Minimalistische woning van gegoten beton

Stoa. Stoa.
woning en architectenkantoor volledig in ter plaatse gestort beton, pluspunt architectuur pluspunt architectuur Minimalistische huizen
Loading admin actions …

Vandaag ga je iets bijzonders zien, namelijk een woning met daaronder een architectenbureau, een pand dat  volledig ´on the spot´ gegoten is uit zelfdichtend beton. Verantwoordelijk voor dit minimalistische pand is het architectenbureau: Pluspunt Architectuur. Het is een woning die aan de voorzijde bij dag nog het meest weg heeft van een bunker, want er zijn geen ramen in de gevel te bekennen. Het is één massieve kubus van beton die als een minimalistische sculptuur in het landschap ligt. In de avond echter komt de gevel tot leven, dan er zijn er namelijk projecties van allerlei renovatieprojecten van het bureau op te zien. Een boeiend verschijnsel dat toch wel uniek genoemd mag worden. Ook is er bij de bouw veel aandacht besteed aan het concept van duurzaamheid, zo zijn er onder andere zonnepanelen geplaatst, heeft de woning een groendak (diverse soorten vegetatie) en is er en warmtepomp geplaatst. We willen je graag meenemen voor een wandeling door het meer dan bijzondere huis (boven) en architectenbureau (in de kelder), twee functies die overigens strikt gescheiden zijn. Kijk met ons mee en verbaas je!

Details

We zoomen even in op de detail. We zien hier één van de zijgevels, waar het beton en het glas een krachtige symbiose aangaan. De charme van deze combinatie ligt in de samentrekking van uitersten: robuust en massief beton tegenover transparant en in zekere zin breekbaar glas. In een woning van beton mogen lichtopening niet ontbreken. Verschillende ramen maken dan ook deel uit van dit eigentijdse bouwwerk. Laten we naar binnen gaan om het interieur onder de loep te nemen.

Achterom

Ter behoeven van de suspense beginnen we bij de achterzijde van de woning. Deze valt ons uiterst modern in het oog. Het leidt geen twijfel dat hier een progressief architectenbureau haar innovatieve ideeën op volkomen authentieke wijze uit heeft weten te werken. Het gazon is al even strak als het beton en gaat er een bijzondere visuele relatie mee aan. De grote raampartijen zorgen zonder twijfel voor een ongelooflijke hoeveelheid daglicht in het interieur. Hoe robuust het bouwmateriaal van het pand ook zijn mag, de vormgeving ervan spreekt van een moderne lichtheid, die in zekere zin aansluit bij de delicate transparantie van het glas. Laten we de andere zijde bekijken.

Presence

Wie had kunnen denken dat een gesloten betonnen gevel zo´n etherische uitstraling zou kunnen hebben. De hoogte van het gebouw is zeven meter hoog en vijftien meter breed. Het meest bijzondere van alles is nog dat hetgeen we hier zien in één keer gestort is. In één woord: ongelooflijk! Bij het zien van deze woningen krijgen we een blik in de toekomst, want het kan niet anders dat een woning als deze navolging krijgt. Experts met uitgesproken ideeën voor innovatieve architectuur vind je hier.

De keuken en eetgedeelte

We lopen bij binnenkomst direct naar het hart van de woning: de keuken, waar een immense eettafel een sociaal centrum vormt. Het meubelstuk biedt ruimte aan circa 6 personen die kunnen zitten op stoelen of banken. De laatsten zijn toegevoegd om te voorkomen dat de ruimte vol zou komen te staan met stoelen, dit zou het minimalistische karakter van de ruimte aantasten. Het daglicht valt vanaf de rechterkant de ruimte binnen waardoor een lichte ambiance ontstaat. De ruimtelijkheid die wordt opgeroepen door de vide boven de eettafel, versterk de lichte ambiance, waardoor je gedachten tot rust komen, omdat ze in al hun lichtheid kunnen zweven.

Kantoorruimte

We hebben het in de introductie al even aangehaald dat het betonnen pand in de kelderruimte een heus architectenbureau herbergt. Toch zijn de functies strikt gescheiden, waardoor je als bewoner niets merkt van het architectenbureau. Alleen de eigenaar van de zaak (tevens de bewoner van het huis) kan zich tussen beide delen van het pand bewegen. Een blik in deze ondergrondse kantoorruimte zegt genoeg, hier is sprake van een innovatief concept. De lichtstraat ( de langgerekte lichtopening in het dak) zorg voor een prachtige toevoer van daglicht. Zo is het mogelijk om in deze ruimte te werken. We denken bij het zien van deze sober ingerichte ruimte aan de kloosters van weleer, ook binnen de wereld van de architectuur verricht men dikwijls monnikenwerk. Let tot slot even op het lijnenspel: gewoon prachtig! Ideeën voor je thuiskantoor vind je hier.

Gangen

Binnen treffen we sobere gangen waar de betonnen wanden voor een indringende sfeer zorgen. De minimalistische look gaat direct naar de essentie, van opsmuk is dit interieur wars. Tijd is kostbaar en dat lijkt in dit interieur concreet tot uitdrukking gebracht, in de zin dat er een focus lijkt ze zijn op datgene wat belangrijk is. Met deze gerichtheid op belangrijke zaken (geen opsmuk, geen afleiding) heeft dit minimalistische interieur een Spartaanse mentaliteit. Er is een duidelijk verschil merkbaar tussen de wanden en de vloeren. De laatsten zijn gepolierd (gepolijst) waardoor ze naadloos aansluiten op de wanden en niet in het oog springen door een al te opvallende textuur.

Woonkamer

We werken een blik in de woonkamer van het huis en natuurlijk is ook hier de overweldigende beton look aanwezig. Op de achtergrond zien we door een gang het daglicht door de voordeur schijnen waardoor een bijzondere sfeer ontstaat. De witte, strakke banken bieden je het comfort dat je hoopt te vinden in een woonkamer als deze. Links zien we een kast tegen de wand die je veel opbergmogelijkheden verschaft. Let ook even op de minimalistische salontafel, die hoort hier helemaal thuis. Ook hier weer zien we een strakke vloer die naadloos past in het geheel. Het is pand uit duizenden en zal zeker navolging krijgen. 

Lees ook over het perfecte huis bij nieuwsgierige buren!

Wat vind je van deze woning? Laat een reactie achter bij de comments!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine