Tinpleister: Wat is het, hoe Gebruiken en Afwerken?

Sílvia Cardoso – homify Sílvia Cardoso – homify
homify Minimalistische woonkamers
Loading admin actions …

De civiele bouw is een wereld. Iedereen die het proces van het bouwen van een huis al heeft doorlopen, weet dat er in elke fase talloze beslissingen moeten worden genomen. Daarom is het zo belangrijk om het project over te dragen aan een architectenbureau dat op zijn beurt samenwerkt met een bouwbedrijf en ingenieurs uit jouw vertrouwen zodat de project- en uitvoeringswerkzaamheden en het resultaat van hoge kwaliteit zijn.

Dit betekent echter niet dat de cliënt zich volledig uit het proces verwijdert. Sterker nog, er zijn veel mensen die het liefst bij elke stap betrokken zijn en sommige dingen zelfs zelf doen. Het hangt allemaal af van het type project en de vaardigheden die je hebt.

Ongeacht ieders standpunt over het onderwerp, is het altijd raadzaam om enige ideeën te hebben over de materialen die het meest worden gebruikt, zodat weloverwogen keuzes kunnen worden gemaakt. Onze technische artikelen dienen juist om enkele concepten en toepassingen van de verschillende materialen te verduidelijken om lezers te helpen bij het navigeren door het proces van het werk. Toch, en we kunnen dit niet vaak genoeg benadrukken, is het overdragen van het werk aan professionals een investering in de kwaliteit van het werk, de integriteit van de gebouwen en de veiligheid van degenen die ze gebruiken. Vandaag gaan we het hebben over tinpleister!

1. Wat is pleisterwerk?

Pleisterwerk is de coating van kalk, cement of pleisterwerk die op de muren en plafonds van gebouwen wordt aangebracht. De kalkmortel of het cement en zand dat op de muren wordt aangebracht, bereidt deze voor op de coating en dient als basis daarvoor. Deze mortel moet volledig regelmatig zijn, weinig porositeit hebben en niet meer dan 5 mm dik zijn. Dit is een toplaag die verantwoordelijk is voor het belemmeren van de doorgang van water en het laten ademen van gebouwen.

Momenteel bestaat gips als constructie-element uit systemen die het mogelijk maken dat een bijna tweedimensionaal element optimaal reageert op fysieke en mechanische spanningen. Pleister kan in één laag (enkellaags) of in twee lagen (dubbellaags) worden aangebracht. In het eerste geval combineert het de coating- en afwerkingsfuncties. In het tweede geval wordt de applicatie uitgevoerd met het oog op een fijnere en zorgvuldigere afwerking. Gips kan waterdicht worden gemaakt als er een waterafstotend additief aan wordt toegevoegd dat het bestand maakt tegen water en infiltratie.

PS: Wil je gisplaatswanden aanbrengen? Dan kan dat met dit ideabook.

Hoe wordt pleister aangebracht?

Op de gevel wordt de pleister in fases aangebracht:

  • Bepleistering: Bestaat uit het sputteren van de draagmuur om een laag te creëren die, omdat deze zeer gestructureerd is, de pleister kan vasthouden.
  • Gips: Vervolgens wordt het gips aangebracht, een tweede laag, dit keer van gladdere mortel, hoewel nog steeds getextureerd, die de brug vormt tussen de capisco en de uiteindelijke pleister.
  • Gips: Gips is de meest gladde laag die mogelijk is en die de afwerking krijgt. Het kan ook wat textuur hebben, maar dit hangt af van de constructiestijl.
  • Schilderen en afwerken: Eindigt met het aanbrengen van verf, die moet worden gekozen afhankelijk van het feit of het een buiten- of binnenoppervlak betreft.

2. Wat is geprojecteerd gips?

Het kan zijn dat je bij het onderzoeken van het onderwerp ook de term “geprojecteerd gips” tegenkomt. De naam heeft te maken met de techniek waarmee het pleisterwerk op de muren wordt aangebracht. In dit geval wordt de mortel op het oppervlak geprojecteerd door een speciaal voor dit doel ontworpen machine, die deze op de muur lanceert. Vergeleken met de traditionele methode van handmatige toepassing kan worden gezegd dat de techniek een betere verdichting van de massa op het oppervlak mogelijk maakt. Er wordt een kleinere hoeveelheid volume aangebracht waardoor er een grotere garantie is op uniformiteit en grotere weerstand en hechting van de mortel en productiviteit en snelheid van uitvoering.

3. Wat is tinpleister – cementachtige tinafwerking?

Nu we weten wat gips is, laten we de definitie van tinpleister verduidelijken. Zoals je weet, ondergaan de materialen waaruit het interieur van huizen bestaat na verloop van tijd natuurlijke slijtage, waardoor renovatie uiteindelijk noodzakelijk wordt. Onder de verschillende soorten geschikte afwerkmortels vinden we de vertinde cementgebonden afwerkmortel voor toepassing over de vulpleister. Deze mortel, voor binnenmuurbekleding, wordt in een dunne laag over de vulpleister aangebracht en heeft een gladde afwerking. Het is een mortel die in het wit verkrijgbaar is en droog en mengklaar te koop is, bestaande uit gemengde bindmiddelen, vulstoffen, kalksteen en toevoegingen. Het moet handmatig worden toegepast. Het is niet gebruikelijk dat deze massa wordt gebruikt voor buitenbekleding. Toepassing buitenshuis kan scheurproblemen veroorzaken. Je dient echter advies in te winnen bij technici.

4. Wat is het toepassingsgebied van vertind gips?

Zoals we hierboven hebben beschreven, is het product bedoeld om zowel binnenmuren als plafonds een gladde afwerking te geven. Deze mortel kan worden gebruikt bij nieuwe of renovatiewerkzaamheden op vers pleisterwerk en wanneer een glad oppervlak gewenst is, kan er verf op waterbasis worden aangebracht om een geverfd tinpleisteroppervlak te verkrijgen. De pleisterlaag waarop de vertinde afwerkmortel wordt aangebracht dient vrij te zijn van stof, losse of onstabiele materialen, lossingsmiddelen of enig materiaal dat de normale hechting van het product aantast.

De fijn geschuurde afwerking is een droge mortel samengesteld uit gemengde bindmiddelen, stille, waterafstotende toeslagstoffen en toevoegingen. Deze mortel is bedoeld voor het uitvoeren van afwerkpleisters, ook in een dunne laag, op ondergronden die reeds met vulmortel zijn voorbereid. Een zeer dunne laag van deze pleister zorgt voor een fijn geschuurde afwerking (dat wil zeggen een afwerking waarvan de textuur heel subtiel op fijn zand lijkt), zowel op binnen- als buitenoppervlakken. Het is vooral geschikt voor het maken van dubbellaagse coatings, waardoor homogene, hoogwaardige texturen kunnen worden verkregen die vergelijkbaar zijn met directpleister. Het is een oplossing voor gevelbekleding die snel uit te voeren, rendabel en van hoge kwaliteit is.

6. Hoeveel kost pleisterwerk?

5. Andere soorten afwerking – fijngeschuurde afwerking

Het aanbrengen van pleisterwerk op een muur dient te gebeuren door een vakman, in dit geval door een metselaar die over het juiste gereedschap beschikt om deze werkzaamheden uit te voeren. Het aanbrengen van gips is een essentieel onderdeel van een constructie en daarom moet de uitvoering uitstekend zijn.

De kosten variëren ongeveer tussen €18 en €25 per m2. De prijs zal echter afhangen van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de hoogte en breedte van de muren en zelfs de regio waar je woont (in grote steden zijn diensten duurder), dus de prijzen die we je hier geven zijn slechts indicatief.. In totaal kan de geschatte prijs voor het pleisteren van een muur variëren tussen €300 en €1600, waarbij de gemiddelde prijs rond de €1000 daalt. Wij raden je echter aan om bij verschillende bedrijven offertes op te vragen en hun portfolio's te controleren, evenals de feedback van voormalige klanten, zodat je het bedrijf kunt kiezen dat werk levert met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Hier bij homify kun je zoeken naar professionals binnen deze gebieden en die in jouw woongebied werken (hoewel sommigen in het hele land werken). Mogelijk wil je binnen deze categorieën zoeken:

  • Bouwers
  • Aannemers
  • Restauratie en renovatie
  • Ingenieursbureaus
  • Gevel- en buitenaannemers

7. Waar kun je tinpleister of een ander soort kopen?

Er zijn misschien instructies voor het maken van tinnen gips, maar de beste oplossing is om het kant-en-klaar te kopen bij bouw- en doe-het-zelf-merken en -winkels. Aangezien het gips is, zoek naar referentiemerken in de cementindustrie. Veel van deze merken en winkels bieden ook applicatiediensten aan, wat een meerwaarde is. Zo kun je alles op dezelfde plek oplossen. Als je echter een huis bouwt of verbouwt, zijn deze keuzes de verantwoordelijkheid van jouw architecten en/of bouwers.

Zou je tinpleister gebruiken in jouw interieurdesigns? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine