Technologie en stijl: Ledverlichting | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Technologie en stijl: Ledverlichting

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
modern  door homify, Modern
Loading admin actions …

Vandaag voelden we ons geïnspireerd om over het schitterende onderwerp van design en licht te schrijven. Na meer dan een eeuw sinds de uitvinding van Thomas Edison in 1878 zijn er vele grote veranderingen op het gebied van verlichtingstechnologie maar ook lichtdesign geweest. We zullen hier niet op de details ingaan, maar het verschil in technologie tussen oude en nieuwe lichttechnologie is treffend: waar een gewone gloeilamp 1000 uren brandt, kan een moderne ledlamp wel tot 50.000 uur mee! Om deze vooruitgang in technologie te vieren en om te laten zien hoe stijl- en sfeervol led design kan zijn hebben wij hier een verzameling van 7 lampen die dankzij led niet alleen langer meegaan, maar ook minder massa, volume, onderhoud en energie kosten. Laat je verrassen door de stijlvolle ontwerpen van onze professionals hier bij homify en geniet van de stijl, uniciteit en elegantie van ieder product.

FormaLa

FormaLa Plus is een serie lampen met een heel dynamisch en vloeibaar design. Hier zien we een combinatie van twee uit de serie, die samen een elegant en diffuus licht verspreiden en ondanks het extreme minimalisme van het design toch een complex geheel vormen. De lampen zijn in iedere gewenste combinatie en configuratie aan de muur of plafond te plaatsen waardoor verschillende licht- en schaduweffecten naar wens te produceren zijn. Daarnaast hebben de designers, Cini & Nils, op een slimme manier de benodigde snoeren in het design weggewerkt, zodat alleen de vorm en het licht de aandacht krijgen.

“Plusminus”

Hier zien we een bijzondere uitvinding, waarvan de Italiaanse naam “Più o meno” zoveel betekent als “plusminus”. Bij een nader onderzoek van het ontwerp blijkt dat de naam niet alleen naar de plus en min polen van de elektrische stroom waarop lamptechnologie werkt verwijst, maar ook naar de vormgeving van het marmer van deze lamp zelf. Drie marmeren platen zijn hier namelijk op een eenvoudige manier gesneden zodat er het silhouet van een traditionele lamp in positieve en negatieve vorm ontstaat, waartussen de led lichtbron geplaatst is zodat de vorm van de uitsnede wordt versterkt. Deze drie platen zijn bijzonder makkelijk in elkaar te steken tot dit resultaat, en weer uit elkaar te halen voor een verhuizing of verplaatsing zodat de transport- en verpakkingskosten bijzonder laag kunnen blijven. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van restmaterialen uit andere industrieën. Zo blijkt dat deze lamp op alle fronten een milieuvriendelijk product is, dat daarnaast ook een bijzonder stijlvol en minimalistisch design vormt.

Pantarei

Ideaal voor een moderne woonkamer, maar ook op een dressoir of nachtkastje heeft de lamp “Pantarei” een futuristische en minimalistische vorm. De led lichtbron kan gedraaid worden om in iedere gewenste richting te schijnen en zo als sfeerlicht of als leeslamp gebruikt worden. Naast functionaliteit is ook het design een bijzonderheid: de basis van de lamp is gemaakt van keramiek, terwijl de top van lichtgewicht plexiglas gemaakt is, zodat de lamp eenvoudig en licht gedraaid kan worden. Ondanks deze twee heel verschillende materialen is toch een prachtige eenheid ontstaan dat zelfs als de lamp uitstaat als sculptuur vol trots tentoongesteld mag worden.

Gresy

modern  door homify, Modern

Deze lamp is een lichte, elegante en zichtbaar geometrische constructie dat gevormd wordt door lichte stof, gespannen over een draadconstructie. De vorm lijkt op een groot wiel, dat daardoor een groot oppervlak effectief kan verlichten. Daarnaast creëren de plooien van het stof en de vorm verschillende schaduweffecten en lichtpunten. Deze plafondlamp is perfect voor een eethoek met no-nonsense waar het design van de lamp de hoofdrol in het decor kan spelen.

Campana

modern  door homify, Modern
homify

Campana

homify

Van dezelfde designers als de Gresy, is deze lamp door Lucente in compleet andere stijl vormgegeven. Deze hanglamp doet denken aan de lichten van industriële installaties uit het verleden, maar dan met een nieuw, polyurethaan jasje. Er is gedeeltelijk diffuus licht, maar de grootste focus ligt op het punt onder de lamp, zodat de gerichte ledverlichting een bureau, werkblad of aanrecht perfect en praktisch verlicht. Daarnaast is deze lamp in verschillende afwerkingen en kleuren te verkrijgen voor een optimale stijleenheid in huis.

Gemmy

Hebben we liever een kunstobject in plaats van de klassieke plafondlamp? Met Gemmy kunnen we aan ons verlangen naar kleur en levendigheid voldoen. Modern en veelzijdig bestaat deze lamp uit een reeks van facetten die met elkaar gecombineerd zijn tot een kleine sculptuur. Zo ontstaat een tentoonstelling van lichtreflecties, dankzij Bottega Design.

“Deer”

Deze lamp, in de vorm van een hert, is een speciale, moderne interpretatie van de klassieke decoraties van jachthutten en bergwoningen waar vooral vroeger alle jachttrofeeën aan de wand hingen. Hier is een dergelijk object in gestileerde vorm ontworpen waarachter met behulp van led lichten het design extra aangezet wordt. Zelfs als het licht uitgeschakeld blijft is deze uitsnede van een hert een prachtig object aan de muur dat de aandacht trekt en een landelijke of zelfs kerst-achtige sfeer creëert.

De flexibiliteit en veelzijdigheid van led wordt duidelijk door deze lampdesigns tentoongesteld. Dankzij de energie-efficiënte techniek achter led geeft deze lichtbron maar heel weinig warmte af waardoor er minder beperkingen liggen op het gebied van vorm en materiaal. Zo wordt niet alleen op de energierekening bespaard, maar kunnen de prachtige ontwerpen die we hierboven zien ontstaan door de vergrote vrijheid die ledtechnologie aan de designers geeft.

Voor meer bijzondere designer lampen kun je hier verder lezen over lampen en verlichting door de homify designers.

Wat vind jij van deze ledlampen? Welke is jouw favoriet? Deel je mening bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!