Terras met balustrade: een eiken combinatie

Daan Nijssen Daan Nijssen
Ático en Madrid, UNJARDINPARAMI UNJARDINPARAMI Mediterrane balkons, veranda's en terrassen
Loading admin actions …

Een eigen terras is een luxe die voor veel mensen binnen handbereik ligt. Door met houten planken een stevig platform te bouwen en deze te omringen met een balustrade baken je eenvoudig een ruimte af voor jezelf die je vol kunt zetten met stoelen, tafels, banken, ligstoelen, een bar. Terrassen kan men op allerlei plekken aanleggen: in de tuin, op het dak, aan de waterkant of aan de rand van een afgrond. Met de houten terrasplanken kan men eindeloos variëren en ook balustrades komen voor in alle soorten en maten. Balustrades zijn bovendien zeer geschikt als decoratief element. Hieronder vindt je tien voorbeelden van de eiken combinatie terras en balustrade.

Amsterdams dakterras met eenvoudige houten balustrade

Dit type dakterras is tegenwoordig overal in Amsterdam te vinden. De meeste Amsterdamse huizen hebben een plat dak, of op zijn minst een plat gedeelte op het dak, die meestal geheel tot de beschikking staat van de bewoners van de bovenverdiepingen. Dat zijn nogal wat vierkante meters die je gratis erbij krijgt. Je zou wel gek zijn als je daar niets mee zou doen. De meeste Amsterdamse terrassen zijn redelijk eenvoudig. Zowel het platform als de balustrade zijn gemaakt van dunne houten planken zonder verdere opsmuk. Het prachtige uitzicht doet de rest en uiteraard kan men het terras ook versieren met allerhande meubelen en planten.

Terras met designer balustrade in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg, je zou er maar wonen! Hier aan de voet van de Ardennen zijn er heuvels, bossen en weides om elke hoek. Wie het zich kan veroorloven vestigt zich het liefst te midden van dit fraaie natuurlandschap. Dat moeten ook de eigenaars van dit moderne huis aan de Geuloever hebben gedacht. Dit huis staat op een houten platform ondersteund door palen en is vervaardigd van hout en moderne ramen van dubbelglas. De rustieke ambiance van het hout wordt zo gecombineerd met het comfort van een modern huis. Het terras met uitzicht op de Geul en de achterliggende weides en bossen is gemaakt van simpele, dunne houten planken. De balustrade is gemaakt van gekromde houten palen die op de stammen van jonge bomen lijken, waartussen lijnen van staaldraad zijn gespannen. Ook in de balustrade wordt modern en landelijk dus gecombineerd.

Dakterras met glazen balustrade

Glazen balustrades zijn helemaal hip. Het glas geeft een ideale doorkijk en bovendien is het kleurloos, dus het domineert niet en het vloekt niet met andere kleuren. Om die reden kan glas bijna overal worden toegepast en is het met elke stijl wel te combineren. Glazen balustrades komen echter het beste tot hun recht op dakterrassen. Ze maken dat men nog beter van het prachtige uitzicht kan genieten.

Terras met glazen balustrade aan de afgrond

Hier nog een voorbeeld van een originele toepassing van de glazen balustrade. De balustrade bestaat hier uit zeer helder glas met nauwelijks zichtbare palen of tussenschotten. Het glas is zo helder dat je het vanaf een afstand niet eens kunt zien. Zo heeft men niet alleen een indrukwekkend uitzicht op de afgrond en het achterliggende berglandschap, maar lijkt het zelfs alsof er helemaal geen balustrade is. Hierdoor wordt het adembenemende gevoel van de afgrond versterkt.

Terras met houten design balustrade

Hout is nog altijd het meest gebruikte materiaal voor de bouw van balustrades. Dat hoeft echter nog niet te betekenen dat houten balustrades saai zijn. Geen materiaal is immers zo veelzijdig als hout. De houten planken met duidelijk zichtbare textuur, gecombineerd met een luxe jacuzzi, wekken associaties op met een Finse sauna. De balustrade is uit hetzelfde hout gesneden en kleurt dus goed bij de rest van het terras, maar het ontwerp is geheel anders. Hier is gebruik gemaakt van elkaar dunne horizontale latten waar tussen de latten enige ruimte vrij is gelaten. Zo wordt het zicht geblokkeerd, terwijl de wind nog steeds tussen de openingen tussen de latten heen kan waaien.

Terras aan de waterkant met moderne design balustrade

De luxe spat ervan af op deze foto. Een zonovergoten terras met jacuzzi en uitzicht op een prachtig blauw meer. Voor het platform, de overkapping en de jacuzzi is wederom gebruik gemaakt van de sfeervolle dunne houten latten. Er zijn weinig situaties te bedenken waarbinnen deze dunne houten latten niet op hun plaats zijn. De balustrade is gemaakt van aluminium met een zeer lichte, bijna witte tint en bestaat uit een aantal verticale palen waartussen horizontale kabels zijn gespannen. Een aluminium reling dekt het geheel af.

Mediterraans terras met witte balustrade

Nog meer luxe. Bij dit terras is goed rekening gehouden met het Mediterraanse landschap. De krijtwitte balustrade en dito stoelen met hemelsblauw gestreepte kussens kleuren goed bij de azuurblauwe zee, de strakblauwe hemel en het felle zonlicht. Een terras als dit wekt al snel associaties op met een Grieks vakantie-eiland. De balustrade is redelijk eenvoudig qua ontwerp en domineert niet, waardoor de aandacht nog sterker komt de liggen op het indrukwekkende uitzicht.

Overloop met moderne glazen en aluminium balustrade

Plush Colours, ZERO9 ZERO9 Moderne balkons, veranda's en terrassen

Hier wederom een voorbeeld van een moderne design balustrade. In deze balustrade zijn twee populaire materialen in de moderne bouwkunst – glas en aluminium – op een unieke wijze met elkaar gecombineerd. De aluminium palen en de aluminium reling zorgen voor een stevig frame waarbinnen heldere platen van dubbelglas gemonteerd zijn. Deze moderne balustrade match goed met de glazen muren van dit appartement en met de moderne stad waar men vanaf deze overloop op uitkijkt.

Dakterras met natuurlijke balustrade

Een belangrijke reden om een dakterras aan te leggen is om van het indrukwekkende uitzicht te genieten. Dit geldt uiteraard voor dakterrassen in mooie historische steden als Amsterdam, maar misschien nog wel meer voor dakterrassen in een natuurlijke omgeving. Neem nu dit dakterras, omgeven door bossen en bergen. Er is hier optimaal gebruik gemaakt van het dakoppervlak, dat zelfs groter is dat het vloeroppervlak van het huis. Om bij te dragen aan de bosrijke ambiance is de balustrade gemaakt van natuurlijk gevormde takken en boomstammen.

De boomhut

Terrasse a Aix en Provence, Cabaneo Cabaneo Aziatische balkons, veranda's en terrassen

Een van de meest originele plekken waar men een terras aan kan leggen is in een boom. Door bovenin de boom een platform met balustrade te bouwen creëert men zo een eenvoudige boomhut. Een zonder muren en een dak weliswaar, maar wel een met beter uitzicht. Het vergt wel wat vakmanschap om de houten planken om de stam en de takken van de boom heen aan te leggen, maar het resultaat mag er zijn. Wanneer het platform er eenmaal staat, kan met deze naar hartenlust verder inrichten.

Welk materiaal vindt jij het meest geschikt voor de balustrade? Laat het weten in de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine