Vind de juiste Architecten in S Hertogenbosch

22 Architecten in S Hertogenbosch


Architecten in Den Bosch

 

Den Bosch – stad van de Bossche bollen en de oude Sint Jan. Een stad die van alles te bieden heeft op het vlak van architectuur. Allereerst is er natuurlijk de prachtige oude binnenstad met vele monumentale panden (in totaal maar liefst 550 Rijksmonumenten!) en historische gebouwen in veel verschillende architectonische stijlen van neogotisch tot classicistisch en eclectisch. En uiteraard is er ook moderne architectuur zoals het Paleiskwartier in het centrum. Dit project wordt gekenmerkt door duurzaamheid en heeft als doel om wonen, werken en parkeren in de binnenstad te combineren.

 

De voordelen van een architect die de stad kent

De in Den Bosch gevestigde architecten kennen de stad natuurlijk door en door. Ze weten wat de meest voorkomende bouwstijlen, materialen en ontwerpen zijn en kennen de sfeer in de stad. Daarom kunnen zij snel en eenvoudig een ontwerp maken dat naadloos aansluit bij de bestaande architectuur en de omgeving. En niet alleen dat. Ze zijn vaak ook veel beter op de hoogte van de specifieke kenmerken van de stad zoals de weersomstandigheden, wateroverlast, bodemvervuiling, de beste leveranciers voor bepaalde materialen en hebben een groot netwerk met in de regio gevestigde onderaannemers – of weten hoe ze deze kunnen vinden op homify op onze architecten pagina. Daar hebben ze ook vaak vaste prijsafspraken mee die lager liggen dan wanneer je deze experts zelf inhuurt. Ook zijn architecten op de hoogte van de gemiddelde tarieven voor allerlei soorten werkzaamheden en de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen in Den Bosch en omstreken. Met een architect bespaar je dus juist veel geld en kun je echt je droomhuis realiseren. Ben je enthousiast geworden over het bouwen van een eigen huis? Laat dan hier je gegevens achter, dan nemen we contact met je op.

Waarom een architect inschakelen?

Wanneer je een woning in Den Bosch gaat bouwen of verbouwen dan is het inschakelen van een deskundige architect een slimme keuze. De investering verdien je vaak weer terug in een zeer fraai eindresultaat, de prijsbesparingen en waarde van de woning. Een architect kun je inschakelen voor een heel project zoals de bouw of verbouwing van een woning, winkel, restaurant of kantoorpand, maar ook voor een deeltraject of een ontwerp. Service op maat dus op basis van jouw specifieke wensen en behoeften.

Wat kost een gemiddeld huis in Den Bosch?

De kosten voor een huis wisselen per wijk en deel van de stad. De huizenprijzen liggen relatief hoog in Noord Brabant en bedragen gemiddeld rond de 350.000 euro. De kosten per vierkante meter lopen uiteen van 1.985 per m² tot 2.935 per m². De goedkoopste gemeenten zijn Boekel en Bernheze en Rucphen en Sint Oedenrode is de duurste gemeente. De grondprijzen voor een bouwkavel lopen eveneens zeer uiteen. In populaire gemeenten kan dit oplopen tot 425 per m² en in de goedkopere gemeenten ligt dit rond de 245 euro per m².

Ga je zelf een huis bouwen, dan begint dit natuurlijk met het kopen van een bouwkavel. De prijs hangt daarbij af van het aantal vierkante meters en de prijzen in de gemeente van je keuze. Check ook even het bestemmingsplan voordat je de grond koopt. Hierin staat omschreven wat de regels zijn met betrekking tot het kavel en wat er in de toekomst omheen gebouwd gaat worden.

 

De volgende stap is de bouwvergunning. De prijs daarvan ligt tussen de 2.000 en 7.000 euro. Vaak is het ook verstandig om een architect in te huren. De kosten daarvan bedragen rond de 10% van de totale bouwsom. Verder moet de grond bouwrijp gemaakt worden en de kosten daarvan lopen uiteen van 5.000 tot 10.000 euro.

Daarna zijn de kosten helemaal zelf in te vullen. Je kunt een eenvoudige prefab woning kopen of een woning naar eigen ontwerp. Globaal genomen hangen de kosten af van de grootte van het huis en de extra's en de luxe en afwerking van de woning en starten de prijzen iets boven de 100.000 euro. Wil je nog een tuin bij je huis dan moet je daarvoor nog eens zo'n 5 tot 10% uittrekken voor de totale bouwsom.

 

Bouwvergunningen in Den Bosch

Elke stad heeft zijn specifieke regels en eisen ten aanzien van het bouwen van huizen. In de ene gemeente mag je zomaar een aanbouw toevoegen en in een andere heb je er een vergunning voor nodig. Je vindt alle regels op de website van de gemeente van Den Bosch onder bouwregelgeving of op de landelijke overheidssite vergunningencheck. Ook de lokale bestemmingsregels die betrekking hebben op jouw kavel geven allerlei nuttige praktische informatie inzake wat wel en niet mag.

 

Alle regels ten aanzien van het bouwen van een huis zijn vastgelegd in de zogenaamde Bouwverordening. Denk daarbij bijvoorbeeld aan regels bij bodemvervuiling, asbest of de parkeereis die het minimale aantal parkeerplaatsen vastlegt. Deze regels zijn per wijk en locatie vaak verschillend en kun je zelf op eenvoudige wijze even bekijken via de zogenaamde 'zelftoets verbouwen'.

 

Ook heb je voor sommige verbouwingen of bouwplannen een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning genaamd) nodig. Neem daarom altijd van te voren even contact op met de gemeente om dit te checken.

Karakteristieken van de architectuur in Den Bosch

Den Bosch staat bekend om zijn brede variëteit aan stijlen in de architectuur en de vele Rijksmonumenten. En er is zelfs een aantal archeologische monumenten. Kenmerkend zijn de gotische Sint Jan met haar Romaanse toren, het Zwanenbroederhuis, de neogotische bouwwerken en het classicistische stadhuis. En aan de markt vinden we het eclectische winkelwoonhuis 'De Kleine Winst' waar de bekende schilder Jeroen Bosch is opgegroeid. Heb je interesse om wat meer te weten te komen over de Bossche architectuur, dan kun je een historische stadswandeling onder begeleiding maken.

Toon gerelateerde afbeeldingen