Planten die overmatige vochtigheid bestrijden: Top 5

Mara Silverio – homify Mara Silverio – homify
PT Articles, Press profile homify Press profile homify Eclectische gangen, hallen & trappenhuizen
Loading admin actions …

Luchtvochtigheid is een stille en vaak verwaarloosde vijand in onze huizen. Het kan een bedreiging vormen voor de luchtkwaliteit, het comfort en uiteindelijk voor onze gezondheid. Maar voordat je jouw toevlucht neemt tot kunstmatige oplossingen, kun je overwegen om planten binnenshuis te gebruiken. Deze kunnen effectieve bondgenoten zijn in de strijd tegen een te hoge luchtvochtigheid, waardoor jouw ruimtes aangenamer en gezonder worden. Ontdek hier welke vijf planten van onze professionals je helpen met het bestrijden van overmatige vochtigheid.

Waarom is vocht een probleem?

PT Articles, Press profile homify Press profile homify Eclectische gangen, hallen & trappenhuizen

Voordat we planten noemen die de luchtvochtigheid in huis kunnen helpen bestrijden, is het belangrijk om te begrijpen waarom een te hoge luchtvochtigheid problematisch kan zijn. Wist je dat een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot de groei van schimmels, meeldauw en huisstofmijt? Ja, en dit kan allergieën en ademhalingsproblemen veroorzaken. Bovendien kan het de structuur van het huis beschadigen en het algemene welzijn aantasten.

Planten als natuurlijke oplossing

PT Articles, Press profile homify Press profile homify Eclectische gangen, hallen & trappenhuizen

Het goede nieuws is dat de natuur natuurlijke oplossingen biedt om vocht tegen te gaan. Planten decoreren niet alleen onze ruimtes, maar absorberen ook overtollig water uit de lucht, waardoor de luchtvochtigheid binnenshuis in evenwicht wordt gehouden. Hier zijn enkele planten waarvan bekend is dat ze bijzonder effectief zijn bij deze taak:


PT Articles, Press profile homify Press profile homify Eclectische gangen, hallen & trappenhuizen

Varen: een natuurlijke luchtontvochtiger

De varen is een elegante en populaire plant die niet alleen een vleugje groen aan jouw omgeving toevoegt, maar ook de luchtvochtigheid tegengaat. Varens nemen vocht uit de lucht op en laten dit langzaam los, waardoor de luchtvochtigheid in huis op een ideaal niveau blijft. Het zijn perfecte planten voor keukens en badkamers .

Het zwaard van Sint-Joris: stoer en effectief

Het Zwaard van Sint-Joris staat bekend om zijn weerstand en vermogen om de lucht te zuiveren. Bovendien is het effectief in het absorberen van overtollig vocht. Plaats enkele van deze planten strategisch en decoratief rond jouw huis om de luchtvochtigheid te bestrijden en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Lucky Bamboo: schoonheid en functionaliteit

Lucky Bamboo wordt gewaardeerd om zijn schoonheid en delicate bladeren. Bovendien is het ook effectief in het absorberen van vocht. Plaats de geluksbamboe in een vaas met water, zodat de wortels in het water groeien en de luchtvochtigheid in huis op peil blijft.

Cactussen en vetplanten: veelzijdigheid bij het bestrijden van vocht

Cactussen en vetplanten staan bekend om hun vermogen om water vast te houden, maar ze kunnen ook helpen de luchtvochtigheid in balans te houden. Plaats ze op plaatsen met indirect zonlicht om de luchtvochtigheid onder controle te houden.

PS: Wil je graag weten hoe je deze planten en andere soorten kunt integreren in jouw interieurdesign? Lees dan dit ideabook.

Tips voor de verzorging van ontvochtigingsplanten

PT Articles, Press profile homify Press profile homify Eclectische gangen, hallen & trappenhuizen

Planten in huis hebben om de luchtvochtigheid tegen te gaan is een uitstekende keuze, maar het is wel essentieel om ze goed te verzorgen. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat jouw ontvochtigingsinstallaties effectief zijn:

  • Geef ze regelmatig water, maar vermijd overtollig water;
  • Houd planten schoon door stof van de bladeren te verwijderen;
  • Zorg ervoor dat de planten de juiste hoeveelheid licht krijgen en niet op te donkere plekken staan.

Hoewel planten waardevolle bondgenoten zijn in de strijd tegen vocht, is het ook belangrijk om andere maatregelen te overwegen om een evenwichtige omgeving te behouden. Gebruik een elektrische luchtontvochtiger in kritieke ruimtes, zoals zolders of kelders, en zorg ervoor dat je de kamers goed ventileert. Het is ook raadzaam om eventuele waterinfiltratie of -lekken die kunnen bijdragen aan een te hoge luchtvochtigheid te repareren.

We zagen dat ontvochtigingsplanten een natuurlijke en aantrekkelijke optie zijn om in deze strijd te helpen. Kies de planten die bij jouw ruimte en stijl passen, verzorg ze met zorg en geniet van een evenwichtigere en gezondere omgeving.

Welke plant wil je graag in huis halen? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine