20 Interieurarchitecten in Rotterdam

Locatie

Wanneer schakel ik een interieurarchitect in Rotterdam? 

Als je intern gaat verbouwen, of het nu in je eigen huis is of binnen je bedrijf, dan kan een interieurarchitect uitkomst bieden. Een interieurarchitect is er toe in staat om een kale ruimte (die verder eigenlijk klaar is voor gebruik) om te toveren tot een prachtige en stijlvolle ruimte. Dit kan een woonkamer zijn, maar ook een kantoor of een compleet restaurant. Maar ook voor kleinere klussen kan een interieurarchitect heel goed van pas komen. Misschien wil je wel een kastruimte inbouwen in je woonkamer of keuken maar heb je geen idee hoe je dit aan moet pakken. Interieurarchitecten hebben hiervoor vrijwel altijd goede oplossingen die bovendien vaak ruimtebesparend zijn. Vaak zijn dit oplossingen waaraan zelfs de doorgewinterde doe-het-zelver of interieurontwerper niet aan heeft gedacht. De interieurarchitect is altijd op zoek naar hoogwaardige oplossingen. Als het om nieuw te bouwen ruimtes gaat zal de interieurarchitect soms samen moeten werken met de algemene architect. Interieurarchitecten zijn kundig opgeleid om elke ruimte te veranderen in jouw droomruimte. Hij houdt hierbij rekening met vele verschillende factoren zoals optimaal gebruik maken van de ruimte, akoestiek en (zeer belangrijk!) lichtinval en gebruik van verlichting. 

De verschillen tussen de professionals

Je bent vast wel bekend met de termen van architect, interieurarchitect en interieurontwerper. Maar we kunnen ons ook goed voorstellen dat de scheidslijn tussen al die verschillende professionals soms een beetje lastig kan zijn om uit te vogelen. Nou zijn we er bij homify natuurlijk altijd voor jou om ook op dat gebied meer duidelijkheid te scheppen. Wat een architect doet mag duidelijk zijn: vooral op het gebied van moderne architectuur zijn er prachtige voorbeelden van huizen en andere bouwwerken te zien in Rotterdam. Maar die architect beperkt zich toch voornamelijk tot de buitenkant en de globale indeling van een gebouw. Voor de meer specifieke invulling van de binnenruimte kun je het beste een interieurarchitect inschakelen. Die weet als geen ander hoe die het interieur van een huis op de beste manier vorm kan geven. Is die structuur klaar en ontbreken eigenlijk alleen de meubels en andere accessoires nog? Dan kan een interieurontwerper voor de echte finishing touch zorgen.

Hoe vind ik de juiste interieurarchitect in Rotterdam?

Het vinden van de juiste interieurarchitect in Rotterdam hoeft zeker niet zo heel erg ingewikkeld te zijn. Via het internet kun je heel erg veel vinden en homify helpt je op dat gebied graag een handje mee. Wij hebben de beste experts (en daar vallen andere professionals ook zeker onder) voor je op een rijtje gezet. Eenvoudig kun je dan even lekker gaan kijken welke interieurarchitect(en) jij wilt gaan benaderen voor de opdracht die je in gedachten hebt.

Welke diensten leveren interieurarchitecten in Rotterdam?

Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat voor soort project jij mee aan de slag gaat, maar als je dat een beetje goed weet, dan kun je zien welke diensten die geleverd worden door interieurarchitecten in Rotterdam, voor jou het beste van pas komen. Vaak heeft een interieurarchitect een bepaald soort expertise. En dat is per expert weer verschillend! De prijzen die daarbij gelden kun je vaak alleen op grond van een offerte inzien. Die kun je echter vaak vrijblijvend opvragen en dan is het een kwestie van vergelijken als je de beste kwaliteit en prijsverhouding wilt zien. Kijk vooral even goed of een interieurarchitect zich toelegt op bedrijven of particulieren. Over het algemeen is het trouwens zo dat interieurarchitecten een plan maken om de kleuren van je huis zo goed mogelijk af te stemmen op de architectuur van de woning. Vooral de lichtinval speelt daarbij een erg belangrijke rol.

Welke papieren heeft een interieurarchitect in Rotterdam?

Iedereen kan zich natuurlijk voordoen als interieurarchitect, maar welke papieren moet zo’n professional eigenlijk hebben? De specialisten die je bij homify kunt vinden zijn over het algemeen goed gecertificeerd, maar het kan zeker geen kwaad om hier ook even iets mee van te weten. In Nederland is het trouwens verplicht om een masteropleiding te hebben afgerond en daarnaast moet je ingeschreven staan bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interarchitecten (BNI). Zo kun je dus al direct zien dat een interieurarchitect de juiste opleiding heeft en in feite dus over een vergunning beschikt om verantwoordelijk voor jou aan de slag te gaan. Bovendien moet een afgestudeerde interieurarchitect eerst nog twee jaar onder de vlag van een andere expert aan de slag zijn geweest voor die ook als zelfstandige kan gaan werken.

Hoe zit het met alle vergunningen?

Als je een gecertificeerde interieurarchitect in Rotterdam hebt ingeschakeld, dan ben je zeker weten al een heel eind op de goede weg. Maar dat neemt niet weg dat jij voor je bouwproject ook vergunningen nodig hebt. Vaak kan de interieurarchitect je op dit gebied ook adviseren en bijstaan, maar het kan ook zeker geen kwaad om hier zelf even het een en ander vanaf te weten. Zeker als je met de verbouwing van een rijksmonument of een gemeentelijk monument te maken hebt, dan gelden er specifieke regels. Zoek dit dus altijd grondig uit!

Waar moet ik verder nog aan denken bij het inhuren van een interieurarchitect in Rotterdam?

We zijn al een heel end met alles waar je aan moet denken bij het inhuren van een interieurarchitect in Rotterdam, maar misschien ben je wel bang dat je nog wat zaken over het hoofd ziet. Zorg in ieder geval dat je contact hebt met iemand waar je alles aan kunt vragen en die ook de tijd voor jou neemt. Op die manier kan er eigenlijk weinig meer misgaan. En heb je nog andere professionals nodig? Ook daar kan de interieurarchitect je mee helpen! Mocht daarvoor zelf ook nog even verder op onderzoek uit willen gaan, dan kan homify je daar ook bij van dienst zijn.

Welke andere instanties en bedrijven komen er kijken bij het (ver)bouwen of herinrichten van een ruimte? 

Bouwvergunningen en welstandcommissie 

In Nederland zijn heel wat wetten en regels op het gebied van bouw- en verbouw. Als je alleen gaat herinrichten dan is het zeer onwaarschijnlijk dat je een bouwvergunning nodig hebt. Denk er wel om dat als je huis een (rijks)monument is, dat je soms voor het veranderen van bijvoorbeeld een kleur in een ruimte al toestemming moet vragen. Het kan zelfs mogelijk zijn dat zelfs dit niet mag. In huizen die geen monument zijn, ben je in principe vrij om je ruimte zo te verven en in te richten als je zelf wilt. Ga je echter ook verbouwen dan zou het heel goed mogelijk kunnen zijn dat je een bouwvergunning nodig hebt. De interieurarchitect is doorgaans ook zeer goed op de hoogte van alle regels, maar check het zelf ook altijd even zodat je niet op een later moment voor onaangename verrassingen komt te staan. Worden er aan de buitenkant van je huis ook nog zaken veranderd? Het is mogelijk dat in dit geval de welstandscommissie van de gemeente Rotterdam hier in beeld komt, houd ook dit even goed in de gaten! 

Keukenontwerper 

Als je aan de slag gaat met het verbouwen van je keuken of een nieuwe ruimte in gaat richten als keuken dan doe je er verstandig aan om ook een keukenontwerper in te schakelen. Eventueel kan deze keukenontwerper samenwerken met de interieurarchitect, zeker als de (ver)bouw van je keuken onderdeel is van een groter project. Een keukenontwerper denkt aan van alles zodat het redelijk ingewikkelde bouwproces van een keuken goed zal verlopen. Er zijn trouwens ook interieurarchitecten die gespecialiseerd zijn in keukens, op homify vindt je in een oogopslag bij welke interieurontwerpers keukens ontwerpen ook een optie zijn. 

Vormgever in Rotterdam 

Interieurarchitecten kunnen prachtige ontwerpen maken voor het inrichten van een ruimte, maar als het op sommige details en de zogenaamde ‘finishing touch’ aankomt dan heb je soms de hulp van een vormgever of designer nodig. Zij hebben oog voor detail en gaan net zo lang op zoek totdat je bijvoorbeeld het ideale bankstel hebt voor in je kamer. Als je zelf erg creatief bent hoef je de hulp van een vormgever niet in te schakelen.