Onderdak. Tien woningen met een bijzonder, plat dak. | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Onderdak. Tien woningen met een bijzonder, plat dak.

Yanaika Zomer Yanaika Zomer
Woonhuis Pantekoek Moderne huizen van Groeneweg Van der Meijden Architecten Modern
Loading admin actions …

Een huis met een plat dak kan, modern en stijlvol zijn. Toch lijken bungalows soms op schoenendozen en woningen met twee verdiepingen op een kubus. Met een plat dak bestaat altijd het risico dat een huis ongezellig oogt of saai. Het vraagt van een architect dan ook de creativiteit om het huis op een andere manier karakter te geven. Maar als dat lukt, dan heb je ook wat bijzonders. In dit ideabook zien we tien woningen met platte daken die ieder op hun eigen manier bijzonder zijn.

Door elkaar

De eerste woning die we bekijken is alles behalve een schoenendoos. Het huis heeft twee verdiepingen, maar beide bestaan uit twee delen en staan niet precies bovenop elkaar. Hierdoor zorgt voor een heel dynamisch beeld. Elke verdieping bestaat voor een deel uit beton en voor een deel uit baksteen. Het lijkt wel of vier blokken in elkaar zijn geschoven en op elkaar zijn gezet. Ook dat draagt eraan bij dat deze woning geen steriel blok is, maar een prachtige woning met plat dak.

Je kan het dak op

Amsteldijk Landelijke tuinen van De Dakdokters Landelijk
De Dakdokters

Amsteldijk

De Dakdokters

Een huis met een plat dak kan dus een net zo mooi zijn als een huis met een puntdak en knappe pannen. Maar het dak zelf kan ook interessant zijn. Doe er wat mee! Wat te denken van een daktuin? Het kan een siertuin zijn of zelfs een moes. Maar een dakterras kan natuurlijk ook. Op deze woning is een heerlijke relaxplek gemaakt met een goede omheining en een ingebouwde houten bank. Er is genoeg plek voor leuke tuinstoelen en een tafel en op de voorgrond is plek om te spelen of te zonnen. Met de mooi overspanning zit je altijd lekker in de schaduw en zelfs beschut bij een klein zomers buitje.

Vals plat

Camp Hammer Moderne huizen van Uptic Studios Modern
Uptic Studios

Camp Hammer

Uptic Studios

Recht is hij niet, dit bijzondere dak, maar plat toch zeker. Op deze schitterende woning aan het water zit een dak met een dubbele functie. Omdat hij nog een heel eind doorloopt is het behalve een dak ook een mooie overkapping voor de veranda. Die veranda loopt dan weer door in een stijger, dus met zo'n woning voelt elke dag als vakantie. 

De woning heeft rondom ramen en dus overal uitzicht op het natuurschoon. Juist door de openheid is het ook hier gelukt om weg te blijven van het schoenendoosrisico.

Groots terras

Rustieke huizen van homify Rustiek & Brocante

Waar een dakterras meestal slechts een deel van de woning beslaat, heeft deze enorme bungalow er één over de hele breedte van het dak. Eigenlijk een tweede verdieping, maar dan zonder dak erop. De woning bestaat aan de voorkant bijna alleen maar uit raam en de ruimte daarachter lijkt een soort serre. Toch is de slaapkamer daar ook gevestigd. Daarboven is eveneens gekozen voor veel glas, wat dit huis een heel lichte en open uitstraling geeft. Hier ben je welkom. Wie op het dakterras gaat zitten zal zich niet beperkt voelen door een reling of een houten omheining, maar bevindt zich tussen al die hoge bomen midden in de natuur.

