Stappen Om Gordijnen Correct Te Monteren: 6

I. Gaspar – homify I. Gaspar – homify
BE - Loft, Ana Rita Soares- Design de Interiores Ana Rita Soares- Design de Interiores Eclectische woonkamers
Loading admin actions …

Gordijnen zijn een van de essentiële accessoires in huis… Ze verdienen onze grote aandacht en worden in dit artikel uitgelicht. Ze zijn zeker een decoratief item, maar ook voor privacy en bescherming tegen omgevingslicht. De gordijnen brengen troost voor ons bewoners, als exclusiviteit voor de ruimtes, ze vullen een muur die ergens anders zou kunnen lijken als ze er niet waren.

Het proces van het kiezen van een gordijn, het monteren/installeren ervan gebeurt op geen enkele manier, je koopt het niet en plaatst het aan de muur, zoals een vloerkleed op de vloer… Helaas niet, het vereist wat meer wiskunde en savoir-fair! Het is waar dat je altijd de oplossing hebt om een professional in te huren, die het hele proces van het monteren van de gordijnen van A tot Z uitvoert, maar het budget is over het algemeen hoog, daarom hebben we je enkele tips gegeven, zodat je het zelf kunt doen en bespaar een paar dollar.!

Van het opmeten van het raam, het kiezen van de stof en gordijnrail, het plaatsen van de roede en andere details, het komt allemaal aan bod in deze stappen die je moet volgen om jouw gordijnen succesvol te monteren. Mooie, goed gemonteerde gordijnen garanderen een spectaculaire ruimte. Ja, want ze zijn overal, in huis… het werk is zwaar. We kunnen beter nu beginnen, toch? Laat je dus inspireren, want de beste inspiraties vind je hier bij homify!

Meet het raam en de muur

Liefde voor je raam, Vadain Vadain Moderne woonkamers Accessoires & decoratie

Een raam krijgt een andere schoonheid als het gevuld is met stof. Heb je er ooit aan gedacht dat er zoveel huizen over de hele wereld zijn en dat er zoveel bedekt zijn met gordijnen, sommige hetzelfde, andere verschillend, maar altijd met de specificiteit van elk huis, de omgeving en decoratie elk item specifiek maken en de laatste hand altijd is door ons gegeven.

Nadat je tijdens weekendtrips naar vooraf gedefinieerde stoffen of modellen hebt gekeken, is het essentieel dat je jouw raam en muur opmeet voordat je de laatste stap zet: de aankoop. Je kunt niets kopen zonder precies te weten wanneer je jouw raam moet meten… Je kunt een fout maken en het eindresultaat zal meer dan frustrerend zijn! Voorbij zijn de dagen dat het gordijn bijna zo groot was als het raam. Tegenwoordig reiken gordijnen voorbij het raamkozijn, gaan verder en stelen ruimte van de muren, zijkanten, bovenkant en reiken helemaal tot aan de vloer. Het gordijn ziet eruit als een canvas aan de muur en zo ziet het er prachtig uit, het is meer dan een trend, het is een kwestie van goede smaak en zorg.

Als je twee ramen aan één muur hebt, wees dan niet bang en verenig die ruimte met één gordijn, als de muurruimte niet groot is, als er aan elke kant minder dan 60 cm over is. Als het slechts een raam is, geef er dan een ruime marge aan. Het gordijn eindigt niet waar het raam eindigt, het is aan elke kant meer dan 20 cm (minimaal) om het binnendringen van licht te voorkomen en een aangenamere afwerking te geven.

Kies een staaf die langer is dan het raam

Als we de afmetingen van het raam nemen, zodat het gordijn groter is, zal de gordijnroede automatisch groter zijn dan het raam, anders heeft het geen zin, toch?

Het hebben van exacte afmetingen is de sleutel tot succesvol ophangen. Tel tussen 7,5 en 10 cm boven de raamlijn en markeer de locatie met potlood. Indien de staaf echter langer is dan 1,5 m, moet deze 10 cm boven de raamlijn worden gemarkeerd. Als je toch de voorkeur geeft aan een hoog plafonduitzicht, meet dan 2,5 cm onder de bovenkant. Uiteraard zijn dit standaardmaten, die aangepast worden aan jouw criteria en voorkeur.

Het is ook erg belangrijk om te controleren of alle afmetingen goed op elkaar aansluiten, zodat jouw gordijn er niet uitziet als abstracte kunst. Test het met een meetlint om er zeker van te zijn dat alles klopt. Perfectie is het criterium, tot ziens!

Let op het gewicht en de lengte van de gordijnen

Niet alle stoffen zijn hetzelfde, sommige zijn lichter dan andere, dus hun gewicht zal niet hetzelfde zijn als dat van alle andere gordijnen. Dit is een situatie waarmee rekening moet worden gehouden, omdat de paal zelf het gewicht misschien niet kan dragen als deze zwaar is, waardoor er een bocht in de paal ontstaat, totdat hij op een dag bezwijkt en alles op de grond valt! We hebben in de vorige twee inspiraties al besproken met welke afmetingen je rekening kunt houden bij het monteren van het gordijn, het is iets langer waard dan korter. Deze zal nutteloos zijn, terwijl de lange altijd kan worden aangepast, naast dat hij niet slecht in het raam hangt, noch aan de zijkanten, noch zelfs de vloer raakt, is de standaardmaat 1,25 cm, maar als je in een huis woont, In een vochtige omgeving kies je 2,5 cm van de vloer, omdat de gordijnen op vochtige dagen uitrekken. Een gordijn met de juiste afmetingen zal veel eleganter zijn…

Hoe gordijnen op dakgoten te plaatsen

Hier de interieurarchitect van de woonkamer.


Ophangstangen en gordijnen

Als je alles hebt uitgekozen, de gordijnen en de roedes, en ze correct hebt gemeten, kun je doorgaan met het monteren ervan…

Boor eerst de muur, volgens de markeringen die het potlood heeft achtergelaten, monteer de pluggen, schroeven en stang, zorg ervoor dat deze stevig vastzit, zodat de stang niet valt tijdens de montage van het gordijn! Maak je handen schoon als je met de stoffen bezig bent, want we willen niet dat de gordijnen vuil worden voordat ze in elkaar worden gezet. Ten slotte kun je de gordijnen aan de roedehaken bevestigen, kijken hoeveel haken je nodig hebt, zodat ze goed uitgerekt zijn, maar niet zozeer dat er die majestueuze plooien ontstaan.

Het proces is bijna voltooid…

Strijk de gordijnen

En omdat er zoveel beweegt en daar ligt, is het gordijn misschien een beetje gekreukeld en willen we hier geen kreukels, maar alles is onberispelijk, omdat het proces uiterst rigoureus was, zullen we niet zo weinig falen. Wij houden van perfect werk, waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten. Als je ongewenste plooien opmerkt, is het tijd om het goed te strijken, neem de strijkplank mee naar het raam, samen met het strijkijzer en doe er wat stoom en een heet strijkijzer (qb) bovenop, zodat alles perfect is. zal het zicht op jouw gordijn belemmeren… net zoals we hier zien in het appartement ingericht door het team van architecten – T2 Arquitectura & Interiores, een zeer glad gordijn waarmee je een fantastisch panorama kunt zien!

Materialen

Vergeet niet… materialen en kleuren te kiezen die passen bij de sfeer van je huis, alles moet in osmose blijven en de gordijnen zelf worden niet weggelaten, als het om decoratie gaat is hun rol net zo belangrijk als het kiezen van een meubelstuk! Aan de hand van dit ideabook kun je de beste gordijnen uitkiezen.

Je kunt altijd kiezen voor transparante of lichte gordijnen, waardoor een heldere decoratie ontstaat. Controleer ook de kleur, of deze uniform is of met een patroon. Als je een neutrale omgeving hebt, probeer dan met kleuren te spelen, zoek anders naar discrete gordijnen, altijd voor contrast. De stof – fluweel, tule, zijde, linnen… is ook belangrijk, omdat deze meer of minder licht doorlaat, waardoor de kamer lichter of zwaarder wordt. Ontdek stofmodellen via dit ideeënboek !

Heeft dit stappenplan je geholpen met het ophangen van gordijnen? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine