Huis met een etage om van te dromen

Cees van Dijk Cees van Dijk
Loading admin actions …

De charme van een vakwerkhuis is onvergelijkbaar en inspireert vele generaties. Toeristen van over de hele wereld reizen naar Duitsland om de typisch Duitse architectuur te zien. Het lijkt op reizen in de tijd, maar achter de traditionele gevel gaat een modern huis schuil, dat op een stijlvolle wijze is vorzien van alle comfort.

Dit traditionale vawerkhuis in Kronberg in het Duitse Taunus werd in 2009 door Hans-Jürgen Lison zorgvuldig gerenoveerd. Het gebouw ademt op alle mogelijk wijzen de sfeer van weleer, maar is tegelijk een schollvoorbeeld van vakkundige aanpassing aan de moderne tijd. De totale oppervlakte bedragt ruimt 300 vierkante meter.

Historische elementen in één geheel

Het complex is verdeeld in twee gebouwen, de die samen een onlosmakelijk geheel vormen. De historische elementen zijn optimaal uitgewerkt, zodat de oorspronkelijke charme bewaard is gebleven. Het dak is bedekt met platte tegels. De dakkapellen zorgen voor een fraaie onderbreking van het dak en bieden tegelijk voldoende lichtinval voor de bovenverdieping.

Hout in het hart

In het hart van het gebouw vinden we op de eerste verdieping de ruime woonkamer. De houten balken  zijn grotendeels verantwoordelijk voor de sfeer van de ruimte. Vooral de open afscheiding die de grote ruimte verdeelt, geeft een eigenzinnige uitstraling aan deze woonkamer. Laten we vooral niet voorbijgaan aan de haard en de forse schoorsteenmantel die een sfeervol element aan de kamer toevoegen. Achter het 'hekwerk' vinden we een zogenaamd sofa landschap, dat uitnodigt om in een comfortabele omgeving te genieten van een rusti moment.

Stoere houten balken

Er is een rechtstreekse verbinding tussen de bibliotheek en de woonkamer. Ook de kamer wordt omlijst door de houten balken. De warme bruine tinen komen terug in de moderne meubels en leiden tot een buitengewoon  gezellige sfeer die uitstekend past bij een bibliotheek. Het originele Perzisch tapijt maakt het plaatje compleet. De muur in het achterste gebied werd in een donkere kleur geschilderd en zorgt voor extra diepte in de kamer.

Innovatieve sanitaire ruimten

De zolder van het huis werd fors uitgebreid en biedt op de bovenste verdieping een bijzondere badkamer, die fundamenteel verschilt van conventionele santiare ruimten. Ook hier zien we sierlijke vormen en fraaie kleurcombinaties die het ruimtelijk effect verder vergroten. De stap naar deze badkamer is snel gezet. En wie hier eenmaal verzield raakt kan zich koesteren in een ruimte waar je de dagelijkse beslommeringen binnen de korste keren achter je laat.

Weinig ramen, veel licht

Licht en helderheid van het onderwerp zijn vooral boven van groot belang, daar het hoogste deel van het huis slechts een paar ramen heeft. Dat dwong de archtect tot het experimenteren met andere middelen. Zijn uitdaging was om een vriendelijke sfeer te creëren en voldoende lichtinval te realiseren. Niet alleen de muren , maar ook de trap en de balken werden wit geschilderd en frisheid uit.

Tot slot, de wijnkelder

Een juweeltje wacht op de onderste verdieping. In de kelder zijn de kluizen van de wijnkelder te vinden. De hele ruimte baadt in een schemerig licht en geeft daardoor een warm karakter. De muren en de trap zijn gemaakt van steen en bieden rustieke charme. In het midden van de kamer is een houten tafel, het centrum van de gezellige avonden waarop de kwaliteitswijnen worden geproefd. De lange zijde van de kelder is bekleed met baksteen. Daar tegenaan zijn de rekken gevuld met flessen wijn. Op deze wijze ontstaat niet alleen een sfeervolle, maar ook een uiterst functionele inrichting.

Kunt u zich voorstellen in een huis als dit te wonen?

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!