Pendantlampen: hanglampen met een verhaal | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Pendantlampen: hanglampen met een verhaal

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Moderne gangen, hallen & trappenhuizen van FCstudio Modern
Loading admin actions …

Pendant lampen geven zowel licht als sfeer aan een ruimte. Omdat ze meer ruimte innemen dan plafonnieres of andere kleinere lampen zijn ze een mooie manier om een persoonlijke touch aan te brengen in een ruimte. In dit Ideabook bekijken we een aantal pendant lampen om te zien welke sfeer zij in de ruimte oproepen. We bekijken de vorm van de hanglamp maar vinden het nog belangrijker om te zien hoe de pendant lampen samenhangen met hun omgeving.

Aanwezig maar toch subtiel

Deze pendantlamp is opgebouwd uit een groot aantal andere lampjes. Het is dan ook de hoeveelheid van de glazen bollen die deze lamp sfeer en functie geeft. Door het zachte licht is deze hanglamp misschien eerder een 'gezellige' statement dan een functionele lamp. Alhoewel, wij neigen ernaar te denken dat deze pendant lamp voorzien is van een dimmer, en dat biedt dan weer mogelijkheden. Opvallend aan deze pendant lamp is dat de verschillende glazen bollen op verschillende hoogte gehangen kunnen worden. Hiermee wordt de ruimte tot het plafond benadrukt, en met een hoog plafond als hier is dat een mooie ruimtelijke zet. Waarschijnlijk zijn de bewoners van deze woning, of de lichtontwerper die in is gehuurd, zo'n groot fan van deze vorm van verlichting dat ze aan een enkele pendant lamp niet genoeg hadden; boven de eetkamertafel zien we eenzelfde lamp hangen.

Gloeilampjes als pendant lampen

Moderne eetkamers van degoma Modern

Deze hanglampen boven de eettafel hebben een unieke uitstraling. Het plaatsen van gloeilampen, of in ieder geval ledlampen met kooldraad, is een bijzondere trend in interieurland. Als pendant lampjes roepen gloeilampen een bijzondere sfeer op die het midden houdt tussen functionaliteit en sfeer. Door zoals in deze setting hanglampen te gebruiken die verschillen in zowel hoogte als formaat wordt een speels effect neergezet.

Een speelse pendant lamp

In deze lichte woonruimte met opvallend blauwgrijze muren zien we een pendant lamp die een plekje in ons Ideabook verdient. De pendant lamp die we hier zien lijkt uit papier vervaardigd te zijn. Ergens doet de hanglamp daarbij denken aan de repen papier de onze stagiaire uit de papierversnipperaar vist. De lijnen van de lamp echter doen een complexere techniek vermoeden. In combinatie met het lijnenspel van de eetkamerstoelen, de draadstoel tegen de achterwand en de rechte lijnen van de boekenkast ontstaat een speels beeld van verschillende lijnen. De hanglamp boven de eetkamertafel zorgt er hierbij voor dat dat speelse effect niet alleen laag bij de grond plaatsvindt maar middels de pendant lamp ook hoger wordt doorgetrokken tot een fijn geheel.

Rust in de hal

In deze hal zien we ook pendant lampen terug. Deze keer in een meer robuuste vorm dan de hanglampen die we in de vorige woonkamer zagen. In deze hal is het dan ook niet de veelvoud aan verlichting alswel de rust van de herhaling die voor de sfeer zorgt. De ronde hanglampen zijn hierbij een bijna stereotype vorm van ganglamp te noemen. Door de ronde vorm die in zijn geheel verlicht wordt brengen deze pendant lampen daarbij niet enkel licht maar ook een bijzondere vorm binnen de rechte lijnen van de gang. Door drie pendant lampen achter elkaar te plaatsen wordt de diepte van de hal benadrukt. Door dit perspectief scherper in te steken wordt zowel de hoogte als de lengte van de gang optisch nog ruimer.

Industriele verlichting

Moderne gangen, hallen & trappenhuizen van FCstudio Modern

Wij moesten even heel goed kijken hoe deze keuken in elkaar stak. Door de spiegeling van het natuurstenen barblad lijkt het namelijk alsof de trap nog een verdieping naar beneden doorloopt. Niets is echter minder waar. De zwevende trap leidt enkel van de verdieping erboven naar de keuken die een verdieping lager ligt. Een inspirerende indeling, want een keuken in de kelder dat zien we niet zo vaak. Een industriële look is het gevolg van deze keuzes. De pendant lampen die hier vervolgens in tweevoud geplaatst zijn, versterken dat beeld nog extra. De hanglampen  hebben de look van oude fabriekslampen en in combinatie met het veel beton en de scherpe lijnen doet het geheel erg modern aan. 

Benut de ruimte

Woonkamer en eethoek Moderne eetkamers van Bongers Architecten Modern
Bongers Architecten

Woonkamer en eethoek

Bongers Architecten

Deze ruime woning beschikt over jaloersmakend hoge plafonds. Het daglicht dat door de vele ramen binnenstroomt en het gebruik van wit en glas houden de ruimte helemaal open, een slimme zet van de architect. Vanuit de hoek waaruit wij het huis bekijken is bovendien goed de vide te zien. Ook al zo'n inspirerende manier om een ruimte op te delen en deze optisch te maximaliseren. De pendant lampen boven de eettafel, en dat is toch waar dit Ideabook over gaat, streven datzelfde doel na. Door in deze ruimte pendant lampen te plaatsen wordt de lijn tussen plafond en vloer benadrukt, in deze ruimte pakt dat zodanig goed uit dat de oversized lampenkappen van de hanglamp ook nog eens goed tot hun recht komen. Waren lampenkappen van dit formaat in een smallere ruimte geplaatst, dan hadden ze mogelijk teveel ruimte ingenomen. Met deze pendant lampen past het echter precies en benadrukken ze de ruimte die beschikbaar is.

Scandinavische sferen

Moderne eetkamers van degoma Modern

Deze twee pendant lampen houden het midden tussen klassiek en industrieel. Het is een mooie match om deze donkere tinten te zien in combinatie met het lichte hout en het vele groen dat in deze keuken neergezet is. In samenspel brengen de verschillende kleuren en materialen daarmee een mooi evenwicht. De pendant  lampen boven de werkbank hebben extra impact in de ruimte omdat ze symmetrisch opgehangen zijn. Over die symmetrie vulden we al eerder een heel Ideabook, dat hier te bekijken is. De lampen maken deze keuken een fijne plek om te werken, voldoende licht zonder in te boeten op de sfeer die deze Scandinavisch ingerichte werkplek oproept.

Drager van herinneringen

Deze pendant lamp doubleert als drager van persoonlijke foto's en herinneringen. Doordat aan de hanglamp behalve een lamp ook een groot aantal knijpertjes is toegevoegd is het mogelijk de lamp geheel naar eigen stijl vorm te geven. Of de bewoner nu kiest voor een veelvoud aan effen briefjes, de mooiste herfstblaadjes, of voor het ophangen van de laatste vakantiefoto's, de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Boven deze eetkamertafel komt de pendant lamp mooi tot zijn recht. Ook hier heeft dat voor een groot gedeelte te maken met de hoge plafonds waarover deze ruimte beschikt.

Glazen hanglamp

De glazen hanglampen die we eerder in dit Ideabook tegenkwamen waren allen gebaseerd op de vorm van de industriële peertjes. Deze pendant lamp is er ook een van glas, maar dan op een heel andere manier vormgegeven. Deze subtiele en moderne hanglamp doet aan alle kanten zijn best niet teveel ruimte in te nemen en is daarbij wonderwel alsnog een statement. Veelal zit 'm dat in het weerspiegelen van het licht. Doordat de lamp zelf namelijk doorzichtig is, is er alle ruimte om het glas te gebruiken het daglicht te weerkaatsen. Bijkomend voordeel van de glazen kap van deze pendant lamp is dat het licht, wanneer hij aan is, alle kanten op kan. Hierdoor heb je aan een enkele glazen hanglamp genoeg om deze tafel te verlichten.

Ronde hanglampen

Woon eetkamer Industriële eetkamers van homify Industrieel
homify

Woon eetkamer

homify

De twee laatste hanglampen die we in ons Ideabook tegenkomen hangen beide boven een eetkamertafel. Deze eennalaatste versie is er een waarbij de pendant lampen nog het minste de aandacht trekken. De ronde vormen zagen we al eerder in de hal terugkomen, en ook het feit dat de lampen herhaald worden is niet nieuw. Wat in deze eetkamer dan wel nieuw is? De plaatsing van de pendant lampen ten opzichte van de tafel vinden wij inspirerend. Door de hanglampen niet in het midden van de tafel te plaatsen maar te spelen met een asymmetrische insteek, wordt de ruimte speelser. In de verdere inrichting zien we deze speelse insteek terug in de verschillende stoelen rondom de eetkamertafel. Een fijn geheel.

Groot, groter, grootst

Amsterdam Zuid Moderne eetkamers van Binnenvorm Modern
Binnenvorm

Amsterdam Zuid

Binnenvorm

Ook boven deze eetkamertafel drie pendant lampen in asymmetrische opstelling. Hoewel deze hanglampen allemaal dezelfde moderne basis hebben, is het opvallend hoe de uitstraling veranderd met de grootte ervan. De kleinste is bijna te vergelijken met de peertjes die we eerder in dit Ideabook als pendant lamp tegenkwamen boven de eettafel terwijl de grootste versie een statement op zich zou kunnen zijn. In de grote versie is de pendant lamp boven deze eetkamertafel dan ook het beste te vergelijken met de grote glazen lamp die we ook al eerder zagen. Toch zit de kracht van de inrichting 'm in dit interieur in de herhaling. Een mooie manier om te laten zien dat herhaling, ook wanneer het op hanglampen aankomt, niet alleen diepte en perspectief benadrukt maar vooral ook een speels beeld op kan  roepen.

Wat is jouw favoriete pendant lamp in dit ideabook? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!