DIY trends | Nieuwe bekleding op oude meubels

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Upcycling, doe-het-zelf, DIY, klussen, opknappen: er bestaan vele verschillende beschrijvingen voor dezelfde activiteit: oude spullen mooi maken! Of het nu gaat om een oud tafeltje een nieuwe kleur geven, een oud behangetje een nieuwe lik verf of van oude pallets een nieuwe bank maken; al deze creatieve activiteiten en trends zijn nu al een poosje in opkomst en blijken een grote bron van inventiviteit en stijlontwikkeling te zijn. Het blijkt makkelijk, goedkoop en vooral leuk te zijn om je eigen stempel te zetten op oma's oude dressoir of een stuk sloophout uit het grof vuil.

Deze keer willen we je laten zien wat er gebeurt als je oude stoelen en fauteuils een nieuw jasje geeft. Letterlijk: want we gaan kijken naar hoe je met nieuwe en vervangende bekleding die oude meubels een heel nieuwe persoonlijkheid mee kunt geven. Maar als het gaat om nieuwe bekleding voor meubels zijn er vele factoren die je in aanmerking moet nemen: is het het waard te investeren in een oude meubel? Durven we het zelf aan of besteden we het uit aan een professional? Uit wat voor materialen kunnen we kiezen? Om te voorkomen dat deze vragen je overweldigen hebben wij hier bij homify besloten je stap voor stap te begeleiden bij jouw doe-het-zelf project!

#1 Wanneer is het de moeite waard?

eclectische Woonkamer door Adele-C
Adele-C

ZARINA BABY

Adele-C

Vaak is een tweedehands of oud meubelstuk zo oud dat de prijs van de stoffering ver de prijs van het meubel overstijgt. Om het de moeite waard te maken kun je het beste in het oog houden dat de prijs van de nieuwe bekleding niet meer dan 40% van de totaalprijs van het meubel overstijgt. Bij deze stoelen is er op deze manier in bekleding geïnvesteerd en het resultaat is een oud en waardevol model maar met een spectaculaire, nieuwe look.

eclectische Eetkamer door Standrin
Standrin

Klash Chairs

Standrin

Natuurlijk betekent dit niet dat je een stuk dat veel voor je betekent, of dat veel potentie heeft voor een stijging in waarde niet mag overwegen. Vaak gaat het hierbij om meubels die een lang leven achter de rug hebben en dit goed zichtbaar maken: beschadigingen zijn dan eerder de regel dan de uitzondering. In dat geval kun je, zoals hier, ervoor kiezen het gehele meubel, inclusief de zichtbare houten onderdelen een complete make-over te geven door niet alleen de bekleding te vernieuwen maar ook het houtwerk een likje verf te geven. Hier zien we het vrolijke, originele en indrukwekkende resultaat!

#2 Materiaalkeuze

Materiaalkeuze voor een nieuwe bekleding is misschien wel de moeilijkste keuze voor velen. Er zijn zoveel mogelijkheden, kleuren, soorten, dikten, eigenschappen dat je erin kunt verdrinken. Hier geven we dan ook een paar tips om door de bomen het bos te kunnen zien.

Het eerste wat je moet bedenken is het gebruik van het meubel. Wordt het een veelgebruikte eetkamerstoel, of meer als een sierstuk in de woonkamer? Is het een zitplaats voor volwassenen of voor beweeglijke kinderen? Van deze factoren hangt af hoe sterk en robuust het materiaal moet zijn. Daarbij zijn canvas, linnen of synthetische materialen bijzonder sterk in tegenstelling tot dun katoen dat snel verslijt.

In deze afbeelding zien we hoe twee ouderwetse fauteuils tot Scandinavische kunststukken gemaakt zijn, die dankzij het dikke, ruwe materiaal van de nieuwe blauwe bekleding wel tegen een stootje kunnen. De vrolijke blauwe kleur met verrassende gele details zorgt verder voor een modern en fris geheel dat perfect in harmonie is met het oorspronkelijke houten frame.

moderne Woonkamer door Anne`S Shabby Chic
Anne`S Shabby Chic

Chippendale Sessel

Anne`S Shabby Chic

Kleur en materiaal hebben we hier al besproken, maar hoe zit het met patronen? Dit is een aspect aan stoelbekleding dat een groot verschil maakt in het resultaat en het overige interieur en het geheel persoonlijkheid geeft. Je kunt kiezen voor een patroon of structuur dat de stijl van het oude meubel accentueert en voortzet, maar je kunt ook zoals hier een contrasterend moderne stof uitkiezen dat deze barokke stoelen tot vintage blikvangers maakt.

Het tegenovergestelde effect is hier bereikt door een modern stijlicoon (de egg chair uit 1958) te combineren met een luxe, fluwelen bekleding dat haast antiek aandoet. Het resultaat is een stoel dat klassiek en serieus is maar tegelijk elegant en luchtig werkt en zo een speels, eclectisch geheel vormt.

#3 Hoe bekleed ik een stoel?

 Woonkamer door Misty Interior
Misty Interior

Chairs & Pouffe

Misty Interior

Na het juiste meubel en het perfecte materiaal bij elkaar gezocht te hebben komt natuurlijk het echte doe-het-zelf werk: het stofferen. Het meest eenvoudig is het natuurlijk om het in de handen van een professional over te dragen. Maar als je zelf een beetje handig bent en het juiste gereedschap hebt kun je dit ook zelf doen.

Controleer ten eerste of je bank of stoel oorspronkelijk is bekleed met nietjes of spijkers, want deze methode kun je het beste nabootsen bij de nieuwe bekleding. Schaf hiervoor een goede, industriële nietmachine aan voor een snelle en makkelijke klus. Zorg altijd voor ruim voldoende stof of, als alternatief, genoeg reststukken om een lapwerk te maken zoals we hier bij de stoelen en poef zien. Hier zien we hoe je ook met resten stof een bijzonder, speels en ook mooi geheel kunt creëren dat gegarandeerd enig in zijn soort is.

Een volgende tip die we je kunnen meegeven is om de oude stof voorzichtig te verwijderen en als patroon voor de nieuwe stoffering te gebruiken: zo heb je gegarandeerd de juiste vorm te pakken. Maar vergeet niet om wat extra stof over te laten voor groter gemak bij het aanbrengen ervan! Vraag ook iemand je bij de stoffering te assisteren zodat iemand de stof goed strak voor je kan houden terwijl jij het materiaal vastmaakt.

Als je aan deze drie regels vasthoudt zul je zien dat het opknappen en opnieuw bekleden van je favoriete stoel of je tweedehands vondst in een handomdraai gemaakt is en je voortaan in je woonkamer of welke andere ruimte ook een echt unicum hebt staan dat jouw stijl en smaak reflecteert. Zoals hier kun je zo een nostalgisch, oud en lichtelijk ouderwets meubel weer helemaal in de eenentwintigste eeuw brengen zonder de persoonlijke geschiedenis en nostalgie van het stuk te verliezen.

Voor meer praktische en stijlvolle doe-het-zelf tips kun je hier meer lezen over diy-accessoires.

Wat voor textiel zou jij kiezen voor je oude meubels? Deel je smaak bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!