3 Home staging

Locatie

Home staging

Wat is home staging en wat doen professionals op het gebied van home staging?

Misschien heb je nog wel nooit van home staging gehoord en vraag je je nu hard af wat dat is. Daarom zullen we deze term dan ook eerst voor je toelichten. Home staging, ook wel verkoopstyling of vastgoedstyling genoemd, is het (her)inrichten van een al dan niet leegstaand huis met het doel het huis beter te kunnen verkopen. Bij home staging wordt het huis aantrekkelijk gemaakt voor potentiële kopers.

Een professional die voor home staging zorgt, kan een interieurontwerper of interieurontwerper zijn. Maar bedenk goed dat het bij home staging niet om interieurontwerp of interieurarchitectuur gaat. Het gaat vooral om het aantrekkelijk aankleden van een huis, het opruimen van rommelige hoekjes of kamers en het minimaliseren van persoonlijke spullen. Een geïnteresseerde kijker moet zich een gemakkelijke voorstelling kunnen maken van het huis als hij of zij er in zou wonen. En dat is juist waar de home staging op gericht is.

Hoe kan home staging mij helpen bij het verkopen van mijn huis?

We hebben voor je op een rijtje gezet wat professionals op het gebied van home staging allemaal voor je kunnen betekenen. De juiste professional weet jouw huis ruimer, lichter en meer uitnodigend te laten overkomen. Hij of zij zorgt er voor dat alle vijf zintuigen van potentiële kopers geprikkeld worden.

*Allereerst wordt het huis helemaal schoongemaakt en ontdaan van allerlei onnodige spullen. Je zult je er over verbazen hoeveel onnodige spullen in het zicht kunnen liggen in een huis! Alle kamers en ruimtes in een huis worden daarbij netjes opgeruimd. In sommige gevallen wordt hiervoor een professioneel schoonmaakbedrijf ingeschakeld. Dit geldt ook voor de tuin: het gras wordt gemaaid en alle onkruid wordt gewied, al dan niet door een hovenier.

*Eventuele mankementen aan het huis worden hersteld en schilderwerk wordt in optimale staat gebracht. Vaak worden te bont geschilderde ruimtes voorzien van een neutrale kleur, dit spreekt de meeste kijkers namelijk meer aan.

*Persoonlijke spullen zoals familiefoto’s, boeken of religieuze uitingen worden zoveel mogelijk weggehaald.

*Meubels of andere objecten die een ruimte kleiner laten doen lijken dan die is, worden weggehaald. Als het nodig is om op sommige plekken juist wel meubilair te plaatsen dan wordt daar ook voor gezorgd.

*Als gordijnen of tapijten een nadelige invloed hebben op de uitstraling van het huis dan wordt daar ook wat aan gedaan. Uiteraard wordt bij dit alles wel het budget dat jij beschikbaar hebt in gedachten gehouden!

*Er worden eventueel leuke en artistieke accessoires aan het interieur toegevoegd. Ook andere elementen zoals kussens, lampen, planten en dergelijke kunnen daarbij betrokken worden.

*Meubels en kasten die blijven staan worden schoongemaakt of gepoetst.

*Ook aankleding door middel van een fruitschaal op de eettafel en verdere aankleding van de keuken kan een optie zijn.

*Uiteraard wordt ook een badkamer zo optimaal mogelijk gepresenteerd: schone en frisse handdoeken en vooral een aangename geur zijn belangrijk!

Hoe vind ik een professional op het gebied van home staging in Schiedam?

De eerste bij wie doorgaans informeert naar een professional op het gebied van home staging is de makelaar die bezig is met de verkoop van je huis. Vaak doet een makelaar al een aanbeveling voor een bepaalde professional als dat nodig is. Sommige makelaars kunnen zelf ook de nodige tips geven, maar als je huis wat moeilijk te verkopen is, dan zullen ze je zeker iemand aanbevelen. Een andere optie is dat je iemand vraagt waarvan je weet dat diegene positieve ervaringen heeft met home staging. Verder zou je online op zoek kunnen gaan. En ook homify kan jou een overzicht geven van allerlei professionals op het gebied van home staging.

Waar moet ik allemaal om denken bij het inhuren van een home staging professional?

Een ‘home stager’ kan de verkoop van je huis maken of breken. Het is daarom erg belangrijk dat je de juiste professional vindt. De volgende vragen kunnen je daarbij helpen.

*Bedenk je goed dat een home stager geen makelaar is, maar jou alleen helpt met het visueel aantrekkelijker maken van je huis. Vraag dus ook niet om andere zaken die met de verkoop van je huis te maken hebben, maar houd het puur bij de uitstraling van je huis.

*Vraag naar het aantal jaren ervaring dat een professional heeft. Je kunt daarbij ook vragen om voorbeelden van projecten en eventuele referenties. Wellicht kan de home stager ook iets kwijt over het slagingspercentage van de projecten die hij heeft uitgevoerd.

*Een goede professional komt voor het opmaken van een offerte bij jou thuis kijken. Je kunt dan ook al zien wat er allemaal eventueel moet gebeuren en kunt dan al een ruwe indicatie van de kosten krijgen.

*De home stager geeft over het algemeen ook tips hoe jij je huis in optimale staat kunt houden na een opknapbeurt. Schrijf die punten eventueel op of vraag of je daarvan een overzicht kunt krijgen.

*Zoek uit hoe lang het hele proces gaat duren en welke stappen er dan allemaal ondernomen worden.

*Voor sommige huizen kan een simpele herinrichting al voldoende zijn. Een home stager zal dit ook aangeven als dit het geval is, maar vaak kan een makelaar dat van tevoren ook al wel inschatten.

*Laat een home stager ook de buitenkant en de ruimte rond je huis niet vergeten!

*Vraag eerste enkele offertes op, vergelijk die met elkaar en ga met de professional in zee die een goede prijs en een goede aanpak van de home staging van je woning biedt.

*In sommige gevallen komt het voor dat mensen al in een nieuw huis wonen, terwijl het oude huis nog niet is verkocht. Houd er dus rekening mee dat een leegstaand huis veel meer geld kost om (opnieuw) in te richten dan een huis dat nog bewoond is.

Hoeveel kost een professional op het gebied van home staging in Schiedam en hoe kan ik de kosten laag houden?

De kosten hangen in de eerste plaats af van de grootte van je huis. Hoeveel kamers zijn er die aangepakt moeten worden? Zoals gezegd maakt het ook erg veel verschil of je nog in het huis woont, of dat je al verhuisd bent. Zeker in het laatste geval zal de herinrichting een stuk duurder uit gaan pakken. Wat daarnaast ook een belangrijke kostenpost is, is het eventuele onderhoud dat aan jouw huis moet worden uitgevoerd.

Je kunt de kosten laag houden door zelf al voor een bezoek van een home stager flink te gaan schoonmaken en opruimen. Repareer gebreken aan je huis en een professional hoeft in dat geval alleen nog maar voor de finishing touch te zorgen. Maak verder duidelijke prijsafspraken: moet je één prijs betalen of laat een professional zich per uur uitbetalen? Vooral in het laatste geval kun je minder voordelig uit zijn. Het kan ook helpen om van tevoren aan te geven hoe groot je budget is, dan kan de home stager daar rekening mee houden.

Is home staging noodzakelijk voor de verkoop van mijn huis?

Wij kunnen natuurlijk niet weten hoe je huis er precies uitziet, maar jij weet het wel! Laat het oordeel van je makelaar in ieder geval een grote rol spelen. Ben je van plan om snel te gaan verhuizen en wil je dat je huis zo snel mogelijk wordt verkocht? Dan kan home staging een hele slimme zet zijn. Al voordat mensen op bezoek komen hebben ze vrijwel altijd foto’s van je huis gezien. Het is dus al belangrijk dat je huis er op de foto’s goed uit komt te zien. Denk je dat je huis niet goed genoeg is voor foto’s en denkt je makelaar daar ook zo over? Laat dan zeker home staging in je huis plaatsvinden.

Is home staging de moeite waard?

Ja, dat is het zeker! Vrijwel altijd zal de aantrekkelijkheid van je huis verhoogd worden door de home staging. De kans dat je huis daardoor sneller verkocht wordt, wordt daarmee dus ook een stuk hoger. De kosten die je dan kwijt bent voor home staging heb je er met de verkoop van je huis weer snel uit.

Welke andere professionals heb ik nodig voor mijn huis in Schiedam?

Als een huis verkocht moet worden dan komt er vaak heel veel op je af. Naast een bedrijf dat de home staging voor jou kan verzorgen heb je waarschijnlijk ook andere professionals nodig. Ook daarbij helpt homify je graag. Enkele van deze vaklieden zijn al voorbijgekomen in de tekst. We hebben ze hier nog apart even voor je toegelicht.

Makelaars in Schiedam

Makelaars zijn de professionals die zorgen voor heel veel werkzaamheden die komen kijken bij het verkopen van een huis. Home staging besteden ze vaak uit, maar verder doen ze heel veel voor je, ook op het gebied van financiële en juridische aangelegenheden.

Schilders in Schiedam

Geeft de home stager aan dat er het nodige geverfd moet worden in en rond je huis? Als je het niet ziet zitten om zelf met een kwast of roller in de weer te gaan dan kun je een schilder inschakelen. In een mum van tijd zorgt de juiste schilder voor frisse kleuren in je huis en een stevige verflaag aan de buitenkant.

Fotografen in Schiedam

Denk je dat de foto’s van de makelaar niet mooi genoeg zijn om in advertenties te gebruiken? Met de juiste, professionele fotograaf wordt je huis zo op de foto gezet dat kijkers zeker niet weg zullen blijven. In sommige gevallen kan een fotograaf een gedeelte van de home staging ook voor zijn rekening nemen. Fotografen weten namelijk precies hoe je iets zo goed mogelijk kunt tonen.

Andere professionals in Schiedam

De lijst van professionals zou nog veel langer kunnen zijn. Kijk daarom ook in de linker kolom voor meer informatie over alle professionals die je nodig zou kunnen hebben.