Altijd groen en nog zacht ook: Waarom kunstgras een zegen is

Juntos Juntos
Kunstgrasnet, Press profile homify Press profile homify Opslagruimte
Loading admin actions …

Wie kent het niet; je fietst langs de weilanden in de winter en alles ligt er hopeloos opengescheurd en bruin bij. Modderpoelen maar van gras geen sprietje te bespeuren. Daartussen een aantal modderbruine koeien die traag silage kauwen. Het beeld is onwijs troosteloos en het is moeilijk voor te stellen, dat in de zomer weer alles van groen gras zal boosten. Maar dit is wel het geval. De koeien komen op een ander wei waar niet alles de grond is ingestampt en eten daar terwijl de boer hun oude wei omploegt en opnieuw inzaait. 

Dit is mogelijk, omdat een boer met koeien op de wei meerdere weilanden heeft en bovendien in zijn begroting voorziet dat ingezaaid moet worden (voor meer informatie, beter eens contact opnemen met een boer). In ieder geval hoort de bruine winter-wei er gewoon bij. 

Tuin in de winter

Kunstgrasnet, Press profile homify Press profile homify Opslagruimte

In de eigen tuin is dit een ander verhaal. Ook hier is platgestampt gras een bekend verhaal. Hoe kleiner de tuin en hoe groter de outdoor vreugde, hoe minder zachtgroen over zal blijven. Zeker als de dagen korter worden en vooral ook natter en alsnog gebruik wordt gemaakt van hetzelfde stukje gras, dag in dag uit. Uiteindelijk komt de winter en er is geen gras meer te bekennen. Helaas is er bij de meeste privémensen geen extra stukje groen om te tuin te kunnen laten rusten en groeien. Ook is het in de begroting van de meesten niet inbegrepen om ieder jaar nieuw gras aan te leggen. Zeker als het een dik, groen, resistent laag gras moet zijn. Dan zijn namelijk graszoden nodig en die zijn nogal duur. 

Ieder jaar nieuw gras?

Kunstgrasnet, Press profile homify Press profile homify Opslagruimte

Maar opgelet, graszaden zijn dan minder duur, maar al lang niet goedkoop. Ook moet hier worden gelet, dat deze zorg nodig hebben. Ze moeten immers nog groeien en sterker worden. Daarom is hier de tijd van planten belangrijk, het weer en de zorg. Ook mag op het jonge gras een hele tijd niet worden gelopen omdat het anders kapot gaat. 

Wat dacht je anders van een kunstgrasnet?

Oplossing voor de twijfelaar

Kunstgrasnet, Press profile homify Press profile homify Opslagruimte

De oplossing is moeilijk te vinden, maar er is een maar tegenwoordig velen voor kiezen: kunstgras. Het is minder duurzaam, maar gaat lang mee, is resistent en hoeft niet gespaard te worden. Wie nou denkt, dat plastic in de tuin niet leuk is, heeft het kunstgras van nu nog niet gezien. Kunstgras net echt! Kunstgras in de tuin heeft veel voordelen tegenover anderen oplossingen en bovenstaand verhaal van de bruine modderpoelen zullen tot het verleden behoren. Het is wel waar dat ook dit design zorg nodig heeft.  Denk hier bijvoorbeeld aan het schoonmaken. Als de bladeren vallen, dat blijven ze gewoon erop liggen. Als je ze laat liggen dan gaan ze verteren en zorgen voor een bruine laag dat tussen de “sprietjes” gaat zitten. Het is daarom noodzakelijk om bladeren en andere “zooi” in de herfst regelmatig te verwijderen om het gras vrij van vuilheid te houden. Een ander bijzonderheid is, dat kunstgras vaak geen water doorlaat, of minder snel. Daarom blijft vaak een laagje vocht staan. Deze vocht is niet altijd te zien, maar kan leiden tot gevaarlijke situatie zoals uitschieten. Zeker als het dan nog begint te vriezen, zal men erg moeten uitkijken. Kunstgras kopen is eenvoudig en goedkoper dan echte graszoden.

Toch overwegen te voordelen voor velen die het hele jaar rond gebruik willen maken van hun tuin. Met een aantal regels is kunstgras de manier om altijd groen in de tuin te hebben, er altijd op te kunnen lopen en bovendien lijkt het kunstgras tegenwoordig net echt. 

Team gras of team kunstgras? Wat is voor jou de beste oplossing?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine