Uitstekende tuinen: 10 dingen die een wondermooie tuin moet hebben

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
50 Tinten Geel, Sfeertuinen Sfeertuinen Industriële tuinen Beton
Loading admin actions …

De lente is nu volop bezig en dat zorgt voor warmere temperaturen, BBQ’s met vrienden en familie en leuke uitstapjes. Het betekent ook dat je tuin weer volop in bloei zal staan. De prachtige fauna en flora laten zich zien. Hoor hoe de vogeltjes fluiten en zie de pracht en praal van de bloemen en planten. Wat als je je tuin naar een nog hoger level wil tillen? Dan moet je zeker eens de tien onderstaande tips toepassen. Deze tips en tricks helpen je om je tuin om te toveren tot een unieke plaats waar je ongetwijfeld veel tijd in zult willen doorbrengen.

Een variatie aan bloemen en planten

Als je een uitstekende, botanische tuin wil ontwerpen, is het belangrijk dat je een grote variatie aan bloemen en planten gebruikt. Ga voor soorten met verschillende texturen en kleuren. Zo ziet je tuin er heel diverse uit en word je omringd door allerlei overheerlijke geuren. De diverse bladkleuren, vormen en patronen zullen een prachtig geheel vormen. We raden wel aan om te kiezen voor planten en bloemen die het goed doen in het Nederland klimaat en om bijvoorbeeld tropische planten achterwege te laten. Inheemse soorten zijn ook beter voor diegenen die minder werk aan de tuin willen hebben. Denk ook na over waar je al dat groen gaat zetten. Er zijn soorten die veel zonlicht nodig hebben, terwijl anderen niet.

Tuinmeubels om gezellige hoekjes te creëren

Door je tuin onder te verdelen in verschillende hoekjes, voelt die meteen groter aan. Het zorgt er ook voor dat iedereen een eigen plekje heeft. Je tuin ziet er ook meteen overzichtelijker uit en het is de perfecte manier om elke groene centimeter te benutten. Je kunt die gezellige hoekjes niet alleen creëren door het gebruik van bloempotten of plantenbakken, maar ook met tuinmeubels. Ontwerp bijvoorbeeld een eetruimte met een tafel en een paar stoelen en een lounge-gedeelte met een leuke ligbank of hangmat. Nu we het toch hebben over het languit ontspannen in de tuin, waarom zou je niet eens opteren voor een ligstoel met opbergvak? Zo’n stoel biedt de perfecte ondersteuning aan voor als je wil liggen en dankzij de opbergruimte kun je er een paar benodigdheden zoals glazen, een picknickmand, een boek of zonnebril in kwijt. 

Als je gezellige hoekjes wil creëren, kun je ook gerust gaan voor speciaal meubilair, want felle stoelen brengen je tuin direct tot leven. Hoe feller, hoe beter, dus laat je maar eens goed gaan. Heb je een kleine tuin, maar wil toch graag verschillende meubels in huis halen? Dan raden wij aan om te opteren voor superlichte en opblaasbare versies. Je kunt nog altijd ontspannen en als je wat meer plaats wil vrijmaken voor andere meubels kun je die eenvoudig aflaten en wegzetten. 

PS: Als je wil weten hoe je de perfecte tuinmeubels kunt vinden voor je tuin, dan kan dit ideabook je helpen.

Tuinkunst waarmee je je tuin kunt opvrolijken

Wil je meer leven naar je tuin halen? Dan doet tuinkunst wonderen. Het kan eender wat zijn! Gaande van een kunstwerk tot een standbeeld en van een enorm grote kruik zoals in dit voorbeeld tot iets wat je zelf maakt, het mag allemaal! Met tuinkunst voeg je veel persoonlijkheid en karakter toe aan je wondermooie tuin. Kijk naar wat de ruimte nodig heeft en laat dan je creativiteit de vrije loop!

Kleurrijke potten of bakken

Het is ook belangrijk om verschillende bloembakken en plantenpotten te gebruiken in je tuin. Ze zijn de staanplaats van bloemen of planten en helpen je ook met het creëren van die gezellige hoekjes waar we het over hadden. Je kunt gaan voor een meer traditionele klei-pot, maar ook voor een bloembak die een echt statement is. Probeer ook te spelen met de verschillende groottes, want zo zorg je voor een prachtig effect. Wil je graag zelf je bloempotten maken? Dan kan dat zeker dankzij de tutorials die je op Homify.nl vindt. Haal dus alvast oude bakstenen en zelfs grote legoblokken boven en maak je eigen unieke plantenbak.

Wondermooie verlichting die meer sfeer toevoegt aan je tuin…

Net zoals binnenhuis, is verlichting ook van cruciaal belang voor in je tuin. Als je je tuin goed verlicht, zeker als de zon ondergaat, zal die er nog net iets gezelliger uitzien. Het is aangeraden om in te spelen op de verschillende tijdstippen van de dag alsook op de sfeer die je wil binnenhalen. Zo zijn wandlampen ideaal als praktische verlichting, terwijl hanglampen met zachte verlichting vooral veel sfeer toevoegen. Feeënlampen daarentegen zijn uiterst geschikt voor als de schemering begint te vallen, dus hang die zeker eens aan je pergolapalen, houten balken of boven je terras. 

… en die bijdraagt tot een groenere wereld

Wil je je tuin verlichten en tegelijkertijd bijdragen tot een groene wereld? Gebruik dan decoratieve kaarsen of lantaarns, want die zijn zuiniger. Opteer ook voor LED-lampen als buitenlampen. Die zijn energiezuinig en kunnen rekenen op een zeer lange levensduur. Ook solar verlichting doet wonderen, want dat soort van verlichting werkt op zonne-energie. Hierdoor schaden die lampen het milieu niet, terwijl ze nog steeds voor de nodige verlichting zorgen.

Een knetterende openhaard

Je moet niet denken dat een openhaard alleen maar voor binnen bedoelt is. Nee, hoor. Buitenhaarden zijn aan een opmars bezig, omdat ze voor zowel een warm gevoel als chill factor zorgen. Je kunt kiezen voor een inbouwmodel of voor een verplaatsbare haard. 

Een pergola die voor de nodige schaduw en stijl zorgt

Als er een must-have is voor elke uitstekende tuin. Dan is het ongetwijfeld wel een pergola. Deze structuur zorgt voor de nodige schaduw en laat je tuin en woning er groter uitzien. Het enige wat je hoeft te doen, is samenzitten met onze professionals en je eigen pergola laten maken. Je kunt kiezen voor een houten frame die voor een traditionele uitstraling zorgt, maar ook voor een aluminium frame dat een eigentijdse afwerking geeft aan je tuin. Een houten frame heeft meer onderhoud nodig dan een aluminium versie. Een aluminium frame daarentegen is robuuster, heeft een langere levensduur en vergt minder onderhoud. 

Een verticale tuin

Je kunt nooit genoeg groen in je tuin hebben en daarom raden wij aan om een verticale tuin te installeren. Dit idee is perfect als je een kale muur direct meer leven wil geven of als je een statement stuk in je tuin wil halen. Je kunt de verticale tuin afwerken met plantenbakjes waarin je kruiden, bloemen en planten zet. Omdat je de tuin eenvoudig kunt aanpassen aan de seizoenen, zal die altijd mooi groen blijven.

Nog enkele snelle tips

Voordat we tuin induiken voor het ontwerpen van onze uitstekende buitenruimte, willen we je hier nog enkele tips meegeven. Zo moet je zeker overwegen om de volgende accessoires te integreren in je tuin:

• Een tuinschuur: Een houten tuinhuis is ook een leuke aanvulling op je tuin, want je kunt er alle benodigdheden in opbergen zodat je tuin netjes blijft. Zo’n schuur kan wel redelijk groot uitvallen, dus we raden aan om die alleen maar te gebruiken als je er de plaats voor hebt.

• Een spiegel: Een spiegel doet wonderen, zeker als je een kleine tuin hebt. De tuin zal er direct groter en levendiger uitzien.

Windgong: Laat een rustgevend geluid door je tuin zweven telkens als er wat wind waait. 

Bellenfontein: Je kunt niet alleen een bellenfontein kopen, maar er ook eentje maken. Het enige wat je nodig hebt, zijn een pomp, een waterdichte pot en wat rivierstenen. Een bellenfontein zorgt voor een rustgevende vibe in je tuin.

Welke tip ga je zeker uitproberen? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine