Kreakeukens. De meest creatieve keukenideeën

Yanaika Zomer Yanaika Zomer
Badkamer & tegels magazine nummer 51, Badkamer & Tegels magazine Badkamer & Tegels magazine Mediterrane keukens
Loading admin actions …

De keuken is bij uitstek de plek om creatief te zijn. We gooien smaken, kleuren en structuren tegen elkaar aan. We verzinnen nieuwe combinaties en we durven te experimenteren. Toch spelen we met de inrichting van onze keuken vaak op safe. We kiezen voor wit of zwart, denken vooral aan praktische zaken en komen al snel uit bij hetzelfde idee als de buurvrouw. Zonde!

Natuurlijk kan een veilige witte keuken prachtig zijn en soms past dat gewoon het beste bij een huis of haar bewoners. Maar vandaag bekijken we een paar keukens die even anders zijn dan anders. Echte kreakeukens met veel kleur, afwijkende indeling of vormgeving en vooral keukens die de zinnen prikkelen. Want in een creatieve keuken wordt je vanzelf creatief in de keuken.

Eclectisch

Eclectisch is een ruim begrip. Maar als je ons vraagt wat we eronder verstaan, zeggen wij: Zoiets als dit. In deze keuken gebeurt een hele hoop. Er zijn verschillende stijlen en kleuren door elkaar gebruikt en de meubels horen veelal niet bij elkaar. Toch is er eenheid en is dit alles behalve een samengeraapt rommeltje.De ruimte is vermoedelijk een oude loods. In zo'n ruimte ligt zelfs de aansluiting van water en licht nog niet vast en dat biedt dan ook carte blanche. Nu kan alleen je eigen creativiteit nog spelbreker zijn. 

Er is gekozen voor een combinatie van rvs keukenkastjes met landelijke blauwe kastjes en een ouderwets houten wijnrek. Gaat prima samen. Het kookeiland heeft een industrieel vormgegeven afzuigkap wat goed werkt met deze ruimte. Aan de bar staan verschillende barkrukken. In kleine details komen de kleuren steeds weer terug en dat geeft balans. 

De hoogte van zo'n ruimte kan parten spelen, maar door de verlichting en een bijzondere staalconstructie is ook dat mooi opgelost.

Knibbel knabbel knuisje, hoe vind je mijn fornuisje?

RECUPERO RUDERE CAMPESTRE, RI-NOVO RI-NOVO Rustieke keukens

Mooi hè, dit rode fornuis met klepdeurtjes? Je vermoedt een vuurtje dat constant opgestookt moet worden. Gelukkig is dat niet zo, want alleen de vormgeving is ouderwets. Leuk idee om een inductiefornuis zo te restylen. Het past uitstekend in de rest van de keuken die een behoorlijk robuuste uitstraling heeft. Veel hout en steen. Maar passend bij het fornuis, zien we steeds moderne elementen zoals de kraan en de magnetron. Altijd al een ouderwetse keuken gewild? Met een beetje creativiteit combineer je hem met alle moderne gemakken.

De vloer op

Een heel andere maar ook zeer creatieve keuken is deze. De kleuren zijn wat meer ingetogen en matchen meer, maar toch hebben we ook hier te maken met verschillende stijlen. We zien een mooie robuuste houten tafel in dezelfde stijl als de keukenkastjes. Een moderne keuken kan dus best een heel warme uitstraling hebben door het juiste materiaalgebruik. Het contrast wordt gevormd door de kunststof kuipstoeltjes en de goed daarmee uitgekozen hanglampen.

Wat de ruimte echter nog veel meer kwalificeert als kreakeuken is de muur- en vloerbekleding. De een gaat voor een werkje op de wand, de ander voor gekleurde tegeltjes op de vloer. Maar allebei? Dat durven er niet veel. Laat je overtuigen, want in deze keuken werkt het uitstekend.

Tegelwijsheid

In deze keuken zien we een hoop standaard elementen, maar door ze een twist te geven, wordt het ineens een heel stuk leuker. De keukenkastjes onder zijn erg mooi, maar hebben een heel gebruikelijke indeling. Hadden dezelfde kastjes boven gezeten dan was deze keuken al redelijk standaard. Zeker wanneer gekozen was voor witte tegeltjes of een bijpassend werkblad. Wat een stoere keuze van de ontwerpers om voor rood te gaan. Dat werkt perfect en omdat er steeds meer gekleurde keukenapparaten te koop zijn, kun je heerlijk matchen. 

Wat het echt afmaakt zijn de gekleurde tegeltjes. Zelfs een standaard keuken zou er hip en uitermate gezellig van worden.

