Volledige Gids voor Regenpijpen: Typen, Installatie en Prijzen

Sílvia Cardoso – homify Sílvia Cardoso – homify
Vivenda unifamiliar com telhado de qualidade, BMI GROUP BMI GROUP Schilddak
Loading admin actions …

De regenpijp: Wat is het? De goot is een constructie-element dat als functie heeft regenwater op te vangen dat langs de daken naar beneden loopt, zodat het niet in contact komt met de muren. Dit element helpt de structuur van het huis te beschermen tegen mogelijke slijtage veroorzaakt door water en tegelijkertijd om regenwater te gebruiken door het in een regenton te laten lopen.

Dit is een essentieel element voor het behoud van gebouwen, omdat het hen helpt beschermd te blijven tegen de agressie van vocht. De achteruitgang veroorzaakt door water is misschien niet onmiddellijk zichtbaar en lijkt daarom misschien niet significant, maar als het merkbaar wordt, heeft het in feite al veel schade veroorzaakt. Waterinfiltratie in bouwconstructies veroorzaakt grote schade die een fortuin kost om te repareren.

Dat gezegd hebbende, is het essentieel om regenpijpen te installeren om de integriteit van jouw huis te garanderen. Wat je nu ook kunt uitgeven, je bespaart jezelf zorgen, gebrek aan comfort en dure reparatiekosten in de toekomst.


1. Soorten goot/regenpijp

Het eerste dat je moet doen voordat je de goot installeert, is beslissen welke het beste antwoord geeft op wat je wil. Er zijn dakgoten in verschillende materiaalsoorten, die elk voor- en nadelen hebben die je moet weten voordat je kiest.


PVC goot / PVC regenpijp

Door de eigenschappen van het materiaal (kunststof) behoort de PVC-goot tot de goedkoopste opties op de markt, zowel qua product- als plaatsingsprijzen. Ondanks dat ze goedkoop zijn, zijn deze regenpijpen duurzaam en bestand tegen bepaalde schade veroorzaakt door contact met natuurlijke elementen, en laten ze niet corroderen. Ze hebben ook het voordeel dat ze in verschillende kleuren op de markt verkrijgbaar zijn, zodat ze gemakkelijk in een huis passen, ongeacht de stijl.

Aan de andere kant zijn ze, ondanks dat ze duurzaam zijn, niet zo resistent als regenpijpen van welk type metaal dan ook. Deze lagere weerstand impliceert bijvoorbeeld een grotere behoefte aan onderhoud en regelmatige reiniging, zodat het materiaal als gevolg van de ophoping van vuil niet breekt of ontmantelt. Bovendien is dit, ondanks het brede kleurenpalet dat beschikbaar is, niet het mooiste materiaal. Als je wil kiezen voor een goot die het gebouw vanuit esthetisch oogpunt een meerwaarde geeft, zoek dan naar andere materialen.

Zinken goot / Zinken regenpijp

Zinken regenpijpen zijn zeer goed bestand tegen roest en elke andere vorm van slijtage en corrosie veroorzaakt door het weer. Door de kwaliteit en samenstelling is de levensduur van dit materiaal vrij lang (kan oplopen tot 50 jaar) en is de onderhoudsbehoefte laag, wat op een bepaalde manier de hogere initiële prijs compenseert, waardoor dit type regenpijp een vrij gebruikelijke keuze.

Als we enerzijds te maken hebben met een uiterst resistent en betrouwbaar element, is het ook waar dat we een veel hoger budget kunnen verwachten. De installatie ervan is ook complexer en moet door professionals worden uitgevoerd. Dit is een materiaal dat samentrekt of uitzet als gevolg van temperatuurveranderingen, waardoor het installatieproces ingewikkelder en rigoureuzer wordt. Bovendien is het de moeite waard eraan te denken dat dit materiaal kwetsbaar is voor de zuurafvoer van cederhouten daken, maar ook voor salpeter dat veel voorkomt in omgevingen dicht bij de zee.

Aluminium goot / Aluminium regenpijp

Aluminium regenpijpen zijn zeer goed bestand tegen verwering, roest en rot, waardoor ze een goede oplossing zijn voor gebieden met ongunstige weersomstandigheden. Door dit weerstandsvermogen gaan ze veel langer mee (ongeveer 20 jaar) dan PVC, hoewel korter dan zink. Bovendien is het een materiaal dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren, waardoor je gemakkelijk de ideale tint voor je huis kunt vinden.

Aan de andere kant kan aluminium, omdat het een materiaal is met weinig flexibiliteit, vrij gemakkelijk deuken krijgen. Hoewel deze beschadigingen de goede werking en effectiviteit niet in de weg staan, maken ze het element minder mooi en kunnen, afhankelijk van de afmetingen, zelfs enige vorm van reparatie nodig zijn. Net als bij de zinkoptie hebben aluminium regenpijpen ook de neiging om samen te trekken of uit te zetten bij veranderingen in het weer, wat meer installatiezorg vereist om waterinfiltratie te voorkomen. Ten slotte moeten we, ook al zijn ze verkrijgbaar in een breed kleurenpalet, niet vergeten dat hun kleur normaal gesproken wordt bereikt door een laag emaille. Dit betekent dat de verf na verloop van tijd zal barsten en afbladderen, waardoor er met enige regelmaat nieuw schilderwerk nodig is.

RVS goot / RVS regenpijp

Roestvrijstalen of roestvrijstalen regenpijpen zijn extreem resistent en zullen, in tegenstelling tot andere metalen opties, hun glans en oorspronkelijke schoonheid lang behouden. Dit type materiaal is bestand tegen ongunstige klimaatomstandigheden en beschadigt, breekt, buigt of verslijt daarom niet, zowel bij extreme hitte als bij kou. Dit is een duurzaam materiaal dat door zijn chemische samenstelling langdurig vrij blijft van roest en andere tekenen van corrosie.

Ondanks deze voordelen is het vermeldenswaard dat het een zeer zwaar materiaal is en daarom moeilijk om mee te werken. Om de installatie uit te voeren, heb je zeker een team van professionals nodig. Bovendien is het een duur materiaal dat, rekening houdend met het feit dat de duurzaamheid ervan veel groter is dan die van aluminium, enige twijfel kan doen rijzen over de voordelen van het gebruik ervan.

2. Hoe regenpijpen installeren?

Rekening houdend met het belang van deze structuur voor de veiligheid van een woning, raden wij je ten zeerste aan om professionals in te huren met ervaring die deze werkzaamheden uitvoeren. We realiseren ons dat het, na veel geld aan materialen te hebben uitgegeven, verleidelijk kan lijken om te besparen op de installatie en te proberen het project zonder hulp van derden aan te pakken. Doe het echter niet tenzij je een professionele opleiding hebt gevolgd en over de juiste materialen hiervoor beschikt. Wat je bespaart op de installatie, kan uiteindelijk het dubbele (of meer) uitgeven aan het repareren van schade die niet alleen aan de dakgoot is veroorzaakt, maar ook aan de structuur van het huis zelf. Daarom raden wij je aan op zoek te gaan naar een bedrijf in de omgeving dat werk garandeert met hoge kwaliteits- en veiligheidsnormen, een zorgeloos proces en de garantie dat elk toekomstig probleem zal worden opgelost.

3. Wat zijn de meest voorkomende regenpijpproblemen?

Zoals we kunnen zien, hangt de levensduur van een goot af van het materiaal, maar het gemiddelde ligt tussen de 20 en 30 jaar, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden in elke regio en het onderhoud. Dit zijn de vijf meest voorkomende problemen:

  • Verstopping veroorzaakt door de ophoping van vuil: Dit is een van de grootste problemen. Wanneer vuil zich ophoopt en begint te ontbinden, ontstaat er een ‘vel’ vast vuil dat de goot verstopt. Opgehoopt afval verhoogt gevaarlijk het risico op brand en is uiterst schadelijk voor het dak, dat begint te verslijten en water in de tegels zelf vasthoudt. Om dit probleem te voorkomen is het belangrijk om jouw dakgoten twee keer per jaar schoon te maken: in de herfst (vanwege de bladeren) en aan het einde van de lente (vanwege de regen).
  • Doorhangende dakgoten: Het gewicht van het puin kan er ook voor zorgen dat de dakgoten vallen, meestal omdat het materiaal dat wordt gebruikt om de componenten vast te houden het extra gewicht niet kan weerstaan. Naast het schoonmaken moeten de goten waaruit de regenpijp bestaat, goed worden vastgezet en mogen er geen gaten tussen zitten.

  • Gaten en lekkages: Zie je dat er water tussen de goten naar buiten komt, dan is het mogelijk dat er een gat zit dat de lekkage veroorzaakt. In dit geval moet je het snel repareren, zodat het niet groter wordt. Zoek in een bouw- en doe-het-zelfzaak naar gootafdichtmiddel om de goot af te dichten. Grotere gaten moeten worden aanbevolen. Hiervoor moet het hetzelfde materiaal zijn als de goot, omdat een ander materiaal erosie kan veroorzaken.
  • Onvoldoende helling: Als het de bedoeling is dat water stroomt, moet de goot in de juiste hoek worden geplaatst. Als de goot schoon is en er zich nog steeds water in ophoopt, is de helling niet correct. Soms is dit probleem met wat aanpassingen opgelost, maar het kan nodig zijn om de goot te verwijderen en opnieuw te plaatsen, wat veel meer werk is.

  • Beschadigde dakgoot: Schade ontstaat vaak door de inwerking van het weer. Een sterke storm of wind kan voldoende zijn om de goot omver te werpen. Vervolgens kan het, afhankelijk van de staat waarin het zich bevindt, eenvoudigweg nodig zijn om het te vervangen, of moet het geheel of gedeeltelijk worden vervangen. We benadrukken nogmaals dat professionele installatie cruciaal is om deze problemen te voorkomen.

5. Regenpijp: installatie- en onderhoudsprijzen

De gemiddelde prijs voor het plaatsen en onderhouden van een regenpijp ligt rond de 400 euro, maar kan oplopen tot bijna 1300 euro, altijd afhankelijk van het gebruikte materiaal en wat dit inhoudt qua montage. Wij raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je kunt vergelijken wat elk bedrijf je te bieden heeft en zo de beslissing kunt nemen die het beste bij je past. Wij merken echter op dat je een beslissing moet nemen op basis van wat het voorstel lijkt te zijn met de beste prijs-kwaliteitverhouding, ook al is dit niet het goedkoopste.

Hier op onze website vind je professionals en bedrijven uit de omgeving die in jouw woongebied werkzaam zijn. Zoek referenties in de rubrieken: daken, daken en leidingen, dakdekkers en bouwmaterialen. Deze professionals zijn de beste mensen om je te adviseren en te helpen op het gebied van materialen, prijzen en installatie.

Wil je een expert inschakelen voor het plaatsen van jouw regenpijpen? Laat dan een comment achter.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine