Van kil laboratorium naar kleurrijk woonhuis

Stoa. Stoa.
Google+
Loading admin actions …

Als kind waren we geïntrigeerd door de plotselinge veranderingen die optraden als de leraar het ene stofje met het andere vermengde. Scheikunde is zowel theoretisch als praktisch interessant. Vandaag nemen we je mee naar een woonhuis dat nauw verbonden is met de kunst van de wetenschap, want vroeger was het een laboratorium. De woning laat zien dat elk gebouw een nieuw leven kan krijgen als je maar een goed concept en bouwplan voor handen hebt. Architectenbureau Vroom had duidelijk de juiste aanpak voor ogen en wist van het oude laboratorium een woning te maken die comfortabel bewoonbaar is volgens de moderne wooncriteria. Het voormalige laboratorium is gelegen aan het Nationaal Park Zuid- Kennemerland en is een rijksmonumentaal pand dat tegen het einde van de negentiende eeuw werd gebouwd. In de periode daarna werd het al tweemaal uitgebreid en uiteindelijk verbouwd tot woonhuis. Bij de uitbreidingen stond het als een paal boven water dat de authentieke structuur bewaard moest blijven, de nieuwe architectuur is zoveel mogelijk in de stijl van de oude gerealiseerd. Ook zijn er een aantal renovaties geweest waarbij de historische architectuur hersteld is. Hoe dit alles in elkaar zit laten we hieronder aan je zien. Wandel met ons mee door het huis en laat je inspireren!

Sfeer

Van anatomisch lab naar een villa: landelijke Huizen door Architectenbureau Vroom
Architectenbureau Vroom

Van anatomisch lab naar een villa

Architectenbureau Vroom

We kunnen alles over dit huis zeggen, maar de sfeer die het uitstraalt is toch wel het meest prominent. De bakstenen afscheiding, die de tuin van de straat scheidt, is authentiek en in samenspraak met het hekje behoorlijk aandoenlijk. De woning heeft een typische stijl van aan het einde van de negentiende eeuw, die ons een blik op het verleden geeft. Wat is er toch veel veranderd in onze kijk op de bouwkunst. Het is een woning die massief en statig aandoet. De heldere kleuren wit en geel maken de woning toegankelijk.

Het interieur

Binnen wacht ons een behoorlijke verrassing, want de kleuren wit en geel zijn ook in het interieur gebruikt. De moderne trap, gemaakt van staal en licht hout, neemt ons in een zwierige beweging mee naar boven. Let ook op de bijzondere doorgang tussen de hal en ruimte daar achter, de ramen hebben bijzondere frames die een wetenschappelijke sfeer uitstralen, dit geldt ook voor de tegelvloer en de smetteloze wanden. Het is dan wel een wetenschappelijke look die thuishoort in de late negentiende begin twintigste eeuw. Andere mooie ideeën voor de hal vind je hier.

Keuken

Vroeger was er een laboratorium gevestigd nu vinden we er een keuken. Het licht valt door de authentieke ramen en samen met het geel en wit zorgt dit voor een opgewekte en levendige sfeer. Let ook op de hanglampen die voor zoveel sfeer zorgen, ze passen perfect bij de smalle kozijnen. De afzuigkap is authentieke en nog uit de begintijd van het huis. Een moderne toevoeging zijn de keukenmeubels en apparatuur, zo kun je op een eigentijdse manier de heerlijkste gerechten bereiden. Meer ideeën voor de keuken kun je hier ontdekken.

Vondsten

Tijdens de verbouwing en renovatie kwamen ook schatten te voorschijn, echt vondsten van betekenis. Zo kwam er onder een lelijk systeemplafond een schitterende houten kapconstructie tevoorschijn! Dit is echt een ruimte waar je de wetenschapper van weleer in gedachten nog aan het werk ziet. De kleine stoof met de lange zware pijp draagt bij aan deze sfeer. Let op al die ramen rondom ons heen. Wat een transparantie en authenticiteit vinden we in deze ruimte!

Natuurlijk licht

Het licht van de wetenschap moet ons verder brengen, ons zicht geven op dat wat nu nog in de duisternis van de onwetendheid verborgen ligt. Het licht is tegenwoordig in de woning, hetzij natuurlijk op een andere manier, een belangrijk deel van de woonsfeer. Door de dakramen valt het natuurlijke licht waardoor het interieur aan transparantie wint.

Avond

het huis in de kennemer bossen: landelijke Huizen door Architectenbureau Vroom
Architectenbureau Vroom

het huis in de kennemer bossen

Architectenbureau Vroom

We sluiten af met een blik op de woning in het donker. Qua sfeer spreekt hij erg tot de verbeelding. Wie wil er nu niet wonen in een woning met zoveel geschiedenis en ambiance? We zijn erg onder de indruk van de resultaten die Architectenbureau Vroom bereikt heeft. Dit woonhuis is een bewijs dat de creativiteit elke pand weet om te toveren tot een comfortabel thuis. 

Tot zover de rondleiding door de woning. Veel succes met de inrichting van je eigen woning! 

Heb je nieuwsgierige buren? Lees hier alles over de oplossing!

Wat vind je van deze woning? Laat een reactie bij de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!