Meer dan consumptie met een lintje

Juntos Juntos
fotofabriek, Press profile homify Press profile homify Opslagruimte
Loading admin actions …

Een cadeau geven lijkt iets heel simpels. Je koopt iets, pakt het in papier met een slinger eromheen en klaar. Maar zo simpel is het vaak niet. Want een echt cadeau is meer dan alleen een mooie doos. 

De kunst van het geven van een cadeau is zo oud als de wereld, maar in het verbruik en eindeloos kopen van spullen van de afgelopen jaren een vergeten goed. Een cadeau is meer dan consumptie met een mooi lint. Een cadeau is een verhaal. Het is een boodschap van de gever aan de ontvanger. En een cadeau zou nooit iets moeten zijn wat de ontvanger verwacht of zelfs op een lijstje heeft gezet om te hebben. 

Tegenwoordig gaat het vaak op de manier dat ouders een lijst maken, met wat de kinderen graag zouden willen hebben met hun verjaardag. Deze lijst wordt dan – gecensureerd – aan vrienden en familie gestuurd. Deze kunnen dan afvinken als ze iets van deze lijst hebben gekocht. Het komt neer op een boodschappenlijst – alleen betaald een ander. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat veel kinderen precies zo reageren alsof je het brood van de lijst bent vergeten. Ze zijn verontwaardigd als niet de hele lijst op hun tafel ligt. 

Wat gebeurt er uiteindelijk met al deze cadeaus? Ze belandden op een hoop in een doos in een hoek. 

Wat is een cadeau

fotofabriek, Press profile homify Press profile homify Opslagruimte

Want. Want een cadeau is een verhaal. Een boodschap van liefde aan de ontvanger. Deze boodschap zal zijn, dat de gever zo enorm veel geeft om de ontvanger dat deze tijd en liefde heeft besteed om iets te vinden wat de ontvanger onwijs gelukkig maakt, maar hij zelf helemaal niet in de gaten had. Dus niet de auto met afstandsbediening en het Barbie paard voor de kinderverjaardag. Of de vaatwasser en de stofzuiger voor het pasgetrouwde stel. Maar juist iets verrassends, onvoorspelbaars, iets wat meer over de ontvanger zegt dan wat hij zelf dacht te weten. 

Om dit soort cadeaus te geven zijn een aantal waardevolle eigenschappen nodig van kant van de gever. Wellicht is het hier waar het gezelschap op dit moment te lui, te afgeleid of te bang voor is. Want om een “geluksding” (Astrid Lingreen) te geven, is een enorme liefde nodig voor de ontvanger. De gever moet de tijd nemen, om geduldig, lang van tevoren nauwkeurig naar de ontvanger te kijken, goed te luisteren en mee te denken over wat hem waarlijk gelukkig zou maken. 

Een kado voor haar

fotofabriek, Press profile homify Press profile homify Opslagruimte

Er bestaan een aantal dingen, die ook dezer dagen nog de oude glorie verspreiden en een daarvan is het geven van foto’s. Foto’s zijn van oudsher speciaal. Vroeger was het geval dat men een geleerde fotograaf nodig had om een foto te maken met een speciaal, ingewikkeld apparatuur en deze zeer duur was. Alleen rijke mensen en op zeer speciale momenten in het leven kon zo een glorie veroorloven. Daarom zijn ervan vroeger vaak alleen foto’s van de trouwdag en wellicht een met alle kinderen. Voor meer was er geen geld over en ze werden over generaties gekoesterd. Sinds de opkomst van gemene fotografie en eenvoudigere camera’s, is het normaal dat wij ten aller tijden foto’s van alle momenten van het leven kunnen maken. Het probleem is daarom niet meer het maken van een foto, maar het kiezen uit gigabytes van materiaal. Welke, van al deze momenten, omstandigheden en afbeeldingen is werkelijk de moeite waard? Hoeveel van jullie maken een foto van hun eten? En hoeveel zouden deze foto printen om aan de muur te hangen?

Een waarlijk liefdevol cadeau in de originele, ware betekenis van het woord, zou daarom het geven van een geprinte foto zijn. Het maken van deze foto, terugvinden in de overvloed van momentjes op de telefoon en het printen, zijn juist het geduld, het afwachten, het kiezen en de liefde die een cadeau zo bijzonder en speciaal maken. 

Foto voor geluk

fotofabriek, Press profile homify Press profile homify Opslagruimte

Net is de wereld vrouwendag voorbij. Mocht je zoeken naar een écht cadeau voor haar dan vindt jouw geluk bij bedrijven zoals de fotofabriek. Je hebt geen cadeau ideeën meer nodig als je eenmaal hebt gezien wat mogelijk is met een simpele (maar geduldig en liefdevol gekozen) afbeelding. 

Zeker opnames in beweging van mensen hebben een veel sterkere aantrekkingskracht als deze op een groter canvas tentoongesteld worden. Maak haar blij, kies zorgvuldig en wordt blij van haar verassing. Want ze wist niet, dat ze dit nodig had, maar het maakt haar intens blij. 

Welke foto heb jij gekozen voor haar?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine