Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Keuken ideeën met metaal

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Functioneel gebruik van metaal vinden we overal wel in de keuken: in de basisconstructie, pootjes, scharnieren, handgrepen, armaturen etc. Veel van deze objecten echter worden weggeborgen achter hout, kunststof of verf om de 'lelijke' constructie te verbergen. Maar wij willen hier laten zien hoe metaal in de keuken ook een indrukwekkend stijlelement kan zijn! Door gebruik te maken van de vele verschillende eigenschappen van staal, aluminium en andere metaalsoorten hebben keukenontwerpers een grote variatie aan creatieve en stijlvolle ideeën voor keukendesigns ontwikkeld die wij hier voor je op een rij hebben gezet:

Sprankelend

 Keuken door Diane Berry Kitchens
Diane Berry Kitchens

MR & MRS TAYLOR'S KITCHEN

Diane Berry Kitchens

Als eerste voorbeeld zien we hier een keuken dat het effect van blootgelegd metaal in de keuken op een schitterende manier laat zien. Van de grote metalen vlakken waarachter de koelkast schuilhoudt tot de ruime stalen handgrepen en de constructie van de barstoelen: al deze metalen elementen werken samen tot een hoogglans dat de gehele ruimte een sprankelende sfeer en glamour meegeven. Dankzij de hoogglans-kwaliteit van het overige keukenmeubilair – de kastdeuren, de glazen opzet, de achterwand en het strakke, gladde fornuis en bijbehorende afzuigelement – wordt het sterachtige licht van de spots aan het plafond overal opgevangen, weerkaatst en weerspiegeld waardoor deze keuken een ruime sfeer van luxe uitstraalt.

Veelzijdig

Metaal is flexibel. Het materiaal kan in iedere vorm gebogen worden en weer aan elkaar gelast zonder zichtbare naden en zonder zijn sterkte en duurzame kwaliteiten te verliezen. Zo kun je dus heel eenvoudig zoals hier een compleet wandmeubel uit RVS vinden dat je helpt ieder oppervlak van de keuken zonder moeite schoon te houden. Daarnaast zien we hier ook het stijleffect van een RVS keuken, dat zowel luxe als professionaliteit uitstraalt en een bijzonder mooi contrast vormt met dit landelijke interieur. Een beetje eclectisch maar ook industrieel dankzij alle metalen details en blootgelegde stenen wanden zorgt dit RVS keukenmeubel hier voor extra glans en luxe.

Functioneel

 Keuken door SteellArt

Naast de spectaculaire glanzende en weerspiegelende kwaliteiten van metaal zijn er ook bepaalde praktische voordelen aan het integreren van stalen elementen in de keuken. De voordelen van roestvrijstalen keukenmessen en andere gereedschappen in de keuken zijn wel bekend, maar de vele praktische voordelen van een stalen aanrechtblad worden wel eens over het hoofd gezien:

RVS is een legering van ijzer, nikkel en chroom dat in de vorm van een gladde plaat om een houten kern wordt gebogen en zo een aanrechtblad vormt. Zoals de naam al zegt is dit materiaal roestvrij, maar ook perfect waterdicht en is dus ideaal voor de keuken waar veel met water en andere vloeistoffen gespeeld wordt. Daarnaast is er weinig onderhoud nodig terwijl het oppervlak perfect en heel simpel steriel gemaakt kan worden. Dit laatste voordeel is dan ook de reden dat professionele keukens veel van RVS gebruik maken: zo kun je zonder moeite voor veiligheid en hygiëne zorgen in de keuken. Daarnaast kunnen RVS keukenbladen in bijna iedere vorm, structuur en afwerking gemaakt worden dankzij de flexibele eigenschappen van het metaal. Een bijkomend voordeel daarvan is dat de gootsteen in het aanrechtblad geïntegreerd kan worden waardoor lekkage en lastig schoon te maken randjes verleden tijd zijn. Een stalen aanrechtblad kan dus aan iedere stijl aangepast worden en gaat daarnaast minstens 30 jaar mee! Zet ook gerust een hete pan op het aanrecht, want staal is compleet hittebestendig.

Voor meer functionele keuken ideeën kun je hier praktische tips voor de inrichting vinden.

Professioneel

Zoals we hierboven al gezien en gelezen hebben is RVS het professionele keukenmateriaal bij uitstek. Hygiëne, eenvoud en gemak zijn hiervoor natuurlijk de belangrijkste redenen. Hoe je vooral ook de eenvoud en het gemak in huis kunt halen zie je hier. Dit relatief bescheiden keukeneiland, dat een eenvoudig en simpel karakter uitstraalt, herbergt namelijk een overvloed aan professionele luxe: het aanrechtblad kan een ruim fornuis van meer dan 6 pitten met gemak aan, de royale maar toch niet overheersende overkapping huist zes professionele afzuigelementen zowel als directe, functionele verlichting voor het hele eiland en daarnaast bevat het eiland zelf ook een geïntegreerd snijvlak dat dankzij het RVS materiaal met het grootste gemak schoongemaakt kan worden en het minimalisme en de strakke eenvoud van het meubel toch niet doorbreekt. De ideale keuken voor zowel professionele koks als enthousiaste hobbyisten of simpelweg perfect voor grote huishoudens!

Stijlvol

 Keuken door Versat

En voor degenen met minder ruimte maar veel liefde voor functionaliteit en stijl kan een stalen keukeneiland ook een compleet andere vorm aannemen, zoals hier. De eenvoudige, minimalistische en open vormgegeven constructie zorgt voor ruimtelijkheid en openheid zodat aan het luchtige ontwerp van deze keuken niet afgedaan wordt. Daarnaast zorgt de open vormgeving ook nog voor veelzijdige opbergmogelijkheden voor alle mogelijke grote, kleine, praktische en zelfs organische zaken die in iedere keuken wel te vinden zijn.

Elegant

 Keuken door Diane Berry Kitchens
Diane Berry Kitchens

ANDREW'S KITCHEN

Diane Berry Kitchens

Natuurlijk kunnen we het niet over metaal in de keuken hebben zonder de keukenarmaturen even te noemen. De roestvrije voordelen van RVS die we hierboven al even gezien hebben gelden natuurlijk nog wel het meest voor de kraan in de keuken. Dit onmisbare element in ieder aanrecht heeft de dagelijkse taak water naar de gootsteen te brengen of juist tegen te houden. Vocht is hierbij in constant contact met de kraan en dit kleine meubel moet de druk ervan dag na dag en jaar na jaar aankunnen. Dit kan alleen maar dankzij het gebruik van staal en we ontkomen dan ook bijna niet aan staalkleurige armaturen. Hoewel tegenwoordig steeds meer met keramiek en gekleurd staal geëxperimenteerd wordt kiezen velen toch altijd weer voor glanzende of matglanzende armaturen waarvan het zilverkleurige staal blootgelegd blijft. Maar, de reden hiervoor is niet functionaliteit, maar stijl! Want dankzij de inmiddels bekende veelzijdigheid en flexibiliteit van metaal kunnen armaturen zoveel verschillende vormen aannemen dat deze de kunstwerken van de keuken geworden zijn. Neem nu de kraan in de afbeelding die als een sierlijke zwaan een kunstige en stijlvolle toevoeging vormt die de eigenaar vol trots op het aanrecht tentoon kan stellen.

Overweeg bij je keukenrenovatie of -vernieuwing bij iedere stap weer staal: niet alleen omdat staal dankzij de vele vormen die het aan kan nemen in iedere checklist weer voorkomt, maar ook omdat het qua stijl een bijzonder materiaal is dat in de keuze voor het uiterlijk van de keuken minstens zo belangrijk is als je favoriete kleur of vorm. Of voeg eens een paar details van RVS, aluminium of een andere metaalsoort toe en zie je keuken oplichten met glans en glamour!

Wat vind jij van metaal in de keuken? Deel je mening of stem op je favoriete keuken bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!