Muren schilderen om de stijl van je huis te veranderen: 15 tips!

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Nieuwbouw penthouse, C-Style Concepts C-Style Concepts Moderne woonkamers Metaal Amber / Goud
Loading admin actions …

Wil je graag de stijl van je huis veranderen? Dan kun je niet alleen opteren om nieuwe meubels of accessoires te kopen, maar ook om de muren een make-over te geven. Je kunt naar de behangwinkel lopen om een prachtige rol behang te gaan halen of even de verfwinkel binnenwandelen om een nieuw kleurtje verf te kiezen voor op de muur. Weet je niet goed of je voor verf of behang wil gaan, dan kan dit ideabook je zeker helpen. Als je al besloten hebt dat je verf gaat gebruiken om je muren een make-over te geven dan hebben we hieronder het beste artikel voor je! We geven je hier namelijk 15 tips mee die je kunnen helpen bij het schilderen van je muren. 

Welke muur ga je verven?

Eerst is het belangrijk om te bepalen welke muur of muren je gaat schilderen. Meestal wordt er geopteerd voor één accentmuur, maar natuurlijk kun je ook gaan voor meerdere muren. Er zijn namelijk duizend-en-één mogelijkheden. Gaande van het schilderen van een volledige muur tot het ontwerpen van een kleurvlak en van het verven van verschillende wanden tot het schilderen van een cirkel of andere figuur. Durf je creativiteit de vrije loop te laten!

Hou rekening met de warmte van de kleur

Kleuren hebben een soort van ‘temperatuur’ en roepen een bepaald gevoel op. Er zijn namelijk koude en warme kleuren. Rood, oranje en geel worden meestal beschouwd als warme tinten terwijl groen, blauw en paars aanzien worden als koud. Wil je een neutralere muur? Opteer dan voor bruin of grijs. Als je voor een warmere sfeer wil gaan, raden wij ook aan om verf met een matte afwerking te gebruiken. Voor een koude ruimte kies je het beste voor een glanzende afwerking.

Bepaal de functie van de ruimte

Kussoo Interieurbox Rood Roze Kussoo Moderne woonkamers Textiel Roze Kussens,Plaids,Mini make over,Woonkamer,Interieurstyling,Rood,Roze,Accessoires & decoratie

Dit aspect hangt samen met het voorgaande. Als je wil weten of je warme of koude kleuren moet gebruiken, moet je eerst kijken naar de functie van de kamer. Als het een ‘actieve’ ruimte is zoals de inkomhal of keuken, dan moet je dynamische en koude kleuren gebruiken. Hierdoor krijg je namelijk de nodige energie. Is het een meer ‘passieve’ kamer zoals de slaapkamer of woonkamer, dan zijn warmere kleuren een must-have. Warme kleuren zorgen namelijk voor een ontspannend en relaxerend gevoel. 

Check de lichtinval in de kamer

Bij het kiezen van de kleur moet je ook kijken naar de lichtinval in de ruimte. Check of er veel of weinig licht binnenkomt en achterhaal of de kamer op het zuiden of noorden gericht is. Noordelijk licht zorgt er namelijk voor dat de kleuren koeler worden, terwijl tinten dankzij zuidelijk licht een warmere uitstraling krijgen.

Hou de gekozen accentkleur in het oog

De accentkleur is de meest opvallende kleur die je kiest. Die kleur wordt meestal beschouwd als het middelpunt van het design. Denk maar bijvoorbeeld aan de schoorsteenmantel in de living of een muur in de woonkamer waarop je een schilderij gaat hangen. De accentkleur en muur in de slaapkamer is bijvoorbeeld de muur aan het hoofdeinde van je bed of de kant zijdelings naast je bed. Als je een accentmuur in je kantoor wenst, kies dan voor de muur zijdelings naast je bureau.

Kijk of de kleur bij de andere accessoires en meubelstukken past

De muurverf moet samen met je interieur één harmonieus geheel vormen en daarom is het belangrijk dat je ook naar de andere meubelstukken en accessoires kijkt.  Check bijvoorbeeld eens hoe goed (of niet goed) de muurverf zou passen bij de kleur van de vloer. 

Hoe kleuren combineren?

Ben je van plan om meerdere kleuren te combineren? Dan is het het beste dat je dat op een van deze manieren doet:

Toon-op-toon kleurencombinatie: Om een toon-op-toon combinatie van 3 kleuren te creëren, kies je een lichte tint, donkere tint en tussenliggende kleur uit eenzelfde kleurgroep. 

Combineren met neutrale kleuren: Als je opvallende en neutrale tinten met elkaar wil combineren, is het belangrijk dat je opteert voor een accentkleur, lichte neutrale kleur en donkere neutrale tint. 

• Een gedurfde kleurencombinatie: Wil je de muren schilderen in een gedurfde kleurencombinatie? Dan raden wij aan om een accentkleur met twee kleuren uit een andere kleurgroep te combineren.

Laat je inspireren!

Heb je weinig tot geen inspiratie voor de muurverf? Geen nood! Op Homify.nl vind je namelijk veel ideabooks vol verschillende verfkleuren, patronen en designs. Neem ook gerust enkele interieurmagazines vast en laat je inspireren door de kleurenwaaiers van de verschillende verfwinkels. 

Controleer je gekozen kleuren

Salontafels De Wissel met wandlamp De Lat PLANKSTAAL Moderne woonkamers Hout Salon- & bijzettafels

Eens je de kleuren gekozen hebt, moet je checken of de kleuren wel bij elkaar passen. Gebruik een van de verschillende online tools waarmee je online je muren kunt ‘verven’. Zo zie je direct of het gekozen paars, groen of rood wel bij je woning past. Nadat je die online tool gebruikt hebt, kun je naar de winkel gaan om je kleurstalen te gaan halen. We raden aan om die stalen te gebruiken zodat je er zeker van bent dat de kleur echt wel die is die je wenst. De tint kan er namelijk online anders uitzien dan in het echt. Als het mogelijk is, moet je ook gerust een klein potje verf kopen zodat je eerst een klein deel van je muur kunt verven om er 100% zeker van te zijn dat het je droomkleur is.

Vermijd deze fouten bij het kiezen van de kleur

Als laatste onderdeel van dit ideabook willen we hier even dieper ingaan op de fouten die je moet vermijden bij het kiezen van de kleur. Zo is het belangrijk dat je nooit:

• De kleur in een bouwmarkt of winkel vol tl licht kiest

• Alleen maar kleurstaaltjes gebruikt

• Zonder (interieur)plan aan de slag gaat

• Kiest voor een te felle kleur

• Kleine ruimtes te wit maakt

Fout 1: De kleur in een bouwmarkt of winkel vol tl licht kiezen

Je mag nooit je nieuwe tint in een bouwmarkt of winkel vol helder licht kiezen. De verlichting in die winkels heeft namelijk een impact op hoe de kleur tot zijn recht komt. Hierdoor kan het zijn dat de kleur er in de winkel anders uitziet dan bij je thuis. Neem dus staaltjes of een klein potje verf mee naar huis om te zien of de kleur je decor, meubelstukken en stijl past. Kies daarna pas welke verf je gaat gebruiken.

Fout 2: Alleen kleurstaaltjes gebruiken

Hoewel een kleurstaaltje je zeker kan helpen bij het kiezen van de juiste kleur, is het toch aangeraden om ook een beetje verf op je muur of op een A4 papier te schilderen. Hierdoor kun je beter beoordelen of de kleur echt iets voor je en het decor is.

Fout 3: Zonder interieurplan aan de slag gaan

Voordat je je muren gaat schilderen, moet je, eventueel samen met onze professionals, een interieurplan opstellen. Het is belangrijk om op de schrijven welke materialen en meubels er in je woning staan, welke stijl je wil bereiken, welke vibe je ruimte moet uitstralen, etc. 

Fout 4: Kiezen voor een te felle kleur

Ben je fan van felle kleuren? Dan is het toch belangrijk dat je niet overdrijft met de felheid ervan. Het gebruik van teveel kleur of van een te felle tint kan namelijk verstorend werken en kan voor een onrustig gevoel zorgen. Dit wil je absoluut vermijden, zeker als je de muren in de woonkamer, keuken of eetkamer gaat schilderen. Je brengt het meeste van die tijd in die kamers door en daarom is het aangeraden om de verfkleur zo neutraal mogelijk te houden. Als je toch voor een felle kleur wil gaan, gebruik die dan in de hal of het toilet.

Fout 5: De kleine ruimtes volledig wit laten

Ja, we weten wel dat wit ervoor zorgt dat je kamer er groot en licht uitziet. Daarom wordt die tint vaak gebruikt in kleinere kamers, maar daardoor kan het design van de ruimtes zo saai worden. Om die saaiheid te vermijden, kun je opteren om een muur in een opvallende kleur te schilderen en dan andere wit te laten. Je kunt ook meer kleur brengen in de kamer door kleurrijke accessoires of meubelstukken te gebruiken. Zo haal je toch nog steeds de nodige persoonlijkheid en sfeer naar de kamer!

Hebben onze tips je geholpen met het schilderen van je muren? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine