Maak je eigen betonnen plantenbakken | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Maak je eigen betonnen plantenbakken

TILL BEHNE TILL BEHNE
van EN.CONCRETO Minimalistisch
Loading admin actions …

Hier bij homify barsten we van de goeie DIY ideeën. En die delen we natuurlijk graag met je. Vandaag hebben we een wel heel bijzonder idee voor je, namelijk plantenbakken van beton. De laatste keer dat je zelf iets van beton hebt gemaakt, is vast een tijdje geleden. Niet getreurd, we nemen je stap voor stap aan de hand. Het resultaat is prachtig en daarnaast natuurlijk ook heel handig in deze zomermaanden.

Vormen

Zoals je ziet werkt het natuurlijk van de planten heel goed met het ruwe van het beton. Allereerst moet je bedenken wat voor plantenbakken je wil. Hoe groot en welke vorm. Vervolgens moet je mallen maken. Dat kan van hout, rubber of bijvoorbeeld piepschuim. Twee mallen per plantenbak om precies te zijn. Precies dezelfde vorm maar de ene moeten kleiner zijn dan de ander. Hoe kleiner de kleine is, des te dikker is de wanddikte van je plantenbak.

Voorbereiding

van homify Industrieel

Als de mallen klaar zijn, moet je zorgen dat je straks de mallen van het beton kan verwijderen. Dus moet je de binnenkant van de grote mal en de buitenkant van de kleine mal goed insmeren met een olie of een smeermiddel. Vervolgens moet je het beton mixen. Bereken hoeveel je nodig hebt voor je plantenbak, maar maak voor de zekerheid altijd een beetje extra.

Giet het in de vorm

Nu je een mooi glad betonnen mengsel hebt, kun je het in de mal gieten. Allereerst moet je een eerste laag in de grote mal gieten, dit wordt de bodem van je plantenbak. Het is aan te raden hier een gat voor drainage in aan te brengen. Als de bodem een beetje hard geworden is, zet je de kleine mal in de grote mal. Vervolgens kun je de rest van het betonnen mengsel in de mal gieten. En zo krijgt je plantenbak al aardig vorm.

Even laten rusten

In principe is de plantenbak nu zo goed als klaar. Maar het beton moet natuurlijk nog uitharden. Geef het in ieder geval twee dagen de tijd. Dan kan je de hardheid van het beton testen met een hard voorwerp. Als de hardheid voldoende is, kun je de kleine mal verwijderen. Doordat je deze hebt ingesmeerd, zou dat goed moeten lukken. Verwijder vervolgens ook de buitenste mal en ziedaar, je zelfgemaakte planten bak is (bijna) klaar.

Afwerking

modern  door Majui, Modern

Om je plantenbak in gebruik te nemen, moet je het geheel nog wel even afwerken. Het is aan te raden om het oppervlak, en vooral de randen, even met een fijn schuurpapiertje langs te lopen. En je moet natuurlijk de planten in de plantenbak plaatsen. Zorg dus voor voldoende potgrond en mooie planten die je wil planten. En vervolgens is het genieten geblazen. Je eigen DIY planten bak van beton!

Heb je geen groene vingers, lees dan dit Ideabook voor de nodige tuinier tips voor binnen. Deze professionals kunnen je ook een handje helpen. En als je niet weet waar je al je zelfgemaakte plantenbakken moet neerzetten, kijk dan hier eens voor inspiratie.

Wat denk je? Zie je dit DIY idee zitten? Vertel ons hieronder in de comments of het gelukt is.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!