Van een historisch pand naar een uiterst modern huis: Ontdek hoe!

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Moderne renovatie voor een grootse ruimte in piepklein historisch pand, Tijmen Bos Architecten Tijmen Bos Architecten Appartement
Loading admin actions …

Vanaf nul beginnen te bouwen, is nog altijd zeer populair. Je kunt dan namelijk alles bepalen omtrent je woning. Van de grootte tot de materialen en van de kleuren tot de locatie. Maar toch kan het bouwen zeer duur uitvallen, zeker als je alle moderne snufjes wenst. Daarom kiezen ook veel mensen voor het kopen van een bestaande woning, en die een grondige make-over te geven. Behoor je tot die laatste categorie en heb je een historisch pand gekocht dat je wil omtoveren tot een eigentijdse woning? Dan kan Tijmen Bos Architecten je daar zeker bij helpen. Dit architectenbureau uit Deventer staat bekend om hun ambitieuze en tot in de puntjes afgewerkte projecten, huizen en appartementen en daar is deze moderne woning het perfecte bewijs van!

Laat ons beginnen bij het begin!

Dit historische pand en siert al sinds de 16de  of 17de eeuw de historische binnenstad van Deventer. De oude monumentale structuur werd gemaakt van baksteen en hout. Maar door gebrek aan onderhoud was het pand aan een grondige opknapbeurt toe. Als je nog meer te weten wil komen over hoe je een oud pand kunt omtoveren tot een nieuwe woonst, check dan dit ideabook.

Wat moest er gedaan worden?

Tijdens de renovatiewerken van die woongebouw, moest de architect verschillende oplossingen vinden voor de uitdagingen die de structuur van de woning met zich meebracht. Niet alleen de vervallen materialen, maar ook de indeling van de woning zorgde voor een probleem. De relatief kleine ruimte had geen rechte wanden. En door het toevoegen van nieuwe muren, zou de ruimte er nog kleiner uitzien. Daarom moesten alle elementen zoals de trap, houtkachel en keuken ontworpen, gekozen en geplaatst moesten worden als onafhankelijke, contrasterende stukken. Deze aanpak zorgde ervoor zorgen dat de schoonheid van de ruimte extra benadrukt werd. Het proces van ontwerpen en uitvoeren duurde ongeveer anderhalf jaar en het resultaat mag er zeker zijn!

Het grootste obstakel was het gebrek aan ramen

Het grootste probleem waar de architecten mee te maken hadden, was het gebrek aan ramen. Er waren alleen maar ramen in de voorgevel en die waren nog eens klein ook. Om het open en ruime gevoel van de loftstijl te creëren, werden er ramen in het zadeldak geplaatst. Er werden ook glazen balustrades geplaatst op de eerste verdieping en een glazen wand op de begane grond. Om de openheid van het gebouw meer kracht bij te zetten, werd er ook gekozen voor een open trappenhuis

Welke afmetingen heeft dit pand?

De grootte en afmetingen van een woning heeft natuurlijk een grote impact op het interieur. Zo kun je meer doen met een grotere woning, dan met een kleiner huis. Dit pand heeft een lengte en breedte van ongeveer 7,5m x 3,4-4m. Het is 11 meter hoog en bestaat uit vier verschillende niveaus: Een gewelfde kelder, de begane grond en twee tussenverdiepingen.

De architecten kozen voor de prachtige loftstijl

Voor dit project werd er gekozen om een interieurontwerp te creëren in de loftstijl. Zo’n stijl wordt gekenmerkt door hoge plafonds, grote ramen en een open gevoel. Hierdoor straalt het hele pand een ruim en licht gevoel uit. Bij deze stijl draait het ook om de afwezigheid van scheidingswanden. Meestal wordt die loftstijl gecombineerd met een moderne of industriële inrichting. Hier werd geopteerd voor een mix van de industriële en Scandinavische stijl, waar we later op zullen terugkomen.

Welke materialen werden er gebruikt?

Als je naar het interieur van deze woning kijkt, dan zien je meteen hoe de materialen perfect aansluiten bij de loftstijl en de mix van industrieel en Scandinavisch. De oude houten balken bleven behouden en werden opgeschuurd om ze terug nieuw leven in te blazen. De industriële stalen trap werd tegen de oude bakstenen muur geplaatst om dat industriële gevoel nog te vergroten. Hierbij heeft de architect zich laten inspireren door de Italiaanse architect Carlo Scarpa. Om het lichte gevoel naar een hoger niveau te tillen, werd er glas in de slaapkamervloer verwerkt. Daarnaast zijn de nutsvoorzieningen volledig bijgewerkt en nu bijna onzichtbaar. Hierdoor krijgt het pand een zeer moderne uitstraling. Ook het oude rondboogkozijn met vier deuren op de begane grond werd volledig vernieuwd en geïsoleerd. De meterkast is als het ware verborgen op de begane grond, door hem te vermommen als kast, waardoor die niet opvalt.

Waar rekening mee houden bij het gebruik van de loftstijl?

Wil je je eigen woning inrichten in de loftstijl? Dan is het belangrijk dat je rekening houdt met:

  • De lichtinval: Het is beter om jaloezieën te gebruiken in plaats van gordijnen. Haal zoveel mogelijk licht naar elke ruimte.
  • De accessoires: De loftstijl wordt gekenmerkt door toffe accessoires zoals bijvoorbeeld reclameposters, beeldhouwkunst, authentieke verkeersboden of een schommelstoel. Probeer daarom dus enkele van deze accessoires te integreren in je woning.
  • De ongebruikelijke meubels: Als je je meubels gaat selecteren voor in je loft, kies je het beste voor ongebruikelijke meubelstukken zoals een enorme kroonluchter met een unieke vorm of verschillende vazen in diverse kleuren. Hoe fantasierijker, hoe beter! Probeer gewoon wel altijd het gevoel van licht en gemak te behouden.

De industriële stijl op een perfecte manier geïntegreerd – Deel 1

Zoals vermeld werd er voor dit pand gekozen voor een mix van industriële en Scandinavische stijlen. We gaan hieronder dieper in op de Scandinavische stijl, maar hier willen we al even meegeven wat een industriële interieurstijl nu is. Meestal staan robuustheid, stoerheid en ruwheid centraal in een industrieel interieur en als je binnenkijkt in deze woning, merk je direct hoe stoer die trap is en hoe prachtig die ruw afwerkte bakstenen muur is. De trap, de bakstenen muur én het stucwerk naast de trap, contrasteren prachtig met elkaar.

De industriële stijl op een perfecte manier geïntegreerd – Deel 2

Materialen die vaak gebruikt worden in een interieurdesign zoals dit zijn glas, hout, beton en staal en die komen perfect tot uiting op bijvoorbeeld de trap (de metalen trap), het glas rondom de trap, de grote ramen, etc.  In een industrieel interieur staan vooral wit, grijs, bruin en zwart centraal en deze kleuren komen terug in de houten balken, de witte muren, de zwarte afwerkingen, etc. Een ander kenmerk van de industriële stijl, is het gebruik van minimalistische vormen. Je ziet hoe deze vormen tot hun recht komen als je bijvoorbeeld naar die strakke sofa, de ronde mat of rechthoekige spiegel kijkt.

Ook de Scandinavische stijl komt perfect tot haar recht

Voor dit project werd ook voor de Scandinavische stijl gekozen. Deze interieurstijl wordt vooral gekenmerkt door het licht en basic interieur. Er is dan ook maar een beperkt aantal aan accessoires en meubels geïntegreerd in het design. De warme uitstraling die typerend is voor een Scandinavische stijl komt terug in dit interieur, dankzij witte vloeren, houten balken, zachte dekentjes en vele kussens. Als het op kleur aankomt, wordt er in een Scandinavisch interieur vooral gebruik gemaakt van witte, zwarte en grijze accenten. Je merkt onmiddellijk hoe goed de architecten die kleuren geïntegreerd hebben in het design. Kijk maar bijvoorbeeld naar het plafond en de accessoires.

Welke stijl verkies je: De industriële of Scandinavische stijl? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine