Warm blijven zonder ruimteverlies: PIR isolatie

Juntos Juntos
Goedkoopisolatiemateriaal, Press profile homify Press profile homify Opslagruimte
Loading admin actions …

Warm blijven zonder ruimteverlies: PIR isolatie Dit is een moeilijke winter geweest, en bijna iedereen is blij dat het nu voorbij gaat. Terwijl het weer steeds lastiger wordt door de klimaatverandering, zijn de prijzen enorm gestegen. Corona heeft het leven al moeilijk gemaakt, veel producten zijn niet verkrijgbaar of hebben lange wachttijden. Ook missen bijna alle segmenten vakmannen/vrouwen. Waar die zijn, weet niemand. Nu heeft de oorlog in de Ukraine het allemaal nog erger gemaakt en de onzekerheid verhoogt. Ook en vooral op de energiemarkt is dit duidelijk voelbaar. De energieproducten zijn van december 2021 tot december 2022 met 24 procent gestegen (Federaal Bureau voor de statistiek). Een onlineportaal stelt dat de jaarlijkse energiekosten voor een huishouden in maart 2022 van 4000,- tot bijna 8000,- gestegen zijn. Om precies te zijn was de prijsstijging voor die modelhuishouden rond de 80 procent ten opzichte van dezelfde mand van het voorgaande jaar.

Energiekosten

Goedkoopisolatiemateriaal, Press profile homify Press profile homify Opslagruimte

Laten we alle getallen weg: energiekosten zijn vreselijk duur en een verbetering is niet in zicht. Het is goed mogelijk dat sommigen gezinnen de koudste winter ooit hebben meegemaakt, want wij zijn allemaal gewent om gewoon de verwarming op te draaien als het fris wordt. Doe je dat niet, dan is het al gauw onaangenaam in huis. Dit heeft meerdere redenen. Een is, dat niemand eraan gewend is om op die manier te kleden. Men verwacht dat het bij binnenkomst aangenaam warm zal zijn. Dat dit vroeger nooit het geval was en mensen daarom een lekker wollen huisjas aandeden, dat zijn velen vergeten. Maar er zijn meer redenen. Een hele belangrijke is, dat ook bij veel huizen gespaart wordt met de isolatie. Het is goedkoper om een huis snel neer te zetten en de huurder/ koper voor de verwarming op te laten komen dan de subsidie voor “milieu-reddende” isolatie aan te vragen of dit op de prijs te slaan. Daarom zijn veel huizen ook echt koud zodra de temperaturen vallen.

PIR

Goedkoopisolatiemateriaal, Press profile homify Press profile homify Opslagruimte

Dit kan verholpen worden! Velen denken dat isolatie vreselijk duur is en enorm veel ruimte nodig heeft. Dit is niet het geval. Er zijn bedrijven zoals deze, dit zich “Goedkoopisolatiemateriaal” op het vaandel hebben geschreven. Zijn bieden een bijzonder sterke, enorm goede isolatie die weinig ruimte in beslag neemt. Polyisocyanuraat is een van de populairste soorten isolatie in de bouw. Meestal zijn het platen die gebruikt kunnen worden om metalen panelen, muurspouwen of gipsplaten te isoleren. Polyisocyanuraat of kort PIR isolatieplaten heeft zulke hoge thermische prestaties dat slechts de helft van de dikte van andere minerale isolatieproducten nodig is. Net als PUR staat PIR bekend om zijn gebruik als vochtwerende laag. Let wel op: PIR isolatie is niet waterdicht. Het is echter wel bestand tegen vocht. Dit betekent dat het goed kan presteren in vochtige omgevingen en niet beschadigd raakt door water of vocht in kleine en weinig voorkomende hoeveelheden. Veel mensen zijn bang dat isolatiemateriaal de brandveiligheid zou kunnen schaden. Wellicht is hier nog een oude angst geankerd, want vroeger was de isolatie van huizen vaak een mengsel met stro. In het geval van brand, verergerde dit natuurlijk de tragedie. Tegenwoordig ligt dit enigszins anders. PIR is niet direct brandwerend, maar uit tests is gebleken, dat de PIR platen buitengewoon goed en zonder noemenswaardige bijdrage aan de brand presteren, zelfs wanneer de isolatiekern direct aan een brandhaard is blootgesteld.

Alleen maar voordelen

Goedkoopisolatiemateriaal, Press profile homify Press profile homify Opslagruimte

Kort samengevat zijn PIR isolatieplaten het antwoord voor velen die deze winter met een koude verwarming of enorme kosten zaten. PIR-isolatie biedt akoestische en thermische eigenschappen, stijfheid, duurzaamheid en een uitstekende druksterkte. Het is een van de populairste soorten isolatie op de markt ook omdat het relatief goedkoop is. Bovendien wordt het gemakkelijk geïnstalleerd. PIR is ook een van de meest effectieve thermische isolatoren, met een R-waarde tot 7,5 per centimeter dikte.

Wat heb jij gedaan om het niet koud te hebben deze winter?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine