Besparen op je energierekening: het kan echt! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Besparen op je energierekening: het kan echt!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Moderne badkamers van Maisons Loginter Modern
Loading admin actions …

Wanneer je aan het avontuur begint om een groen en energieneutraal huis te bouwen dan spelen de locatie en het ontwerp van het gebouw een belangrijke rol. Je kunt je huidige huis energie-efficient maken en zelfvoorzienende elementen aanbrengen die gedurende de totale levensduur van het huis meegaan. Een energie-efficient huis resulteert in aanmerkelijke energiebesparingen. Hieronder vind je wat tips hoe je je huis meer energieneutraal maakt.

De materialen kiezen

glazen achtergevel Eclectische huizen van Boks architectuur Eclectisch
Boks architectuur

glazen achtergevel

Boks architectuur

Om een energieneutraal huis te creëren is het compleet afgesloten zijn van de woning een belangrijke factor. Dit houdt in dat het huis geen kieren of gaten heeft en geen warmte of lucht laat ontsnappen zowel naar buiten als naar binnen. Dit betekent dus dat elk materiaal oftewel beton, staal etc gekozen kan worden voor een groen huis zolang er maar geen lekken zijn. Dat is eigenlijk alles wat er noodzakelijk is inzake de lay out en ontwerp van de energieneutrale woning.

Een passief huis – wat houdt dat in?

Een nieuw concept van energie-efficient wonen is ontwikkeld om een groen gebouw te bouwen. Een artikel uit The New York Times, geschreven door Tom Zeller Jr., definieerde het als een passief huis (Passivhaus in het Duits) en dit verwijst naar een uitgebreide vrijwillige standaard voor energie-efficiëntie in een gebouw waardoor de carbon footprint wordt gereduceerd. Het eindresultaat van dit type constructie zorgt voor een ultra laag energie verbruikende woning die ook maar zeer weinig energie nodig heeft om het huis te verwarmen of koelen. De afbeelding hierboven toont een voorbeeld van een passief huis gebouwd door Maisons Loginter.

Energievriendelijk huis

Bij een passief huis is het gebouw zelfvoorzienend door zijn eigen verwarming en omdat het zeer goed is geïsoleerd zodat er geen hitte naar buiten ontsnapt of koude lucht naar binnen stroomt. Een groen huis vereist dat er zo min mogelijk fossiele brandstoffen worden gebruikt. Vaak zullen architecten en ontwerpers kiezen voor zonnepanelen, windkracht en geothermale installaties om de woning te verwarmen. Wil je meer weten over hoe je je huis verder kunt verbeteren? Kijk dan eventueel hier.

Ecovriendelijk huis

Een eco-frame huis kan worden gebouwd met natuurlijke non toxische en hernieuwbare energiebronnen zoals houtvezel, hennep en schapewol. Deze materialen verminderen de kooldioxide emissie van de woning flink en besparen ook een hoop geld op de energierekening. Tegelijkertijd wordt er groene energie gebruikt om het ecovriendelijke huis te verwarmen.

Een bioklima huis – wat is dat?

Wat is een bioklima huis? Dit wordt gedefinieerd als architectuur die verbonden is en gerelateerd aan de omgeving en natuur. Het is een woning die zo ontworpen is dat deze rekening houdt met het omringende klimaat en de omgevingscondities van waar de woning is gebouwd. Het doel is om het warmtecomfort in de woning te verbeteren en optimaliseren. Het vermijdt afhankelijkheid van mechanische en operationele systemen. Hoe je een huis van stro bouwt kun je hier lezen.

Ben jij al toe aan het energieneutraal maken van je huis?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!