Feestelijke verlichting voor een magische kerst: 10 lichtideeën

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
l'alber de legn, Daniele Piazzola architetto e designer a Como Daniele Piazzola architetto e designer a Como Eclectische gangen, hallen & trappenhuizen
Loading admin actions …

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent het ontvangen van vrienden, gezellig tafelen en natuurlijk ook veel cadeautjes. Om jouw interieur te kunnen afstellen op die gezelligheid en vreugde, is het belangrijk dat je een magische sfeer in huis haalt. Dit kun je op verschillende creatieve manieren doen. Van het ontwerpen van een LED-kerstboomverlichting tot neon-kerstversiering en van kerstbomen in allerlei moderne vormen tot het ontwerpen van een wondermooie kersttafel. Het geheim ingrediënt van elk geslaagd kerstdisplay is – hoe kan het ook anders – de kerstverlichting. Bij homify.nl hebben we tien verlichtingsideeën uitgezocht waarmee de feestelijke verlichting echt tot zijn recht komt in jouw interieur en het zijn die ideeën die we hier met je willend delen. 

Kleed jouw ramen aan met kerstverlichting

Een vleugje betovering toevoegen aan jouw huis en een uitnodigende sfeer ontwerpen voor iedereen die langskomt/iedereen die jouw woning voorbij wandelt, kan door jouw ramen aan te kleden met kerstverlichting. Hang de feestlampjes over jouw ramen en verspreid de kerstsfeer doorheen heel jouw woonst en buurt. Als je jouw ramen gaat versieren kun je opteren voor sterrengordijnverlichting. Dit soort van verlichting zorgt namelijk voor een betoverend display. Als je ze verticaal omhoog hangt, lijkt het alsof de sterren naar beneden vallen op een rustige winterse dag. Je kunt de randen van jouw ramen ook versieren met metalen sterretjes zodat je de ramen nog meer kunt accentueren. Wil je een meer subtiele, elegante look creëren? Gebruik dan een sterrenslinger. Hang die verticaal op, zodat de sterren als een zachte winterse sneeuwval naar beneden vallen. 

De lichtboom is de ultieme vervanging van een kerstboom

Heb je weinig ruimte voor een kerstboom, ben je het beu om al die naalden van de kerstboom te moeten oprapen of ben je gewoon op zoek naar een alternatieve kerstboom, dan is een magische lichtjesboom zeker iets voor je. Het heeft maar een klein beetje plaats nodig en zorgt voor een maximaal effect. Je kunt die kerstboom ontwerpen door decoratietakjes of een decoratiekerstboom te kopen en daar lange feeërieke lichtjes in en op te draperen. Als je wil, kun je er ook voor kiezen om die lichtjes in een kerstboomvorm met spelden of punaises aan een muur te bevestigen. Deze lichtboom is perfect voor in minimalistische ruimtes omdat die zo simpel, maar zeer effectief is. Als je er toch jouw eigen toets wil aangeven en die wat opvallender wil maken, kun je altijd kerstballen en ornamenten toevoegen voor een opvallend effect.

PS: Als je een minimalistische woning hebt die je graag wil versieren voor Kerstmis, dan kunnen deze tips je helpen.

Tover jouw ‘gewone’ hal om tot een feestelijke hal met een combinatie van lampjes – Deel 1

Het is belangrijk dat je jouw hal op de juiste manier aankleedt, want dit is meestal de eerste plaats ie jouw gasten zien als ze jouw woning betreden. Jouw hal omtoveren tot een echte kersthal kan dankzij de combinatie van verschillende soorten verlichting. Denk maar bijvoorbeeld aan LED-sterverlichting, kaarsen en sprookjesverlichting. Als je een combinatie gebruikt, laat jouw lichtdisplay een grote impact na en geef je een stralende, glinsterende gloed aan jouw hal. Zo kun je er bijvoorbeeld voor opteren om wat kaarsen van verschillende hoogtes bij elkaar te zetten langs de hal om zo een romantisch pad te creëren. 

Tover jouw ‘gewone’ hal om tot een feestelijke hal met een combinatie van lampjes – Deel 2

Voor een speelse en moderne look, kun je supergrote LED-verlichting omhoog hangen of tegen jouw muur plaatsen. LED-lampjes zorgen voor nog meer magie en laten jouw gasten zich echt thuis voelen. Je kunt de muur van jouw hal ook nog aankleden met koperen sterren of kransen als je dat wenst. We kennen allemaal die delicate, wondermooie papieren sterren die je op jouw lokale kerstmarkt vindt en we raden aan om er zeker zo eentje (of meerdere) in huis te halen. Zo’n ster zorgt altijd voor een betoverend visueel display en zeker als je er meerdere omhoog hangt.

Integreer opvallende neonverlichting in jouw kerstdisplay

Als je een eigentijdse kerstverlichting in huis wil halen, kun je een leuk neon-verlichtingsontwerp integreren in jouw design. Neonverlichting is de trend van het moment op vlak van feestelijke verlichting. Zet de heldere neonlichten voor jouw voordeur of ramen en dan verspreid je in een instant vreugde rondom jouw huis. Je kunt er ook voor opteren om een leuke neon kerstslogan te verzinnen en die op de muren te hangen. 

Back-to-basic met kaarsen

Het valt niet te ontkennen dat kaarsen de ultieme favoriet zijn op vlak van kerstverlichting. De gloed en de rust die de kaarsen uitstralen zorgen voor een gezellige en romantische sfeer. Denk maar bijvoorbeeld aan dinerkaarsen, kleine waxinelichtjes of de geurkaarsen die een nostalgische kerstgeur verspreiden. 

Versier jouw spiegel met lampjes

Als je jouw selfies en kerstfoto’s nog meer wil laten fonkelen, versier dan jouw spiegel met enkele fonkelende lichtjes. Zo creëer je de ultieme Insta-waardige foto’s.

Verlicht jouw buitenruimte

Je mag ook zeker niet vergeten om jouw buitenruimte te betrekken bij het ontwerpen van een fantastisch kerstdisplay. Je kunt jouw tuin namelijk omtoveren tot een uniek wonderland. Er bestaan duizenden buitenlampjes die voor een magische sfeer zorgen in jouw huis. Wil je graag milieuvriendelijke verlichting gebruiken en tegelijkertijd geld besparen, opteer dan voor buitenlampjes die op zonne-energie werken. Die lampjes gaan automatisch aan bij schemering en zijn uiterst geschikt voor het verlichten van muren, omheiningen of paden. Ze stralen namelijk een warme gloed uit en toveren jouw buitenruimte om tot een echt kerstspektakel. Je kunt er ook voor kiezen om de feeërieke lichtjes rond een boom of struik te draperen en om enkele lantaarns langs jouw tuinpad of rondom jouw veranda te zetten. Natuurlijk mag de menagerie van verlichte winterdieren niet ontbreken in jouw tuin. Wil je het helemaal gezellig maken in jouw tuin? Kleed jouw tuinmeubilair dan aan met gezellige kussens en warme dekens voor een onvergetelijke avond onder de sterren.

Voeg glans toe aan jouw kersttafel

De kersttafel is ongetwijfeld de pièce de résistance voor mensen die gasten ontvangen. Als je die op de juiste manier decoreert, zorg je voor gedenkwaardige en onvergetelijke etentjes. Je kunt opteren voor delicate kerstslingers die je over de hele lengte van jouw tafel drapeert. Vergeet ook zeker de charmante dennenappelkaarsen niet. Deze kaarsen voegen meteen een intieme sfeer toe aan jouw kersttafel. Ben je niet zo te vinden voor vuur? Kies dan voor de vlamloze LED-versie voor een vleugje warmte en rustieke elegantie. Het kersthert vol lichtjes vormt ook het perfect elegant middelpunt voor jouw kersttafel. 

Nog enkele snelle tips

We willen je hier nog snel even enkele handige decoratietips meegeven:

  • Maak jouw eigen doe-het-zelf kerstverlichting: Die wordt de blikvanger van jouw interieur en brengt ongetwijfeld gesprekken op gang aan tafel.
  • Tover jouw plafondlamp om tot een ‘kerstwolk’: Een ‘kerstwolk’ is misschien niet het meest gebruikte design met Kerstmis, maar toch is het leuk om dit eens uit te proberen. Bevestig enkele dunne takjes aan de armatuur van jouw plafondlamp en voeg wat lampjes of gedroogde bloemen toe. 
  • Laat jouw kroonluchter nog meer schitteren: Wil je jouw kroonlichter nog meer laten opvallen met kerst? Hang er dan wat glazen kerstballen met waxinelichtjes, hangende ornamenten of dennenappels aan door middel van luxe linten. Hang ze op verschillende hoogtes, want zo creëer je een wow-factor.
  • Vul een glazen cloche en/of vaas met kleine fee-lichtjes: Je kunt de kerstsfeer ook in huis halen door een glazen cloche en/of vaas te vullen met micro-fee-lichtjes.
Welk idee ga je zeker eens uitproberen? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine