80 Architecten in Den Haag

Locatie

Architecten in Den Haag

‘Oh, oh, Den Haag, mooie stad achter de duinen’. Dat liedje ken je vast wel! En er valt dan ook genoeg over deze bijzondere stad achter de duinen te vertellen. Want Amsterdam mag dan misschien wel de hoofdstad van Nederland zijn, Den Haag is de hofstad met alle pracht en praal die een regeringsstad kan hebben. Het eeuwenoude binnenhof, de paleizen, de ministeries en uiteraard de ambassades. En wat dacht je van diverse instellingen van de Verenigde Naties? En dan hebben we het nog niet eens over het Vredespaleis gehad. Kortom, meer dan genoeg om over te vertellen! En uiteraard gaan we dat alles door de ogen van een architect bekijken. Ben jij er klaar voor om te gaan kijken naar de architectuur van Den Haag?

In welke gevallen heb ik een architect nodig? 

Een architect is een expert op het gebied van zowel het creatief als het bouwkundig ontwerpen van een gebouw. Als je wilt gaan verbouwen of een compleet nieuw huis wilt bouwen zul je dus ook een architect op moeten zoeken. Of het er nu gaat om van twee kamers één te maken door middel van het wegbreken van een muur of het toevoegen van bijvoorbeeld een serre aan je huis, de architect zal dit project in goede banen leiden. De architect denkt hierbij aan vele zaken. Van groot belang is natuurlijk dat de constructie bouwkundig helemaal veilig is. Daarnaast houdt de architect de geldende regels en wetten in de gaten en voor jou het belangrijkste: het ontwerp komt er precies zo uit te zien als jij dat wilt! Als je een architect in Den Haag wil vinden dan is homify de plek om daar naar op zoek te gaan, je vindt hier een lijst met architecten die jouw dromen werkelijkheid kunnen laten worden. 

De voor- en nadelen van het inhuren van een architect in Den Haag

Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen van het inhuren van een architect in Den Haag? In eerste instantie is dat natuurlijk iets wat om de prijs draait die je moet gaan betalen. Wij kunnen uiteraard niet in je portemonnee kijken. Het is daarom voor jou vooral van belang dat je voor je gaat beginnen aan een project, een duidelijk beeld hebt van de financiële kant. Wat is je budget, kun je een hypotheek krijgen of verhogen en wat moet je eigen bijdrage aan het gehele gebeuren zijn? Want dat brengt ons namelijk ook op die voordelen, en de nadelen. Een grote pro van een architect in eigen stad zijn de korte lijntje die je hebt. Je gaat zonder al teveel moeite even langs op het kantoor om zaken te bespreken en de architect kan eventueel ook gemakkelijk even op de bouwlocatie langskomen. Het enige nadeel wat we eigenlijk kunnen bedenken, kan de prijs zijn. Reken er op dat een architect al snel prijzen vanaf € 1000,- vraagt. Afhankelijk van de omvang van het project kunnen die kosten verder omhoog gaan lopen. Verder moet je dan ook ondertussen even nadenken of je naast een aannemer ook experts zoals een interieurarchitect in moet gaan huren. Tijd voor jou dus om ook daar even goed voor te gaan zitten! Denk er daarbij trouwens ook even om dat een plaatselijke professional misschien soms iets duurder is, maar wel weinig tijd is aan reizen naar de bouwlocatie en bovendien materialen heel gemakkelijk aan kan voeren. Bovendien weet een architect dat van tevoren natuurlijk ook allemaal en kan je daar erg goed mee helpen.

Hoeveel kost het om een huis te bouwen in Den Haag?

Over de kosten en jouw budget hebben we het hierboven natuurlijk al gehad, maar je wilt er vast nog wel wat meer over weten als je van plan bent om een huis te gaan bouwen in Den Haag. Daarbij moeten we wel gelijk opmerken dat er in de gemeente Den Haag zelf niet heel erg veel ruimte meer over is voor (nieuw)bouwprojecten. Zeker in de binnenstad is de ruimte zeer beperkt. De prijzen van een kavel beginnen bij zo’n € 100.000,- en dan heb je zo’n 100 vierkante meter tot je beschikking. Als je meer grond wilt, dan gaan de prijzen uiteraard ook omhoog. Mocht je nou wel het geluk hebben ergens in de binnenstad nog een stukje grond te kunnen bemachtigen, dan moet je er van uit gaan dat de ruimte hier minder groot is dan in een van de (nieuw)bouwwijken rond het stadscentrum.

De regels voor het bouwen in Den Haag

Elke gemeente in Nederland heeft specifieke regels voor het bouwen van huizen en dat kan per plaats dus heel erg verschillend zijn. Daarom is het altijd belangrijk om goed bij de desbetreffende gemeente te informeren. Zeker als je in een gebied met rijksmonumenten zit of als er sprake is van een beschermd stadsgezicht. Hou hier dus altijd rekening mee, al zou dit in een wijk met alleen maar nieuwe huizen uiteraard wel wat gemakkelijker zijn. Informeer ook altijd even bij je architect, want die is doorgaans goed op de hoogte van alle regels. En als het dan ook nog eens een plaatselijke architect is, dan moet dat zeker helemaal goed gaan komen.

Architectuur in Den Haag

Aangezien Den Haag al vele eeuwen de hofstad is van Nederland, hebben heel wat koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen hier gewoond. En wat te denken van alle belangrijke politici? Niet zo gek dus dat je als liefhebber van architectuur je hart op kunt halen. Denk alleen maar aan de paleizen zoals Huis ten Bosch en Noordeinde. En dan hebben we het nog niet eens over het Binnenhof met de imposante Ridderzaal gehad. En wat dacht je van het naastgelegen Mauritshuis? Samen met bijvoorbeeld kerken en andere historische bouwwerken geven ze een prachtig beeld van meer dan 700 jaar geschiedenis. Maar aangezien je waarschijnlijk met nieuwbouw bezig bent, is het ook zeker de moeite waard om in Den Haag te kijken. Neem nou het compleet vernieuwde Centraal Station en de dichtbij gelegen ministeries. Hier zitten prachtige stukjes moderne architectuur tussen. En wat dacht je van de Haagse Toren, beter bekend onder de naam Het Strijkijzer? Ook weer allemaal hele fraaie gebouwen waar jij vast de nodige inspiratie op kunt doen. Geef dat maar door aan je architect en die kan er vast wel iets mee gaan doen!

Welke andere professionals heb ik nodig bij mijn bouw- en/of verbouwproject?  

De aard van je bouw- of verbouwplannen heeft er alles mee te maken welke professionals allemaal ingeschakeld moeten om je project goed te laten verlopen. Over het algemeen werken architecten niet alleen, ze werken samen met een heel scala aan diverse vaklui. Vrijwel altijd werken ze in ieder geval samen met een aannemer. De aannemer is verantwoordelijk voor de fysieke uitvoering van het plan dat door de architect bedacht is. Daarnaast werken architecten dikwijls samen met interieurarchitecten die de nieuwe ruimtes van een mooi kleurenschema gaan voorzien en goed kunnen inrichten. 

Interieurarchitecten in Den Haag  

Een interieurarchitect is een perfecte aanvulling op jouw plannen. Naast architecten biedt homify een groot overzicht aan interieurarchitecten die vaak samenwerken met de beste interieurontwerpers. Ideaal dus om jouw plannen helemaal af te maken!  

Aannemers in Den Haag  

Vaak doet een architect een suggestie voor een aannemer maar je bent zelf uiteindelijk degene die bepaalt welke aannemer jouw plan gaat uitvoeren. Via homify of via het internet kun je veel aannemers vinden. Ga zorgvuldig om met het uitkiezen van je aannemer en houd in je achterhoofd of de aannemer goed in staat is de plannen van de tekening in werkelijkheid om te zetten. Overleg dit eventueel met je architect of ga op zoek naar recensies over de desbetreffende aannemers.  

Ontwerpers in Den Haag  

De interieurontwerper is degene die de interieurplannen van de architect of interieurarchitect uiteindelijk ook echt gaat uitvoeren. Je kunt er ook voor kiezen dit zelf te doen of je laat je inspireren door de vele voorbeelden op homify en geeft die suggesties mee aan een interieurontwerper. 

Architectuur in Den Haag  

Den Haag wordt vaak de hofstad genoemd. Alhoewel Amsterdam de hoofdstad van Nederland is, vinden de meeste activiteiten die bij een hoofdstad horen in Den Haag plaats. Al eeuwenlang verblijven de Oranjes in Den Haag in dit heeft ervoor gezorgd dat er prachtige paleizen te vinden zijn in vele verschillende bouwstijlen. Het politieke centrum is het Binnenhof waarvan sommige onderdelen al in de Middeleeuwen gebouwd zijn. Een groot scala aan bouwstijlen kun je dus in Den Haag vinden. En wat dacht je van het Vredespaleis? Of het Kurhaus in Scheveningen? Den Haag biedt meer dan voldoende inspiratie voor ontwerpen. Ga dus eerst eens lekker rondkijken in deze prachtige stad en laat je inspireren door de vele eeuwenoude paleizen, kerken, ambassades en andere mooie gebouwen. Ben je meer van de moderne architectuur? Ook dan kun je in Den Haag alles vinden, denk hierbij maar aan de nieuwbouw van een aantal ministeries in de buurt van het Centraal Station. Heb je al een indruk van wat je echt mooi vindt? Geef dat door aan jouw architect en laat hem ook inspireren door één van die prachtige Haagse gebouwen.