Upcycle your bicycle: van fiets tot eigenzinnige lamp | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Upcycle your bicycle: van fiets tot eigenzinnige lamp

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
van radlbazi Industrieel
Loading admin actions …

Onze homify expert Bartlomiej Zabielny uit Duitsland kent zijn fietsen. Zijn enthousiasme voor dit economische en milieuvriendelijke vervoermiddel gaat zover dat hij met zijn tweewieler zelfs een wereldreis maakte. Weer terug is hij sinds 2013 begonnen met het hergebruiken van oude fietsen en fietsonderdelen zoals velgen en kettingen tot kunstzinnige lampen, die hij onder de naam Radlbazi aan de man brengt. Met dit concept valt Zabielny binnen de upcycling beweging dat zich tot doel gesteld heeft onherstelbare, schijnbaar onbruikbare materialen niet af te danken maar juist nieuw leven in te blazen. Zo ontstaat kunst uit wat eerst afval leek!

De stukken van deze kunstenaar zijn unieke objecten, die dankzij de oude materialen waaruit ze gemaakt zijn een ruime hoeveelheid geschiedenis met zich meedragen. Daarbij stralen ze ook een betoverend huiselijke sfeer uit met de bijzondere en opvallende lichtpatronen. Wij laten je hier zijn mooiste, meest innovatieve en geprezen modellen zien:

Model YAMA

van radlbazi Industrieel

Dit model, dat de naam Yama gekregen heeft, zien we hier in een kunstzinnig ingericht decor tentoongesteld. Zelfs in een zo opvallende inrichting als deze, waarbij een berg oude fietsen, bont verlichte stellages en historische hoge fietsen bijna de show stelen, steekt de centraal geplaatste lamp in het midden daarbij spectaculair af. Deze lamp is ongeveer twee meter groot en is gemaakt van zes velgen, ongeveer 550 fietskettingen en is ongeveer 200 kg zwaar. Door de kettingen heen schemert en schittert het licht van binnen uit en creëert een bijzondere en onverwacht sierlijke uitstraling.

… in detail:

van radlbazi Industrieel

Ook van dichterbij is de Yama plafondlamp een betoverend werk. De verschillende onderdelen zijn zorgvuldig schoongemaakt en zijn vrij van vuil en vet, maar de overblijvende roestplekken en breuken vormen zwijgende bewijzen van een rijke geschiedenis. Zo is aan de ene kant een stijlvol, tijdloos design ontstaan dat aan de andere kant de aan dit product ten grondslag liggende historie niet negeert maar juist in het middelpunt stelt.

Lamp NOVA

van radlbazi Industrieel

Ook het allereerste werk van Zabielny vertoont al deze bijzondere elementen. Naar het voorbeeld van een traditionele kroonluchter vormgegeven herkennen we al snel de oorsprong van de verschillende onderdelen. Zo is van een traditioneel luxeproduct opeens een interessant kunstwerk in Industriële stijl gemaakt.

Deze kroonluchter bestaat uit ongeveer 70 fietskettingen, twee BMX-velgen en een velg van een kinderfiets. Alles is hier tot een extreme hoogglans gepolijst, waardoor de glamour van een kroonluchter ook hier, dankzij heel gewone materialen, te vinden is. Zo kunnen je oude fietsen en kinderfietsen ook in huis een bijzonder stijlvol plaatsje krijgen!

… in detail:

van radlbazi Industrieel

Zelfs van onderen gezien is Nova een echt lichtspektakel. Vanuit dit perspectief doen we nieuwe ontdekkingen zoals de intact gelaten spaken van de velgen en de constructie van tandwielen bij de ophanging. De dicht naast elkaar gehangen fietskettingen zien er vanaf hier uit als een fascinerende ster van zowel technische als betoverend glanzende elementen die als een bijna organisch geheel een luxueuze uitstraling aan de ruimte geven.

Vloerlamp GLOBE

van radlbazi Industrieel

Deze lichtsculptuur heeft de naam Globe gekregen dat natuurlijk verwijst naar de bijzondere vorm van dit meubel. Het object bestaat uit 48 gepolijste tandwielen die in een vorige leven een variatie aan versnellingen mogelijk maakten. De doorsnede is een imposante 1,20 m en in totaal weeg dit kunstwerk 15 kg. De tandwielen zijn van binnen belicht waardoor een prachtig en altijd fascinerend patroon van licht op de muren, vloer en plafond ontstaat en zo de gehele ruimte in een bijzonder glamoureuze vorm van industriële stijl verlicht.

… in detail:

van radlbazi Industrieel

Hier zien we in detail de individuele, aan elkaar gelaste, elementen waaruit de lamp is opgebouwd. Zo kunnen we het fascinerende samenspel van licht en metaal van dichtbij zien. Een lamp als deze heeft natuurlijk ruimte en eenvoud als omgeving nodig om optimaal haar werk te kunnen doen. Onze interieurtip is dan ook: plaats een lamp als deze in een grote, liefst minimalistisch en industrieel ingerichte kamer en laat je verrassen door het grootse effect!

Model EDELWEISS

van radlbazi Industrieel

Bijzonder spectaculair is wel dit laatste model dat wij vandaag aan jullie willen laten zien. Dit, met een prijs bekroonde model, is 2,10 meter lang en weegt ongeveer 75 kg. De naam Edelweiss kreeg dit kunststuk dankzij de meer dan 300 fietskettingen die, sneeuwwit gelakt, deze lamp haar bijzondere uitstraling geven. Het geheel is een elegante en opvallende lamp, dat dankzij de oorsprong van de materialen een poëtische tegenstelling vormt tussen luxe en de doodgewone afgedankte materialen waaruit het opgebouwd is.

Ondanks de bescheiden en heel gewone oorsprong van de materialen waaruit deze lampen zijn opgebouwd, heeft Zabielny prachtige, bijzondere en zelfs glamoureuze kunstwerken gemaakt, die in de vorm van verlichting zelfs ook functionaliteit en licht in huis brengen. Zo laat hij zien wat er al niet mogelijk is in de wereld van upcycling, en wij dagen je dan ook uit net als Zabielny je oude fiets te zien als een potentieel kunstwerk in plaats van als oud schroot!

Bekijk hier nog meer designer lampen van onze professionals en laat je verrassen door de veelzijdigheid van de lamp!

Wat vind jij van deze lampen: zou jij ze wel in huis willen ophangen of neerzetten? We horen graag jouw mening!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!