36 Interieurarchitecten in Amsterdam

Locatie

Interieurarchitect in Amsterdam

In welke gevallen heb ik een interieurarchitect nodig? Veel herinrichtingsklussen kunnen door enthousiaste doe-het-zelvers worden uitgevoerd, maar als er meer bij komt kijken dan het verplaatsen van wat meubels en lampen dan is de hulp van een interieurarchitect vaak noodzakelijk. Het herinrichten van een oud huis of het verzorgen van de inrichting in een nieuw gebouwde woning of bedrijfspand, is werk wat uitstekend kan worden uitgevoerd door een interieurarchitect. Een ervaren interieurarchitect weet perfect een inrichting te maken voor een ruimte naar jouw wens en denkt daarbij doorgaans ook aan het budget dat jij ter beschikking stelt. Het inrichten en/of verbouwen van je huis wordt met hulp van de interieurarchitect eenvoudig om uit te voeren. Een goede interieurarchitect zal je helpen om een unieke ruimte in te richten. Hij houdt hierbij rekening met de afmetingen, verlichting en lichtinval, materialen en kleuren. Bij een herinrichting zal de interieurarchitect de bestaande ruimte gaan verbeteren.  Een interieurarchitect kan ook adviseren en suggesties bieden op het gebied van stijlen en methoden en zal samen met jou werken naar een perfect eindresultaat. In de overzichten van homify vind je interieurarchitecten in Amsterdam die gespecialiseerd zijn op allerlei gebieden en stijlen met inbegrip van klassieke, traditionele en eigentijdse inrichtingen. Het enige wat jij hoeft te doen is een interieurarchitect zoeken die jouw plannen uit kan voeren.

Wat doet een interieurarchitect?

Een interieurarchitect is meer dan alleen een ontwerper. Een interieurarchitect denkt namelijk niet alleen aan de esthetische kant van de inrichting van een ruimte, maar houdt ook rekening met bouwkundige structuren en allerlei bijkomende zaken als elektriciteitsleidingen en dergelijke. Functionaliteit en uitstraling van de ruimte staan hierbij doorgaans voorop. Een interieurarchitect is een goed opgeleide vakman en werkt vaak samen met een heel team aan professionals zoals aannemers, elektriciens, loodgieters, schilders en andere vaklieden. Deze professionals weten als geen ander hoe ze de plannen op de tekening van de interieurarchitect in een echte ruimte om kunnen zetten. Deze tekeningen zijn dan ook zeer gedetailleerd en laten precies zien waar alles moet komen te zitten, inclusief de onderliggende ‘infrastructuur’. Veel interieurarchitecten gebruiken hierbij ook speciale computerprogramma’s die de plannen omzetten in een 3D-weergave zodat je kunt zien hoe de ruimte er uiteindelijk uit gaat zien. Met behulp van homify kun je snel en eenvoudig een interieurarchitect in Amsterdam vinden die bij jou past, of het nu voor de inrichting van één kamer is of voor een heel kantoorgebouw.

Welke certificaten en keurmerken hebben interieurarchitecten in Amsterdam?

Sommige interieurarchitecten zijn aangesloten bij EX interiors, NIBE of DGBC. Dit zijn keurmerkorganisaties waarbij je je kunt aansluiten wanneer je op duurzame wijze bouwt met gebruik van gezonde en natuurlijke materialen. Wanneer je dit belangrijk vindt, kun je hiernaar vragen bij de interieurarchitect van jouw keuze. Niet iedereen kan zich zomaar architect noemen. Daarvoor moet je zijn ingeschreven in het Architectenregister.

Het uiterlijk van het interieur

De inrichting van een kamer geeft sfeer en uitstraling. Veel interieurarchitecten hebben een voorkeur voor bepaalde materialen om mee te werken. Je kunt hierbij denken aan glas, marmer, staal, koper, leer of juist meer natuurlijke producten zoals bamboe, hennep of hout. Kleurgebruik is daarnaast ook erg belangrijk, een interieurarchitect kan je hierbij erg goed adviseren. Glas wordt vaak gebruikt om ruimtes groter aan te laten voelen, terwijl metalen zoals roestvrij staal of gehamerd koper meer passen bij open haarden of andere ornamenten in je kamer. Steen en marmer zijn uitermate geschikt voor een vloer. De sfeer die de interieurarchitect creëert is uiteindelijk jouw keuze, zoek daarom uit wat de expertise van een interieurarchitect is. De stijl die jij voor ogen hebt moet door de interieurarchitect uitgevoerd worden. Neem daarom niet overhaast een beslissing, maar kijk rustig rond wat de interieurarchitecten van homify allemaal te bieden hebben.

Verlichting

Verlichting is een van de pijlers onder de inrichting van een ruimte. De interieurarchitect is zich hier uiteraard zeer goed van bewust en weet dan ook zeer goed hoe hij licht en verlichting optimaal kan gebruiken. Met een heel scala aan hulpmiddelen is een interieurarchitect in staat om een perfect lichtplan te maken. Daglicht is het eerste uitgangspunt van de interieurarchitect, hij zal dit gebruiken voor zijn plan zodat je optimaal van het daglicht gebruik kunt maken. Als de zon dan in je kamer schijnt zal je een fantastisch effect krijgen! Voor de aanvullende verlichting ben je bij een interieurarchitect uiteraard ook aan het goede adres. Zeker als een kamer helemaal opnieuw wordt ingericht, dus nieuwe vloeren, muren en planfonds, dan kan de interieurarchitect zich helemaal uitleven met de verlichting. Elektra wordt zo weggewerkt dat je er niets van ziet en de lampen worden zo geplaatst dat ze overdag extra licht bij kunnen schijnen en ’s avonds als goede hoofdverlichting kunnen dienen. Daarnaast is het natuurlijk zo dat elke ruimte weer andere verlichting nodig heeft: in de keuken heb je spotjes of andere heldere verlichting nodig terwijl wat zachter licht in je woonkamer of slaapkamer wenselijk is. Wil je wat dynamischer licht in je woonkamer hebben als het donker is? Met een dimmer kun je eenvoudig het gewenste effect bereiken! Een interieurarchitect weet hier alles van, laat dat gerust aan hem over maar geef wel duidelijk aan wat je wensen op het gebied van verlichting zijn.

Akoestiek

Het leggen van een nieuwe vloer of veranderen van de structuur op een muur kan al effect hebben op de akoestiek, ofwel het ‘unieke geluid’, van een ruimte. Naast kennis en kunde op het gebied van verlichting heeft een interieurarchitect ook veel verstand van geluid en dan uiteraard toegespitst op geluid en akoestiek in ruimtes binnen een huis of bedrijfspand. Een kale ruimte klinkt uiteraard heel anders dan een compleet ingerichte kamer met vloeren, meubels en gordijnen. De interieurarchitect kan hiermee goed aan de slag en kan je uiteraard ook helpen om je stereo of geluidsinstallatie optimaal in de kamer te integreren. Muziek luisteren wordt op deze manier nog aangenamer! Geef je wensen op het gebied van geluid dus ook duidelijk aan bij een interieurarchitect.

Hoe vind ik de juiste interieurarchitect in Amsterdam?

De juiste interieurarchitect zoeken is met behulp van homify een fluitje van een cent. Je kunt één van de professionele interieurarchitecten in Amsterdam kiezen uit de geselecteerde lijst die de website biedt. Door de diversiteit is er ongetwijfeld een interieurarchitect bij die aan jouw wensen voldoet en werkt in de stijl die jij voor ogen hebt. Denk wel even na over de omvang van je project en zoek de interieurarchitect die weet hoe die met jouw project om moet gaan.

Op zoek naar een interieurarchitect in Amsterdam

Als je hele specifieke wensen hebt qua inrichting van je huis of bedrijfspand, denk hierbij aan gebruikmaking van bepaalde materialen zoals hout of metaal, dan kun je uiteraard het beste op zoek gaan naar een interieurarchitect die veel ervaring heeft met het werken met deze materialen. Als gebruiker van homify kun je de interieurarchitecten eenvoudig bekijken en desgewenst je ideeën toevoegen aan je persoonlijke ideeënboek.

Waar moet ik allemaal om denken bij het kiezen van een interieurarchitect in Amsterdam?

Allereerst is het belangrijk om duidelijk te hebben wat voor budget je hebt voordat je op zoek gaat naar een interieurarchitect. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de stijl waarin een interieurarchitect werkt: een interieurarchitect die veelal moderne appartementen ontwerpt zal niet zo geschikt zijn om een klassiek landhuis van een passend interieur te voorzien. Verder moet je ook kijken of de interieurarchitect zich gespecialiseerd heeft in bepaalde ruimtes, denk daarbij aan badkamers, keukens of juist bedrijfsruimtes. Ook kan het zeker geen kwaad even te kijken of de interieurarchitect goed op de hoogte is van de regels en wettelijke bepalingen die komen kijken bij het inrichten van een huis, heb je bijvoorbeeld een rijksmonument in eigendom dan gelden er hele andere eisen dan bij een nieuwe woning.

Wat moet je weten voordat je een interieurarchitect inhuurt in Amsterdam?

Wil je een huis waarin je je echt thuis voelt? Dan is het een goed idee om een interieurarchitect in te schakelen. Zorg ervoor dat je weet naar welke stijl je voorkeur uitgaat en zoek een interieurarchitect met een vergelijkbare stijl en waarmee het klikt. Bekijk ook van tevoren het portfolio. Dit zegt natuurlijk niet alles, maar geeft wel een goede indruk van de stijl van de interieurarchitect en of deze jou aanspreekt. De tarieven voor het inschakelen van een interieurarchitect zijn uiteraard afhankelijk van je wensen. In het algemeen moet je voor het maken van een schets en advies rekenen op rond de 150 euro. Een compleet ontwerp kost rond de 600 euro en voor een compleet ontwerp met bouwbegeleiding kom je al snel op tussen de 7.500 en 10.000 euro uit. Schakel je een interieurarchitect per uur in dan komt dit gemiddeld op rond de 65 euro uit.

Hoe kan ik me het beste voorbereiden op een afspraak met een interieurarchitect?

Als je je gaat voorbereiden op een eerste afspraak met een interieurarchitect in Amsterdam dan zijn er een aantal zaken waar je om moet denken. Handig is het om met behulp van homify een ideeënboek te maken. Bedenk daarnaast naar welke stijl je voorkeur uitgaat en ook welke materialen je graag gebruikt ziet worden in je nieuw in te richten ruimte. Als je dit op een rijtje hebt dan weet de interieurarchitect ook goed waar hij aan toe is. Geef wel duidelijk aan wat je budget is, je wil niet naderhand met te hoge rekeningen voor je project geconfronteerd worden. Als je dat fijn vindt kun je ook een lijstje maken van zaken die graag wilt bespreken, zo vergeet je niks tijdens je afspraak met de interieurarchitect.

Welke andere professionals heb ik nodig voor mijn project?

Aannemers in Amsterdam

De aannemer is degene die het werk van de interieurarchitect in werkelijkheid om gaat zetten. Vaak werken interieurarchitecten nauw samen met een aannemer, maar je kunt zelf ook een aannemer voor je project uitkiezen. Vraag je interieurarchitect hierbij gerust om advies!

Keukenontwerpers in Amsterdam

Het ontwerpen van een keuken is een vak apart, naast een interieurarchitect zal je op dit gebied dikwijls een deskundige nodig hebben die samenwerkt met de interieurarchitect.

Ontwerpers in Amsterdam

Amsterdam kent vele ontwerpers die de interieurarchitect kunnen helpen met de details van de inrichting van jouw huis of bedrijfsruimte. Ook op homify vind je hiervan een overzicht.