Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Modern antiek

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Als we aan “antiek” denken zullen er twee associaties in ons opkomen die om de voorrang strijden: óf we denken direct aan oude, vervallen en achterhaalde zaken óf we associëren het woord met gedegen, sierlijk en kostbaar. Het hangt helemaal van onze ervaringen met objecten van hoge leeftijd af welke van deze twee betekenissen het van de ander wint. Sommigen van ons zullen met groot plezier oude meubels in huis afgedankt en weggedaan hebben vanwege de achterhaalde stijl terwijl anderen vol trots na een bezoekje aan een antiekhandel met een echt antiek meubelstuk thuiskomen dat nog jaren als kostbaarheid tentoongesteld wordt. In al deze gevallen echter staat 'antiek' gelijk aan 'oud': of dit nu positief of negatief bedoeld is kan in het midden blijven. Maar, klopt dit wel?

Wij willen in dit ideabook vandaag laten zien dat 'antiek' ook simpelweg kan refereren naar een stijl die niet perse objecten, producten en meubels betreft die 'oud' zijn. Antiek, zo zullen we zien, kan namelijk ook betekenen: klassiek, sierlijk en elegant, onafhankelijk van de geschiedenis of leeftijd van een interieur. Het kan hierbij gaan om bepaalde materialen, vormen en kleuren die tot een interieur of meubelstuk gecombineerd worden dat compleet nieuw, maar toch duidelijk een antieke stijl en sfeer uitstraalt. Wat zo'n nieuw antiek product uniek maakt is dat de mogelijkheden voor een uniek en hedendaags interieur juist door het nieuwe karakter van deze producten vergroot wordt. We willen laten zien hoe dit werkt door 'modern antiek' te bekijken dat ondanks de schijnbare tegenstrijdigheid van deze twee elementen toch prachtige resultaten oplevert. Kijk maar…

Minimalistisch

 Slaapkamer door Cosatto Letti
Cosatto Letti

Artemisia

Cosatto Letti

Hoewel minimalisme vaak gelijkgesteld wordt aan modern kunnen we hier zien dat dat niet betekent dat aan elegantie en sierlijkheid ingeleverd hoeft te worden. Minimalisme is niet alleen maar strak, recht, eenvoudig en met moderne materialen en vormen: ook meubilair met een antieke flair kan uitstekend in een minimalistisch interieur plaats krijgen. Zoals we in deze afbeelding kunnen zien biedt minimalisme juist de perfecte achtergrond voor een aantal prachtige sierstukken zoals het hoofdeind van dit bed. De antieke stijl die uitgedrukt wordt in het sierlijk gebogen staal van het bedframe en de tafeltjes ernaast krijgt alle aandacht die het verdient dankzij de strak witte muren, de eenvoudige kleuren en de bescheiden materialen van de overige objecten in de ruimte. Wat dit interieur helemaal afmaakt is het schilderij aan de muur, dat qua onderwerp naar typisch en ouderwets antieke stijl refereert maar dankzij de grove techniek van het schilderwerk en de eenvoudige ophanging (zonder lijst) duidelijk toevoegt aan dit moderne interieur: zo komen modern en antiek samen en vormen een unieke eenheid!

Luxueus

Een ander element van antiek design is de vaak luxueuze uitstraling die door materiaal, vorm en kleur gecreëerd wordt en een van de redenen is dat oud antiek nog altijd populair blijft. Hoe een modern antiek design dit aanpakt zien we in deze afbeelding van een badkamer. De rijk gemarmerde tegels die in overvloed over alle oppervlakken verspreid liggen stralen door hun glans en goudbruine kleur een warme en glamoureuze sfeer uit. Het donkere hout van het wasmeubel en de bronzen spiegellijst geven deze ruimte een oud-antieken flair die rusticiteit en geschiedenis aan deze badkamer toevoegt.

Glamoureus

 Gang, hal & trappenhuis door Paco Escrivá Muebles
Paco Escrivá Muebles

Consola Clásica Oli

Paco Escrivá Muebles

Hier zien we hoe op een heel andere manier antieke glamour is aangebracht aan een moderne inrichting. Ook hier vinden we eenvoud en minimalisme in het interieur waartegen de antieke elementen op een aantrekkelijke manier afsteken. Door het royale gebruik van zilvertinten, die een glanzende toevoeging zijn aan de grijskleurige muren, is moderne glamour aan de ruimte aangebracht en wordt zo op unieke wijze geïllustreerd hoe modern en antiek hand in hand kunnen gaan.

Sierlijk

Bij antiek denkt men vaak ook aan gulle decoratieve elementen: sierlijke krullen, veel detail en glanzende of zelfs sprankelende materialen. Hier komen al deze karakteristieken samen in de vorm van een prachtige, rijk versierde kroonluchter. Het gebruik van elektriciteit in tegenstelling tot kaarslicht, samen met de heldere roze en zilver-tinten voegen wat moderniteit toe dat afgemaakt wordt door de eenvoudige, moderne lijn van de lampenkappen. Zo is kleur, detail en elegantie aan de inrichting toegevoegd dankzij de combinatie van antiek en modern in deze lamp.

Klassiek

 Woonkamer door Locus Habitat
Locus Habitat

Chesterfield Sofa & Leather Furniture from Locus Habitat

Locus Habitat

In geheel andere stijl zien we hier hoe antiek meubilair de perfecte basis kan vormen voor een modern interieur in industriële stijl. Deze klassieke chesterfield sofa met verweerd leer voegt luxe en elegantie toe aan de anders wat kaal en oncomfortabel aandoende industriële inrichting. Daarnaast is deze sofa een robuust stuk dat vele hedendaagse meubels met gemak overleeft en met leeftijd alleen maar in karakter groeit.

Dit zijn slechts 5 voorbeelden van hoe antiek en modern design met elkaar kunnen harmoniëren en aan beide wat kan toevoegen. De rijke mogelijkheden van beide stijlen laten een bijna oneindige variatie aan mogelijkheden en combinaties toe doe wij niet allemaal hier kunnen bespreken. Maar laat je hier niet door beletten meer inspiratie op te doen, en kijk bijvoorbeeld eens naar klassiek en modern design en zie hoe een combinatie van de twee je inspiratie en creativiteit kan prikkelen!

Welke stijlen zouden nog meer goed bij elkaar passen denk je? Deel je ideeën bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!