Wonderlijke tafels en stoelen van notenhout | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Wonderlijke tafels en stoelen van notenhout

Jip Klompenhouwer Jip Klompenhouwer
van Walter's Wood Idea AG Rustiek & Brocante
Loading admin actions …

Wanneer we gasten ontvangen voor een heerlijk diner of gezellig met het gezin willen tafelen, doen we dit natuurlijk graag in stijl. Zittend aan een prachtige tafel, op comfortabele stoelen; het kan een waar verschil maken in hoe een diner wordt ervaren. Daarom kijken we in dit Ideabook naar tien prachtige voorbeelden van notenhouten tafels en stoelen. Het rustieke karakter van notenhout maakt het een veelzijdig materiaal, passend ten midden een uiteenlopend scala van interieur. 

Notenhouten tafels en stoelen geven een eetkamer niet alleen een opvallend karakter, ze brengen tevens moderniteit. Want in een tijd waar onze huizen inspiratie ontlenen aan allerlei verschillende stijlen, blijven notenhouten tafels en stoelen overduidelijk een winnaar.

Idyllisch Gevoel

Dutchbone van Dutchbone Landelijk
Dutchbone

Dutchbone

Dutchbone

Ergens onder de Franse zon, waar de vogels fluiten tussen de bomen en de riviertjes kalmpjes kabbelen staat een prachtig huis te wachten. Daar, aan het grote keukenraam wacht een prachtige notenhouten tafel. Het lijkt een idyllisch beeld, deze foto, wiens sfeer grotendeels wordt gemaakt door de notenhouten tafel. Nu zet ik het een beetje dik aan, maar het gevoel dat notenhouten tafels en stoelen men geeft kan gewoon niet worden ontkent. 

Leven in de Ruimte

Laten we goed beginnen. Zoals eerder gezegd dragen notenhouten tafels en stoelen een rustiek karakter met zich mee. Dat komt  duidelijk naar voren op deze foto, waar de tafel een groot deel van de ruimte opslokt. Het brede tafelblad is ruimtelijk en deze notenhouten tafel zou dan ook perfect passen in een vergaderruimte of in een grote, open eetkamer. Er is een mooi contrast tussen de witte stoelen en de notenhouten bank die aan de tafel staat. Hierdoor creëert de ontwerper een gevoel van luxe en tevens vrijzinnigheid. Notenhouten tafels en stoelen kunnen op deze manier leven geven aan een ruimte.

Zondagochtend Tafel

De klassieke notenhouten tafels en stoelen hebben een wat meer verfijnd voorkomen. Vaker dan niet is het oppervlak gelakt, en dit maakt juist dat ze zo goed passen in iedere woonkamer. Op deze foto zien we een notenhouten tafel zonder enige poeha. Het is een prachtmodel dat kracht weet te putten uit de verschillende kleuren van het hout en het vakmanschap waarmee het is afgewerkt. Deze notenhouten tafels en stoelen staan perfect in de moderne woonkamer; heerlijk om met het gezin aan te schuiven op een zondagochtend en samen lekker een croissantje te eten bijvoorbeeld.

Goede Vormen

De klassieke eettafel had vroeger plek voor minimaal zes man. Onze gezinnen waren groter en met verloop van tijd was het simpelweg handig om op die manier makkelijk gasten op te vangen. Tegenwoordig worden de tafels kleiner, maar daar geven deze notenhouten tafels en stoelen geen blijk van. Een enorm tafelblad, wiens kleur perfect correspondeert met de poten. Zo ook de stoelen, die met eenzelfde ronde vorm zijn gemaakt als de tafel. Notenhouten tafels en stoelen zijn vaak weinig tot niet onderhevig aan vreemde vormen, wat ze toegankelijk maakt. Ronde vormen maakt ze dan ook erg vriendelijk en verwelkomend.

Neo-landelijk

Onze landelijkheid zal ongetwijfeld nooit helemaal verdwijnen, daar zijn dergelijke notenhouten tafels en stoelen het stille bewijs van. Deze notenhouten tafel doet denken aan een vergane sierlijkheid die men heeft geprobeerd te vangen in een retro-achtige look. Het blauw is een kalm en rustig antwoord op het diepe, donkere hout van het tafelblad. De notenhouten stoelen zijn rank, slank en sierlijk. Iets wat goed past bij de, naar verhouding, ook smalle vormen van de notenhouten tafel. Maar waar komen we deze notenhouten tafels en stoelen eigenlijk het best tegen? Juist, in de huizen die neigen naar een neo-landelijkheid met een vleug minimalisme.

Weinig Nodig

Simpel doch effectief. Deze notenhouten tafel gaat terug naar de essentie; een rechthoekig tafelblad met vier ronde, ietwat schuinstaande poten. Lichtelijk bewerkt om een glad en evenredig oppervlak te krijgen maar amper gelakt wat het zijn natuurlijke kleuren doet behouden. Notenhouten tafels en stoelen zijn vaker dan niet onderhevig aan flinke hoeveelheid lak; hierdoor krijgen ze die herkenbare donkerbruine kleur en die felle glans. Wanneer deze achterwege wordt gelaten krijg je een licht, ademend model zoals deze notenhouten tafel. Die zoveel zegt met zo weinig.

Vroeger & Nu

Het industriële is nooit ver weg wanneer het aankomt op notenhouten tafels en stoelen. Zo ook op deze foto, waar het ijzer van de poten een prachtig contrast oplevert met het donkere houten van het tafelblad. Ook hangt er een middeleeuws vleugje aan, omdat de poten doen denken aan het verweerde en oude harnas van de ridders. Notenhouten tafels en stoelen zijn door de jaren heen weinig onderhevig geweest aan verandering, maar op deze foto wordt duidelijk dat het verleden ze wel degelijk kan aanvullen met een nieuwe sfeer.

Voor het Moderne Gezin

van homify Rustiek & Brocante

Huiselijke notenhouten tafels en stoelen spreken altijd verwelkomend. Ze nodigen uit om heerlijk te zitten en bij te praten met de buurvrouw of -man, of waar de kinderen aan kunnen zitten om te knutselen of tekenen. Deze notenhouten tafels en stoelen passen dan ook perfect in lichte ruimte, waar de zon vrij spel heeft overdag en waar 's avonds de lampen branden om geen schaduw een kans te geven. Daarnaast passen ze ook perfect bij ander notenhout meubilair, zoals we zien op deze foto. Prachtig voor het moderne gezin.

Onbevangen

DECAY: modern  door Atelier 4d, Modern

Notenhouten tafels en stoelen komen in soorten en maten, al zijn overkoepelende thema's nog altijd overal terug te vinden. Deze stoel lijkt het notenhout te 'vangen' tussen de zwarte poten en armleuningen, wat het een wild karakter geeft. Alsof iets natuurlijk moet worden beteugeld, wat eigenlijk daar niet voor bedoeld is. Notenhouten tafels en stoelen zijn zo prachtig omdat ze een onbevangenheid uitstralen. Wanneer we dit inperken krijgen we een uitdagender karakter terug, zoals te zien in deze prachtige stoel.

Unieke Vormen

Overzicht: modern  door wilfred kalf, Modern
wilfred kalf

Overzicht

wilfred kalf

De kunstzinnigheid zelve, deze notenhouten tafel. Het frame doet denken aan een Escher-achtige stijl, een abstracte vorm die we niet veel zien bij iets klinklaars als notenhouten tafels en stoelen. Er valt veel te zeggen over dergelijke ontwerpen, punt blijft dat ze een unieke sfeer brengen. Daarom zou een notenhouten tafel als deze niet misstaan in minimalistische huizen. Daar waar een vrijere benadering van meubilair wordt ontvangen, is immers altijd ruimte voor vernieuwing. En uiteindelijk is dat precies waar we allemaal naar op zoek zijn.

Wat vindt u van deze tien notenhouten voorbeelden? Deel het met ons in een reactie.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!