85 Dakdekkers

Locatie

Dakdekkers

Wanneer heb ik een dakdekker nodig?

Een dakdekker komt van pas als er reparaties of grondige verbouwingen aan je dak moeten worden uitgevoerd. Een dak waardoor water lekt of koude lucht naar binnen komt kan schadelijk zijn voor zowel jouw huis als voor jouzelf, vakmanschap is dan van zeer groot belang. Maar ook als door storm of door andere omstandigheden het dak van je huis geheel vervangen moet worden komt deze expert de werkzaamheden uitvoeren. Je dak is een van de belangrijkste onderdelen in en op je huis. Daarom zijn dit ook erg belangrijke bouwvakkers. Heb jij problemen met je dak of is je oude dak aan vervanging toe? Lees hier dan alles over dakdekkers!

Wat doet een dakdekker eigenlijk?

Zij onderhouden, repareren en vervangen daken in allerlei soorten en maten. Het kan hierbij gaan om het onderhoud aan bestaande daken, maar ook bij nieuwbouwprojecten worden dakdekkers soms ingeschakeld als onderaannemer. Zij hebben kennis van de constructie van een gebouw in z’n geheel en zorgen ervoor dat een dak goed wordt aangebracht zodat jouw woning of een ander pand volledig beschermd is tegen alle weersinvloeden. Dakdekkers werken vaak op hoogtes, last van hoogtevrees hebben ze daarom gelukkig niet! Soms komt er overigens ook meer bij een reparatie kijken dan alleen het repareren van de dakbedekking zelf: soms moet ook de onderliggende (houten) constructie grondig hersteld worden. Ze zijn over het algemeen dan ook goed geoefende timmerlieden, dus die reparatie van jouw dak komt helemaal goed! Met de hulp van homify vind je eenvoudig een dakdekker.

Wat voor soorten daken zijn er?

Net zoals huizen en andere gebouwen op heel veel verschillende manieren gebouwd kunnen worden zijn er ook daken in allerlei uitvoeringen te vinden. Je kunt hierbij denken aan verschillende vormen, zoals een plat dak, een puntdak of een schuin dak, maar ook aan een heel scala aan verschillende soorten dakbedekkingen. Als je een dakdekker nodig hebt is het van belang dat je er een uitkiest die ervaring heeft met het type dak dat op jouw woning ligt.

Daken met shingles

Shingles zijn dakbedekkingen in de vorm van platen. Shingles kunnen gemaakt worden van onder andere hout, metaal, keramische platen of dakleer. Daarnaast heb je natuurlijk ook de in Nederland zeer veel voorkomende daken met dakpannen. Dakdekkers die zich gespecialiseerd hebben op het gebied van shingles kunnen in sommige gevallen alleen enkele shingles of dakpannen vervangen, maar als je een oud dak met houten shingles hebt kan het natuurlijk ook zo zijn dat alle shingles vervangen moeten worden en dat ook de constructie die er onder zit aan groot onderhoud toe is. Het vervangen of plaatsen van shingles is een heel nauwkeurig werk en het is af te raden hiermee zelf aan de slag te gaan, tenzij je er heel veel verstand van hebt. Niet goed geplaatste shingles kunnen snel lekkage veroorzaken. Laat reparaties hiervan over aan een expert die veel ervaring heeft met shingles.

Metalen daken

Naast shingles die bestaan uit kleine metalen plaatjes zijn er ook daken waarbij veel grotere soorten metalen platen als bedekking worden gebruikt. Je ziet dit vaker bij grotere villa’s, boerderijen of bij kantoorgebouwen. De platen kunnen worden gemaakt uit onder andere zink, koper of roestvrij staal. Een metalen dak geeft een bijzonder uiterlijk aan een gebouw maar moet uiteraard wel op een degelijke manier aangebracht worden. Gelukkig zijn er specialisten die alles weten van het aanbrengen en repareren van metalen daken.

Platte daken

De bedekking van platte daken lijkt misschien eenvoudig maar is het niet! Ook hier is de kennis van een gespecialiseerde dakdekker erg belangrijk. Een verkeerd aangebracht plat dak kan bij regen in een soort zwembad veranderen en kan dan ook erg nat blijven. Vooral oudere platte daken zijn om die reden vaak voorzien van grind om het regenwater beter af te voeren. Maar ook zonder grind kan een plat dak prima water afvoeren. Het belangrijkste is dat het dak kundig wordt aangebracht en goed wordt onderhouden. Met de juiste professional moet dat geen probleem zijn.

‘Hete’ daken

Je denkt nu misschien, een heet dak? Uiteraard is het niet zo dat er echte hete daken in Nederland te vinden zijn maar het gaat hier om de manier waarop dakdekkers een dak aanbrengen. Als er gewerkt wordt met verschillende soorten dakleer zoals bitumen en EPDM is het soms noodzakelijk om de tweede laag van het dak met een brander of met een teerproduct aan te brengen. Dit vereist uiteraard vakmanschap en kun je dus het beste overlaten aan vaklui die gespecialiseerd zijn is ‘hete’ daken.

Hoe vind ik de juiste dakdekker voor mijn verbouwingsproject?

Met de hulp van homify is het heel eenvoudig om de juiste professional te vinden. Je kunt het overzicht van alle dakdekkers bij jou in de buurt opzoeken en kijken welke geschikt is voor jouw klus. Alle professioneles kun je vinden op homify, verder zoeken op het internet is dus niet nodig!

Waar moet ik allemaal om denken bij het uitkiezen van een dakdekker?

Het allerbelangrijkste is dat de expert die je uitkiest gespecialiseerd is in het soort dak dat je hebt. Een beetje kennis van je eigen dak is in dat geval dus noodzakelijk. Als je echt geen idee hebt van het soort dak dat op je huis ligt kun je een expert vragen om dit voor je uit te zoeken. In de meeste gevallen is het echter zo dat je hier vrij eenvoudig zelf achter kunt komen. Sommige dakdekkers claimen ‘allrounders’ te zijn op het gebied van daken, maar kijk toch altijd even naar recensies en portfolio’s om erachter te komen of ze ook echt met jouw dak aan de slag kunnen gaan. Verder is het zo dat sommigen gespecialiseerd zijn in onderhoud terwijl andere voornamelijk nieuwe daken installeren. Ook dit is dus een puntje om even op te letten bij het uitkiezen van een dakdekker.

Hoeveel kost een dakdekker?

De goedkoopste expert hoeft natuurlijk niet de beste te zijn. Zoals hierboven al aangegeven is moet je eerst kijken naar de specialisatie van een dakdekker. Dat is het allerbelangrijkste! Investeren in een goed dak is ook zeker investeren in een goed huis. Een huis met een dak in topconditie is heel wat meer waard dan een huis met een slecht dak. Dus ook als jij je huis te koop zet is het van belang dat je dak in orde is. De investering moet je dus vooral ook op de langere termijn zien.

Hoe kan ik de kosten laag houden bij het inhuren van een dakdekker?

Zoals al aangegeven is geld uitgeven aan een goed dak een investering. Toch zijn er wel enkele tips die je achter de hand kunt houden om de kosten niet te hoog te laten worden. Allereerst kun je voor jezelf het beste een budget maken voor de hele klus. Neem ook hierin de extra uitgaven mee! Als je dat op een rijtje hebt en je hebt een keuze gemaakt, zorg er dan ook voor dat je een contract opstelt met daarin een vast omschreven prijs. Dit kan hoger uitvallende kosten voorkomen! En je kunt hierover natuurlijk ook onderhandelen, zeker als je zelf bijvoorbeeld voor materialen zorgt of een deel van de werkzaamheden op je neemt. Doe dat laatste trouwens alleen als het ook echt kunt!

Welke andere professionals heb ik nodig als ik met mijn huis aan de slag ga?

Misschien is het dak wel niet het enige gedeelte van je huis dat wat groter onderhoud nodig heeft. Het zou dus heel goed mogelijk kunnen zijn dat je naast een dakdekker ook andere professionals in moet schakelen. Ook hiervoor kun je uiteraard bij homify terecht. Om je een beetje op weg te helpen worden hieronder een paar van deze professionals kort besproken.

Architecten

Architecten maken plannen voor een nieuw huis of voor een grootschalige verbouwing en/of uitbreiding van je huis. Een architect maakt voor jou een prachtig plan dat zowel op bouwkundig als creatief gebied aan al jouw wensen voldoet. Wil je een nieuw dak ontwerpen of een verdieping of kamer aan je huis toevoegen? Laat een architect dan een plan maken en zoek daarbij de juiste dakdekker die het plan uit gaat voeren.

Interieurarchitecten

Wat een architect doet op het gebied van het totaal van je huis doet een interieurarchitect voor de binnenkant. Interieurarchitecten zullen niet zo snel met een dakdekker samenwerken maar kunnen wel degelijk een heel belangrijke rol spelen in de verbouwing van je huis. Dus wil je naast een nieuw dak ook een nieuw interieur? Verdiep je dan ook zeker met de hulp van homify verder in het vakgebied van de interieurarchitecten!

Interieurontwerpers/designers

Als je wat moeite hebt met inrichten dan kunnen designers jou dat laatste zetje geven. Met creatieve oplossingen op het gebied van accessoires en heel veel andere zaken kunnen ze jouw huis de uitstraling geven van een plaatje uit een woonmagazine. Wie wil dat nou niet?

Timmermannen

De meest voorkomende professional waarmee een dakdekker nauw samenwerkt, is een timmerman. Deze houtbewerkers timmeren met gemak een dakconstructie waarop een dakdekker een mooi en solide dak maakt. Sommige bedrijven combineren deze specialisaties ook, dus kijk even goed als je op zoek gaat wat een bedrijf je allemaal kan bieden.

Meer inspiratie nodig?

Op het gebied van daken heeft homify je nu een flink eind op weg geholpen. Als je meer informatie wilt vinden over allerlei andere onderwerpen die je huis en je interieur betreffen blijf dan zeker nog even verder rondneuzen op homify. Wij zijn pas tevreden als jij dat met jouw huis ook bent!