Clash

Een keuken hoeft niet groot te zijn om er echt iets moois van te maken. In deze fijne hoekkeuken zien we alles dat een mens nodig heeft en dat allemaal in een creatief jasje. We zien eenvoudige witte kastjes, die een licht landelijke uitstraling hebben. Dat zou je hier niet verwachten misschien, maar het past perfect bij de tafel. Leuk is dat in beiden het blad donker van kleur is en de onderkant wit. Er omheen staan hele hippe gele krukjes, waarvan er twee van hout zijn en twee van plexiglas. Perfecte clash! Zo zijn er meer leuke stijlbotsingen. Kijk maar naar de zichtbare bakstenen tegenover de knalronde glimmende koelkast. Of de landelijke kastjes en tafel met de stalen ventilatiepijp. Tot slot de wand met schoolbordverf. Een klassieker al bijna, maar het werk uitstekend in de keuken en ook qua kleur en vormgeving past het hier perfect.

The blue lagoon

Zo sta je in de keuken en zo sta je ernaast. Deze keuken, die eigenlijk helemaal open is, wordt toch gescheiden van de woonkamer. Een verschil in structuur en kleur is daarvoor voldoende. En wat een verschil! We zien een prachtige glanzende blauwe keuken met enkele oranje kastjes. Tegen de achterwand is een motief te zien en zijn er handige lange planken geplaatst. Ruimte voor potjes en kookboeken, maar ook voor een paar mooie planten. Zelfs het aanrecht is blauw, erg mooi. Als wij zo'n keuken hadden verstopten we hem ook niet achter een deur.

Ronde vormen

Weer een nieuwe invalshoek. Want waarom zijn keukens eigenlijk altijd rechthoekig? Ronde lijnen blijken prima te werken voor zowel de werkruimte als voor de kastjes. Deze keuken heeft een geel werkblad met gootstenen die daar volledig in verwerkt zijn. Vermoedelijk is het werkblad één geheel. Daaronder donkere kastjes. Het is een prachtige ruimte geworden die luxe uitstraalt, maar ook warmte en gezelligheid.

Gevloerd

Marokkaanse cementtegels van Articima - Patchwork, Articima Articima Mediterrane keukens Eigendom,Wit,Licht,zwart,Blauw,Armatuur,Hout,architectuur,Vloeren,Vloer

Hier zien we maar een klein stukje keuken. Maar wel een heel erg leuk stukje. Want door zo'n loper met tegelmotief kun je een heel nieuwe sfeer aan je keuken geven. Toe aan een beetje sjeu aan je keuken, maar niet de financiële middelen voor een nieuwe? Dan moet je creatief zijn! Accessoires kunnen een hoop doen, een likje verf misschien, maar dus ook zo'n nieuw vloertje. Kies het motief dat jou het best past, maar durf vooral eens iets te proberen dat je nog niet zo past. Dat kan verrassend goed uitpakken!

Keurig creatief

Kookeiland homify Moderne keukens

Natuurlijk hoeft creatief niet te betekenen dat we maar oneindig stijlen en kleuren door elkaar gooien en het allemaal niet gek genoeg kan. Creatief betekent 'out of the box'. In deze keuken is dat op een heel ingetogen en stijlvolle manier gelukt. The box is in dit geval het kookeiland. Vaak toch een recht blok. Hier is het beige blok echter opgeluisterd met een wit werkblad dat doorloopt aan de zijkant en de onderkant en aan al die kanten 'out of the box' steekt. Zo wordt het niet alleen een handig kookeiland, maar ook gewoon een heel mooi object in de ruimte.

Robuust!

homify Industriële keukens Hout Hout

Tot slot een kreakeuken die rust uitstraalt en gewoon alle standaardelementen bevat, maar die toch bijzonder is. Elk element is namelijk goed uitgedacht. De keuze voor ruwe houten keukenkastjes is bijvoorbeeld heel mooi, maar vooral in combinatie met de lichtblauwe achterwand. Veel mensen zouden hier gekozen hebben voor grijs of steen. Mooi is ook de vierkante afzuigkap. Door de plank die op gelijke hoogte hangt is alles in balans. Leuk ook dat deze links nog even doorloopt. De accessoires passen perfect. Fijn ook aan deze keuken is dat het heel haalbaar is in eengezinswoning. Ruimte, een dikke portemonnee of een voorliefde voor gekkigheid zijn echt geen voorwaarden voor een mooie kreakeuken.

Ook creatieve ideeën voor de keuken? Praat mee en laat een comment achter.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine