 900 en 15.000 euro

        ·         Verlichting plaatsen: tussen de 50 en 80 euro per m2

Toon gerelateerde afbeeldingen