Matroesjka

Ken je die Russische popjes die je van klein naar groot in elkaar kunt opbergen? Dit huis lijkt opgebouwd uit blokken van verschillende grootte. Misschien passen ze allemaal wel in elkaar, maar nu zijn ze op ingenieuze wijze gerangschikt. We zien links het grootste blok waar alle andere uit voort zijn gekomen. Dan komt er een blok dat deels in het volgende steekt. Hierdoor ontstaat een klein afdak. Het meest rechtse blok is het kleinst en steekt voldoende uit om het balkon te vormen. Hoe langer je naar deze woning kijkt, hoe knapper hij in elkaar steekt.

Hacienda

Deze hacienda lijkt gemaakt voor een zonnig klimaat en staat dan ook in Brazilië. Maar waarom zou het geen inspiratie kunnen zijn voor jouw nieuwe huis? Ook hier zien we een recht dak dat verder uitsteekt en daarmee een overkapping vormt voor de veranda. Het huis staat half op een heuveltje en dus wordt de veranda ondersteunt door palen. Mooi! Hoewel het huis behoorlijk recht is, doet het geen moment saai aan. Het gebruik van verschillende kleuren, materialen en structuren geven het dynamiek. Kijk maar naar de grote kiezels op de muur links in combinatie met hout en het lichtgele pleisterwerk. Wat moet het hier heerlijk toeven zijn!

Om een hoekje

Wanneer het dak een hoek maakt van negentig graden, hoeven de muren dat natuurlijk per se niet te doen. De woning heeft één kleur en één materiaal, maar ook hier is het weer goed gelukt om er geen blokkendoos van te maken. We zien een woning waarin een paar afwijkende hoeken worden gemaakt en gewerkt is met verschillende hoogten. Op één van die hoogten is een dakterras gemaakt. Altijd fijn. We zien verder mooie grote ramen waardoor veel licht naar binnen komt, maar door de strategische plaatsing biedt het huis voldoende privacy. 

Door de bomen het bos

Mooi hè, zo'n bungalow in het bos? En dan vooral als het zo'n bijzonder ontwerp is. Deze woning is helemaal van hout en vormt één geheel met de veranda en eigenlijk ook met de omgeving. Het platte dak en de veranda zijn door materiaal en afmeting volledig met elkaar in balans en in het midden van de veranda is een vuurkorf ingebouwd. Hier kun je uren buiten zitten en één zijn met de natuur.

Bovenop

Woning te Hurdegaryp Moderne huizen van Dorenbos Architekten bv Modern
Dorenbos Architekten bv

Woning te Hurdegaryp

Dorenbos Architekten bv

Tot nu toe zagen we woningen die weliswaar een plat dak hadden, maar toch zeker niet vierkant of een schoenendoos. Deze woning is wel degelijk recht en hoekig en heeft bijvoorbeeld maar weinig uitstekende delen. Toch is dit ontwerp alles behalve saai! De verdiepingen staan recht op elkaar maar door het gebruik van hout voor de bovenste en steen voor de andere ontstaat een heel spannend effect. Wat zou er boven gebeuren? Is het één grote ruimte of een aantal kleinere? 

De onderste verdieping loopt uit in een carporch. Mooi is dat daaronder het hout van de bovenverdieping weer terugkomt. Dit hout loopt door in de trap en het terras. Een huis dat volledig in balans is en niks teveel heeft.

Op een klif

Little Big House Moderne huizen van Room11 Architects Modern
Room11 Architects

Little Big House

Room11 Architects

Geen zorgen, deze houten bungalow heeft een stevige fundering. Maar mooi is het wel, zo half overhellend boven een klif. De woning is helemaal vierkant, maar door het hout oogt het warm en welkom. Aan de voorkant zien we een breed raam en daar doorheen is te zien dat aan de zijkant ook zo'n raam zit. Dat zit precies een raamlengte hoger. Hierdoor weten we dat het huis bestaat uit één hoge verdieping dat een prachtig uitzicht moet bieden in dit bergachtig gebied. Op de rand van de afgrond leven was nog nooit zo mooi als hier.

Ben jij overtuigd van het platte dak? Of ga je toch liever voor een punt? Laat een comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!