1 Ijzerwerk & smeden

Locatie

IJzerwerk en smeden

Wat doen smeden?

Een ijzeren voorwerp op maat laten maken? Met een smid kan dat! Smeden zijn echte ambachtsmensen die op ongeveer dezelfde wijze als honderden jaren terug de mooiste creaties van metaal weten te maken. Voor al jouw ijzerwerk kun je bij hen terecht. Smeden kunnen zeer uiteenlopende dingen maken: meubelstukken, hekwerken, haken, scharnieren, sierobjecten, kunstwerken, hoefijzers en ga zo maar door. Dit alles wordt op ambachtelijk wijze gemaakt. Voor jou dus erg handig als je voor je huis iets speciaals wilt laten maken.

De professionaliteit van smeden blijkt wel uit de precisie waarmee ze te werk gaan: het valt niet mee om met zware gereedschappen en vuur iets tot in de kleinste details te kunnen bewerken. Vroeger waren smeden de enige personen in een gemeenschap die metalen voorwerpen konden maken. Tegenwoordig is dat door de invloed van machines natuurlijk heel anders en is de smid een veel minder centrale persoon in de samenleving geworden. Juist dat unieke van zijn ambacht kan voor jou heel goed van pas komen. En als jij van plan bent om iets met je huis te gaan doen, of al druk bezig bent, dan kun je misschien je voordeel doen met de kennis en kunde van smeden. We geven je eerst een indruk van de werkzaamheden van smeden.

*Smeden verhitten metaal, veelal ijzer, op een kolenvuur (of door middel van een ander soort vuur) net zo lang totdat het roodgloeiend is. Vervolgens kan het stuk metaal, dat met een stevige tang vastgehouden wordt, met een hamer op een aambeeld bewerkt worden.

*Bij het proces van smeden komen verschillende technieken kijken, je kunt hierbij denken aan uitslaan, buigen, ponsen, krimpen en lassen. Naast een tang, een hamer en een aambeeld heeft een smid vaak andere hulpmiddelen om deze klussen uit te kunnen voeren.

*Bij het uitslaan van metaal gaat het om het dunner smeden van het materiaal. Met een hamer wordt een stuk metaal als het ware platter geslagen. Tussendoor moet het dan weer opnieuw verhit worden. De smid blijft net zolang slaan tot het metaal de gewenste dikte bereikt heeft.

*Als ijzer letterlijk ‘witheet’ of ‘roodgloeiend’ is, is het zo zacht dat het in vrijwel elke vorm verwerkt kan worden.

*Net zoals een stuk ijzer geheel uitgesmeed kan worden bij het uitslaan, kan het ook compacter gemaakt worden.

*Tijdens het smeden is het ook mogelijk om gaten in het metaal aan te brengen. Ook kan de vorm heel specifiek bepaald worden.

*Voor het verkrijgen van specifieke producten moeten soms een aantal verschillende technieken van smeden gecombineerd worden. Een arbeidsintensieve en fascinerende klus!

*Lassen is een techniek die op verschillende manieren kan toe worden gepast. Naast de authentieke manier van het aan elkaar lassen van metalen onderdelen, gebruiken smeden in sommige gevallen ook moderne elektrische lastechnieken om onderdelen aan elkaar te bevestigen.

*Het werk van een smid is met smeden alleen nog niet klaar, ook de afwerking hoort daarbij. Soms wordt metaal geschuurd of door middel van een andere techniek behandeld om het oppervlakte gladder te maken. Ook kan een primer of een verflaag aangebracht worden.

Hoe vind ik een professionele smid in Bunschoten?

Het vinden van smeden hoeft niet heel erg moeilijk te zijn, maar zo’n groot aanbod als er vroeger is geweest, is er natuurlijk niet meer. Vooral in sommige dorpen is nog altijd een smid actief, maar ook in steden zijn vaak wel werkplaatsen te vinden waar nog een smederij aanwezig is. Veel constructiebedrijven of grote aannemersbedrijven hebben ook wel een smid in dienst. Met een beetje navragen kun je een heel end komen. Zeker als je met een project aan de slag bent dan kan een architect of een aannemer je wel een smid aanbevelen. Maar ook zelf kun je natuurlijk op zoek naar smeden gaan. Online kun je heel wat vinden door een zoekmachine te gebruiken en vanzelfsprekend staat ook homify voor je klaar door een overzicht te bieden van smeden, ook bij jou in de buurt.

Waar moet ik allemaal om denken bij het inhuren van een smid?

Het afleveren van een mooi metalen product is voor de juiste smid geen enkel probleem. Je zult verbaasd staan van het prachtige en unieke eindresultaat en kan daar jarenlang plezier van hebben. Maar het kan ook wel eens misgaan en als jij niet tevreden bent dan is het zonde van je geld. Voor het vinden van de juiste smeden kun je daarom een aantal vragen aan een betreffende smid stellen voor je besluit hem de opdracht te geven voor jou aan de slag te gaan.

*Zoek uit hoeveel jaren ervaring een smid heeft, welke vergunningen en certificaten hij heeft en ga bij voorkeur een kijkje nemen in de smederij. Kun je mooie voorbeelden van zijn werk zien en heeft hij misschien een portfolio van eerdere klussen?

*Vraag naar recensies en referenties. Ga eventueel ook kijken op een locatie waar je werk van de smid kunt vinden. Je zou ook aan een eerdere klant vragen kunnen stellen over de werkwijze en de professionaliteit van een smid. Doorgaans doe je dit bij grotere klussen, bijvoorbeeld als je een hekwerk wilt laten smeden of een kunstwerk wilt laten maken.

*Informeren naar de verzekering van smeden kan ook nooit kwaad. Zeker als er bij jou thuis gewerkt moet worden dan kan dit van belang zijn. Vooral lassen kan een gevaarlijk klusje zijn en je wilt geen financieel drama door brandschade.

*Zorg ook dat een smid voldoende tijd heeft om te luisteren naar jouw ideeën en dat hij jou goed kan adviseren. Een goede communicatie over het eindproduct is uiteraard erg belangrijk.

*Of het nou om een hek, een meubelstuk of heel iets anders gaat: smeden moeten duidelijk kunnen maken in welke stijlen ze allemaal kunnen werken.

*Het is aan te bevelen bij minimaal twee of drie smeden een offerte op te vragen. Vergelijk de offertes met elkaar en ga dan vervolgens in zee met de smid die je het beste lijkt. Een te hoge prijs kan een slecht teken zijn, maar een te lage prijs ook.

*Als je een keuze gemaakt hebt, stel dan een duidelijk contract op. En vergeet vooral ook niet te vragen om een duidelijke planning.

Hoeveel kosten smeden en hoe kan ik de kosten laag houden?

Een smid is een ambachtsman en een unieke professional. Daarom zijn er aan zijn werkzaamheden uiteraard de nodige kosten verbonden. Juist omdat er bij smeden heel veel handwerk aan te pas komt, kan het voor jou een behoorlijke uitgave zijn.  Het is natuurlijk wel zo dat de prijs vooral afhankelijk is van de omvang van jouw project. Ook het soort metaal dat gebruikt gaat worden, kan een behoorlijk verschil in de prijs maken.

Waar het om meubelstukken gaat, zoals een stoel, een tafel of een bed, kun je de kosten wat lager houden door voor een simpel design te kiezen. Hoe meer versieringen en details, hoe meer werk het voor de smid betekent en hoe meer geld je dus moet betalen voor alle arbeidsuren.

Voor hekwerken geldt in principe hetzelfde, al is het ook vooral daarin heel erg bepalend hoe groot een hekwerk gaat worden en het aantal palen waaraan het bevestigd wordt. Om de kosten lager te houden kun je dus aan de ene kant kiezen voor minder versieringen, maar het helpt ook om een smeden uit te kiezen die dicht in de buurt gevestigd zijn. Dit scheelt namelijk behoorlijk wat in de voorrijkosten en de transportkosten. En het opstellen van een contract kan ook helpen: je kunt gerust onderhandelen over de prijs! Vooral als je van tevoren een vaste prijs afspreekt, betalen per uur is over het algemeen een heel stuk duurder.

Welke andere professionals heb ik nodig voor klussen in en rond mijn huis in Bunschoten?

Als je op zoek bent naar smeden dan zijn er vaak ook nog andere professionals die voor jou aan de slag moeten gaan. Ook daar kan homify je bij helpen. We hebben een paar professionals al even kort voor je toegelicht.

Hoveniers in Bunschoten

Een hovenier kan een prachtige tuin voor je aanleggen. Zeker als er een hekwerk moet worden geplaatst, dan kan hij er voor zorgen dat dit helemaal in orde komt.

Schilders in Bunschoten

Schilders kunnen voor jou aan de slag om ijzerwerk van een smid mooi te behandelen zodat het tegen roest bestand is. Maar ook voor vele andere klussen ben je bij deze professionals aan het juiste adres.

Aannemers in Bunschoten

Voor grote bouwklussen kun je een aannemer inschakelen. Een verbouwing of een nieuwbouwproject is voor deze bedrijven geen enkel probleem.

Aan de slag met homify

Bij homify proberen we je zo goed mogelijk van dienst te zijn op alles wat met je huis, interieur en tuin te maken heeft. We doen dit door jou een overzicht te bieden van een diverse professionals, zoals smeden, maar ook door je op vele andere manieren inspiratie te bieden. In ons magazine vind je allerlei Ideabooks over hele uiteenlopende onderwerpen. En je ziet de meest mooie projecten die er op het gebied van architectuur te vinden zijn, niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld! Deze projecten zijn in heel veel verschillende stijlen te vinden, van heel klassiek tot supermodern. Maar nog leuker is dat je ook je eigen creativiteit kunt gebruiken. Je kunt je namelijk helemaal gratis aanmelden en dan aan de slag gaan om je eigen ideeën bij te houden in je online Ideabook. Vooral als je denkt dat je anderen er ook mee kunt helpen, dan kun je met één muisklik je Ideabook openbaar maken zodat iedereen kan zien hoe mooi jouw huis of tuin geworden is. Blijf dus gerust verder rondkijken op onze website en laat al je woondromen werkelijkheid worden.