Wonen als in de VS – hoe geef je je huis de Amerikaanse stijl?

TYCHO VAN MEIJEREN TYCHO VAN MEIJEREN
A, Press profile homify Press profile homify Opslagruimte
Loading admin actions …

Wie aan de VS denkt, denkt waarschijnlijk onmiddellijk aan de typische woonwijken met brede opritten en een basketbalring boven de garagedeur. Of de klassieke eetgelegenheden met dik beklede banken waar roerei met spek of pannenkoeken voor het ontbijt worden geserveerd. Men denkt aan bars met lange houten toonbanken, gokkasten en neonreclames, en een jukebox in de hoek. 

Maar de typisch Amerikaanse woonstijl is op het eerste gezicht ook duidelijk te zien in particuliere woningen. Ze zijn meestal op dezelfde manier gebouwd. Men betreedt het woongedeelte direct via de voordeur of de veranda, zonder gang. De woonkamer, eetkamer en keuken lopen meestal volledig in elkaar over. Een gedeelde trap leidt naar de bovenverdieping, terwijl een kelder meestal geheel ontbreekt. 

Even typisch zijn de gedeelde ramen die naar boven kunnen worden geschoven en een open haard in het woongedeelte. Veel mensen zijn ook in dit land enthousiast over de Amerikaanse inrichting en willen deze flair graag zelf in huis halen. Misschien omdat ze het hebben leren kennen op hun reizen in de Verenigde Staten of kennen van hun favoriete tv-serie. Wat de redenen ook zijn, het is eigenlijk niet zo moeilijk om een of twee ervan te kopiëren en zelfs in DIY te realiseren. Wij leggen hier uit hoe de Amerikaanse manier van leven ook zijn weg kan vinden naar je eigen huis en geven handige trucs voor de juiste decoratie.

Hoe kleine stappen veel kunnen veranderen

Je kunt natuurlijk niet zomaar de indeling van je huis veranderen om het meer op het Amerikaanse model te laten lijken. Als de keuken een aparte ruimte is, haal je niet zomaar muren weg. En als die nogal lang en smal is, is er geen ruimte voor een kookeiland. Vooral niet een die kan worden uitgerust met typische barkrukken en dus tegelijkertijd als eethoek kan dienen. Logischerwijs is het ook niet mogelijk om een inloopkast tevoorschijn te toveren, zoals die in bijna elke slaapkamer in de States te vinden is. Het is dus zaak zich te concentreren op wat wel haalbaar is. Bijvoorbeeld door het uiterlijk van de meubels na te bootsen of de meubels op een bijzondere manier te rangschikken. Deze veranderingen maken veel verschil en de kamer voelt anders aan.

Met de juiste woonaccessoires is het ook gemakkelijk om de populaire landhuisstijl van de VS te weerspiegelen. Deze komt tot uiting in de keuze van kleuren en stoffen en creëert veel gezelligheid. In plaats van koude, puristische elegantie is het gericht op het creëren van een huiselijke, warme omgeving waarin men zich onmiddellijk welkom voelt. Zelfs meubilair dat doet denken aan de VS heeft een groot effect. 

Dat kan bijvoorbeeld een kleine kauwgommachine zijn, filmposters van beroemde Hollywood-films of zelfs wegwijzers met het opschrift Miami of Venice Beach. Andere ideeën zijn een vlag met sterren en strepen of een gewei aan de muur om de landelijke stijl compleet te maken. Ingelijste foto's van iconen als Elvis Presley en Marilyn Monroe of foto's van mooie Cadillacs zijn ook geweldig. Idealiter worden een passend naambord en een deurmat met een Engelse spreuk direct bij de ingang geplaatst, zodat de op Amerika geïnspireerde sfeer al bij binnenkomst wordt waargenomen.


Wat u specifiek kunt doen in de individuele kamers

In feite zijn er vele mogelijkheden om een gevoel van de VS te creëren binnen de eigen vier muren. U hoeft alleen maar enkele elementen van het huis te kopiëren en ze in de afzonderlijke kamers toe te passen. Bovendien kan het geen kwaad aandacht te besteden aan enkele details. Een handelsmerk is bijvoorbeeld het inrichten van grotere open ruimtes in de woonkamer of het trappenhuis met gezellige tapijten en lopers. Dit is in een handomdraai gedaan en het effect is onmiddellijk merkbaar omdat er een gevoel van geborgenheid wordt gecreëerd en tegelijkertijd is er minder galm in de kamers.

De volgende aanpassingen zijn ook beschikbaar in de individuele kamers:


Woonkamer

De bank is het hart van de kamer, omdat hier het meeste leven plaatsvindt. Daarom moet hij samen met andere fauteuils in een L- of U-vorm worden opgesteld. Zo kunnen meerdere mensen goed met elkaar communiceren. In ware Amerikaanse stijl wordt het geheel uitgelijnd met een niet al te kleine tv, die vooral voor het uitzenden van sportevenementen onmisbaar is. Als een echte open haard ontbreekt, kan dit element gemakkelijk worden vervangen door een dummy van licht hout. U kunt deze in stijl versieren met mooie geurkaarsen of familiefoto's en er met Kerstmis kleurrijke kousen aan hangen. 

Zware gordijnen en lichte muurkleuren in natuurlijke of beige tinten complementeren het geheel. Het is ook populair om twee vergelijkbare muurkleuren te combineren of een rand toe te voegen halverwege de muur. Bollenvazen met uitgestrekte boeketten in plaats van groene kamerplanten dienen als decoratie.


Keuken

Als de ruimte groot genoeg is voor een eettafel, doet het hier goed om het hele gezin eromheen te verzamelen. Een te grote koelkast met geïntegreerd vriesvak is ook een typisch Amerikaanse blikvanger. Het beste is om de deur te versieren met allerlei kleurrijke magneten. Retro keukenapparatuur zoals een pastelkleurig broodrooster met bijpassende waterkoker past ook perfect in de look. Tinnen borden zoals oude reclameborden onderstrepen het geheel prachtig.


Slaapkamer

De ontbrekende kledingkast kan worden herschapen door een grote inbouwkast over de hele breedte van de kamer te trekken. Deze is het beste gemaakt van wit gelakt hout en voorzien van schuifdeuren. Het bed staat met zijn uiteinde tegen de muur en heeft een torenhoog hoofdeinde waartegen je comfortabel kunt leunen. 

Een gewatteerde sprei in patchwork-look en een tiental kussens maken het bed tot een gezellige oase van welbehagen. Aan de voet van het bed staat een doos om 's nachts de kussens in op te bergen. Vrouwen richten hun slaapkamer in met een mooie kaptafel, waarboven een grote spiegel hangt.


Tuin, balkon of veranda

Als er voldoende ruimte buiten is, is een stijlvolle Hollywoodschommel natuurlijk het perfecte hoogtepunt. Een goed alternatief zijn houten schommelstoelen zoals die op elk terras in de zuidelijke staten te vinden zijn. Een uitgebreide barbecuegrill is ook een zeer Amerikaanse must have. De buitenruimte kan uitbundig worden versierd met lantaarns en sprookjesverlichting; ook wimpelsnoeren zijn een populair accessoire.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine