Tweede leven voor een boerderij

Cees van Dijk Cees van Dijk
Loading admin actions …

Herbouw van oude boerderijen, stallen en schuren zodat ze voldoen aan de eisen van deze tijd kan tot bewonderende reacties leiden. Geen wonder want de resultaten van deze renovaties zijn meestal echt indrukwekkend. De uitdaging die Tim Versteegh aanging was niet gering. Deze Nederlandse expert heeft onlangs een boerderijcomplex in Hoonhorst zorgvuldig gerenoveerd en moest het oude karakter bewaren terwijl de woning van alle moderne faciliteiten zou worden voorzien. Een impressie van de conversie van een oude boerderij naar een moederne woning.

Dit was de start

Tibbensteeg Hoonhorst:   door Tim Versteegh Architect
Tim Versteegh Architect

Tibbensteeg Hoonhorst

Tim Versteegh Architect

Deze  foto toont de oude boerderij met de bijbehorende schuur voor de start van de renovatiewerken. Het is een typische boerderij van de streek, met bakstenen gevel , kleine ramen en een rood zadeldak met schilddak. Het complex bestaat uit twee gebouwen. Rechts zien we het hoofdgebouw waar ook een wonign in was gevestigd en de schuur die in de loop der jaren verschillende functies heeft gehad. Duidelijk te zien is, dat het complex zijn beste tijd heeft gehad.

En het resultaat

Tibbensteeg Hoonhorst:   door Tim Versteegh Architect
Tim Versteegh Architect

Tibbensteeg Hoonhorst

Tim Versteegh Architect

Na de grondige renovatie is het complex nog steeds herkenbaar, maar van een bouwval is absoluut geen sprake meer. Integendeel, de vorm van het hoofdgebouw is weliswaar ongewijzigd gebleven, de constructie van de gevel is volledig veranderd. Doort de grote ramen komt nu volop licht de woning binnen. Het rood van de stenen heeft plaatsgemaakt voor pleisterwerk. Afzonderlijke partijen werden geaccentueerd met behulp van houten oppervlakken en zorgen voor een natuurlijker beeld. De voormalige schuur is grondig verbouwd en verbonden met het hoofdgebouw.

Bakhuis wordt badkamer

Tibbensteeg Hoonhorst:   door Tim Versteegh Architect
Tim Versteegh Architect

Tibbensteeg Hoonhorst

Tim Versteegh Architect

Door de voorgevel van de schuur, met daarin een zogenaamd bakhuis, te vervangen door een schuine muur en het geheel bij het hoofdgebouw te betrekken, is een fraaie ruimte ontstaan met een slaapkamer en een sanitaire ruimte. Tegelijk is door deze bijzondere constructie een ruim terras ontstaan tussen hoofd- en bijgebouw. De houten verbinding tussen de twee panden en de grote openslaande deuren van het bijgebouw zorgen voor een optische verbinding van het geheel.

Houten corridor

Tibbensteeg Hoonhorst:  Gang en hal door Tim Versteegh Architect
Tim Versteegh Architect

Tibbensteeg Hoonhorst

Tim Versteegh Architect

De geheel uit hout vervaardigde corridor verbindt het hoofd- met het bijgebouw. De smalle gang komt uit in een hal met een stijlvolle wenteltrap die toegang geeft tot de bovenverdieping van het hoofdgebouw. Door deze opzet is het gastenverblijf verbonden met de hoofdwoning terwijl er voldoende privacy blijft voor de gasten. Het is nauwelijks te zien, maar de houten wanden zijn voorzien van volledig geïntegreerde deuren die onder andere toegang geven tot de sanitaire ruimte voor de gasten.

Neutrale kleuren, rechte contouren

Tibbensteeg Hoonhorst:  Gang en hal door Tim Versteegh Architect
Tim Versteegh Architect

Tibbensteeg Hoonhorst

Tim Versteegh Architect

Hier zien we de open trap die leidt naar de bovenste verdieping. In de woonruimte domineren rechte contouren die samen met de lichte vloerdelen en de subtiele kleuren zorgen voor een ruimtelijk effect. Een grote glazen schuifpui verbindt het interieur met het terras. Duidelijk is te zien, dat de smalle houten gang die we eerder beschreven zorgt voor een verbinding met het gastenverblijf zondar dat het een storend element is. De warme kleuren van de houten corridor constrasteren fraai met de lichte muren en het plafond.

Volop licht in de keuken

Tibbensteeg Hoonhorst: minimalistische Keuken door Tim Versteegh Architect
Tim Versteegh Architect

Tibbensteeg Hoonhorst

Tim Versteegh Architect

De keuken is gesitueerd in de voormalige stallen van het hoofdgebouw. Ook hier domineren lichte kleuren en grote ramen. Daardoor oogt deze ruimte nog groter. Het verlaagde houten plafond contrasteert op subtiele wijze met alle lichet elementen. De houten vloer completeert het geheel. Deze keuken heeft een minimalistisch karakter, is uiterst functioneel en nodigt uit tot het bereiden van smakelijke gerechten.

Eten in de voormalige stal

Tibbensteeg Hoonhorst: minimalistische Eetkamer door Tim Versteegh Architect
Tim Versteegh Architect

Tibbensteeg Hoonhorst

Tim Versteegh Architect

Ook de eetkamer is gevestigd in de voormalige stallen van het gebouw. De kamers op de begane grond zijn allemaal gesitueerd rond de trap die fungeert als een centrale kern. Op deze manier is de archtect erin geslaagd elk functioneel gebied een eigen dimensie te geven. Basis voor dit concept is de open plattegrond die samen met het subtiele gebruik van kleurcombinaties en eerlijke materialen zorgt voor een moderne sfeer. De grote ramen en de schuifpui zorgen voor een naadloze overgang tussen interieur en exterieur ruimte, terwijl een optimale lichtval gegarandeerd is.

Herbouw van oude boerderijen, stallen en schuren zodat ze voldoen aan de eisen van deze tijd kan tot bewonderende reacties leiden. Geen wonder want...
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!