"Do it yourself": inspiratie uit vintage & nieuw design | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Do it yourself: inspiratie uit vintage & nieuw design

Stoa. Stoa.
van Lamidea Industrieel
Loading admin actions …

Wat de één aan de straatkant zet, is voor de ander een juweeltje. Afgedankte meubels zijn zo weer fris en artistiek te maken. Dit artikel gaat over vintage en nieuw design en biedt je inspiratie voor jouw volgende do-it-yourself project.

Oud design blijft jong

van 5 FRANCS Industrieel

Deze vintage Tolix stoel werd in 1927 ontwikkeld door metaalbewerker Xavier Pauchard. Oorspronkelijk was de stoel te vinden in fabrieken en ziekenhuizen. Hij heeft de tand des tijds doorstaan en is nu helemaal hot!  Het mooie gehavende en vale uiterlijk van deze stoelen komt extra mooi naar voren als je ze voor een donkere wand plaatst. Dat spiegeltje met de barokke omlijsting brengt een Lodewijk XIV-stijl accent aan (Lodewijk de veertiende werd ook wel de zonnekoning genoemd.) Mocht je ooit eens op een Frans marktje rondlopen, of bijvoorbeeld toevallig in een oude fabriek of vervallen ziekenhuis verdwaald zijn, en je vindt zo´n mooi stoelexemplaar: neem het direct mee en indien nodig knap het naar eigen smaak op! Do it yourself (DIY) wees daarin lekker vrij. Je ziet aan de foto dat deze stoelen verrassend makkelijk te combineren zijn. Iets waardevols vinden zonder er naar te zoeken, dat is toch wel het leukst!

Voor meer vintage design kun je hier ook lezen over het in huis halen van de jaren 50!

Verrijdbare Bank

van homify Industrieel

Wat leuk en vakkundig gemaakt is, hoeft niet duur te zijn. Een praktisch en artistiek meubelstuk ligt binnen ieders handbereik, want een artistiek idee is gratis en de materiaalkosten kunnen laag blijven. Dit meubelstuk heet:´Eurobank´en het is ontworpen door de product designer Philipp Schültz. Zoals je ziet heeft hij gekozen voor een palletconstructie, waarbij het houten zitvlak bedekt is met een viltkleurige, industriële stof. Opvallend zijn de metalen wieltjes aan de onderkant die de bank zo praktisch maken, want je kunt hem overal naar toe rollen. Hij steekt mooi af tegen de lichte muur en staat prachtig op de donkere, stenen vloer. Vind je het leuk om zelf het materiaal te zoeken en een bank te ontwerpen, maak hem dan gewoon zelf. Of werk je ontwerp uit samen met een handige vriend of vriendin!

Autonome sculpturen met een industrieel aura

Wie zegt autonome kunst zegt: kunst om de kunst. Binnen je interieur is een autonoom kunstwerk vaak een grote aanwinst. Het uitzoeken van een kunstwerk is zeer persoonlijke aangelegenheid, want niet alles vind je direct mooi of interessant. In dat geval kan een inspirerend gesprek met de kunstenaar, waarin hij je het verhaal achter het werk vertelt en hoe het gemaakt is,  een extra dimensie geven aan het werk, waardoor je het werk beter gaat begrijpen en waarderen. Misschien ga je het zelfs wel zó mooi vinden dat je het gewoon moet hebben, want kunstenaars kunnen overtuigend zijn! Het kunstwerk dat je hier ziet is vervaardigd uit koperen leidingen die met sierlijke metalen verbindingen samengebonden zijn. De voet wordt gevormd door ruwe cirkelvormige stenen, die misschien vroeger gebruikt kunnen zijn als handmolensteen. You never know, want kunstenaars vinden hun materiaal overal.

Klassiek robuust en o zo mooi!

van radlbazi Industrieel

Kroonluchters zijn prachtig en staan geweldig in een woon- of eetkamer. Het bekende model met de kaarsjes, al dan niet elektrisch geladen, zien we dikwijls op diverse manieren in uiteenlopende interieurs terug. De industriële stroming kent ook kroonluchters, maar dat is dan ook direct even andere koek. Wat dacht je van deze prachtige stalen kroonluchters? Valt het niet direct op hoe het koude staal het licht herbergt en met een prachtig subtiel effect langzaam vrijgeeft? De snelheid van het licht lijkt voor ons genoegen vertraagd te worden waardoor het ons als een warme, lome gloed omgeeft. Stel je een koude winteravond thuis op de bank voor, en dit geweldige kunstwerk hangt boven de kingsize eettafel.  Ik kan me eerlijk gezegd geen betere indoor lichtbron voorstellen!

Ook aan tafel ziet hij er goed uit

van radlbazi Industrieel

Ook als je gezellig aan tafel zit heb je met deze kroonluchter iets moois om tegen aan te kijken. Het spel van licht en lijnen is prachtig en wordt veroorzaakt door de spaken en lichtjes die op symmetrische wijze orde en dynamiek uitdrukken. De kroonluchter is duidelijk vervaardigd uit fietsonderdelen, waardoor het idee van DIY weer aantrekkelijk wordt. Als je het aandurft om zelf iets dergelijks te maken: go for it! Misschien moet je die handige vriend of vriendin maar weer eens aan de jas trekken. Knutsel je liever met hout en vind je een kroonluchter als deze wel erg mooi, dan kunt hem natuurlijk ook gewoon bestellen bij de designer. 

Found objects & sloop materiaal

Get the Industrial look van Cambrewood Industrieel
Cambrewood

Get the Industrial look

Cambrewood

Wat de één aan de staatkant zet, is voor de ander een geweldig stuk materiaal om mee te werken. Veel interieurdesigners leven in het nú en vragen zich af wat ze nú kunnen gebruiken om hun werken te maken. Sommigen designers hebben eenstrandjutters-mentaliteit die zij met diverse kunstenaars delen. De kunstenaar Joseph Cornell is daarvan een treffend voorbeeld. Hij struinde zijn home town New York af, opzoek naar bijzondere prullaria waarmee hij zijn werken kon maken. Dit gebruik van found objects is een beproefde methode in de beeldende kunst en het leuke is dat iedereen het kan! De kast die je hier ziet is samengesteld uit restanten van oude meubels. Alles kan dus hergebruikt- en nieuw leven ingeblazen worden! De verschillende kleurenvlakken geven de kast een abstract design. Het ruwe uiterlijk is ook geweldig te combineren met stalen elementen, zoals die industriële lamp in het hoekje. Deze kast staat fantastisch in de hal en wat een binnenkomer voor je gasten! 

Kantoor nostalgie

Get the Industrial look van Cambrewood Industrieel
Cambrewood

Get the Industrial look

Cambrewood

In het pre-computertijdperk sloegen we informatie op in kaartenbakken, dat werkte wel maar niet zo snel. Bellen ging lange tijd via een telefoon met draaischijf, maar die schijf werd later vervangen door knopjes, want dat ging toch wat vlotter. Deze vertrouwde objecten hebben we op kantoor niet vaak meer nodig, maar desondanks zijn we ze niet vergeten. Tegenwoordig krijgen ze in ons interieur een geheel nieuwe functie. Hoe leuk is het om in zo'n kast met kaartenbakken je persoonlijke spulletjes en hebbedingetjes op te bergen. De kast op de foto is een nieuw product, dat geïnspireerd is op die ouderwetse kaartenbakken en is uit prachtig vaal metaal gevormd. Die oude kasten zijn natuurlijk ook nog te vinden bij de kringloopwinkel, rommelmarktjes of een faillissement- of opheffingsuitverkoop. Ga er eens langs en sla je slag! De telefoon met draaischijf kun je er trouwens gewoon naast zetten, want die heeft wel iets schattigs.

Surrealistisch industrieel ?

van Lamidea Industrieel

De meubelstukken en accessoires, die we net zagen, bestaan uit staal en hout, maar in de industriële stroming gebruiken designers natuurlijk ook andere materialen. Zoals je aan de foto kunt zien maakt deze ontwerper gebruik van een kunststof materialen. Een sterk contrast dus met het natuurlijke hout en het vertrouwde staal.  Is de ontwerper soms beïnvloed door de Catalaanse schilder Salvador Dali? De klok op de foto (of is de tijd) die lijkt te smelten, de druppels vallen loom naar beneden. Wat wil de ontwerper hiermee zeggen?  Het samenspel tussen de klok en het vogelkooitje met de bloem geeft het geheel een surrealistische en vrolijke twist. Deze accessoires zijn goed te combineren met rustige achtergrondkleuren, maar als je juist van fel op fel houdt, leef je uit!  Over een tijdje heeft iedereen een 3d printer en dan kun je gemakkelijk zelf dit soort grappige objecten ontwerpen en printen. Do it yourself van de éénentwintigste eeuw!

Wat was jouw laaste doe-het-zelf project? Deel je creativiteit met ons bij de reactie hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!