10 x bakstenen, ruwe stenen als interieurstatement | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

10 x bakstenen, ruwe stenen als interieurstatement

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Industriële keukens van Egue y Seta Industrieel
Loading admin actions …

Binnen de industriële trend zijn er een aantal componenten die hun opmars maken terwijl ze eerder echt not-done waren. Het zijn elementen die eerder zoveel mogelijk weggewerkt werden, mogelijk omdat ze gezien werden als onaf, of zelfs ronduit lelijk. Een van de elementen die nu weer gewoon gezien mag worden is de ruwe bakstenen wand. We zien steeds vaker hoe rode bakstenen als statement ingezet worden in een woonruimte, en met wonderschoon effect. Het is dan natuurlijk ook best een eye-catcher zo'n ruwe bakstenen muur. Kijk met ons mee en doe inspiratie op om ook in de eigen woning een bakstenen muur in het middelpunt van de interieurbelangstelling te laten staan.

Originele bakstenen muur

Loft Amsterdam Minimalistische woonkamers van De Ontwerpdivisie Minimalistisch
De Ontwerpdivisie

Loft Amsterdam

De Ontwerpdivisie

Deze moderne woonkamer draait volledig om zijn originele elementen. De geweldige balken zijn nog te zien, de ramen aan de rechterzijde zijn ongetwijfeld ook origineel en de bakstenen muur is er ook een die ongetwijfeld al vanaf het begin het dak draagt. De rode bakstenen die in de wand gebruikt zijn, waren natuurlijk makkelijk over te verven of door een aannemer af te dekken met pleisterwerk. Het is mooi te zien dat dit niet gebeurd is, de ruimte wint daardoor aan persoonlijkheid. Het is hiermee dan ook een mooi eerste voorbeeld van ons ideabook om te illustreren hoe een originele bakstenen muur ziel geeft aan een modern ingerichte ruimte.

Bakstenen in de slaapkamer

Origineel of niet, de bakstenen die we hierboven zagen doen het minstens zo goed in de slaapkamer als in een moderne woonkamer. De industriele sfeer van deze slaapkamer wordt er zelfs mee naar een hoger plan getild. De pure functionaliteit die een bakstenen muur uitstraalt wordt in deze ruimte mooi versterkt door de pure schoonheid van de verlichting. Een hoeksteen van de industriele woontrend is dan ook dat interieurzaken vooral praktisch en functioneel moeten zijn. Dat we in deze slaapkamer dan ook zowel een bakstenen wand, in zijn puurste vorm een schoonheid van jewelste, als een industriele manier van verlichten tegenkomen is ongetwijfeld geen toeval.

Een kleine ingreep in steen

Industriële woonkamers van Meero Industrieel

Een hele bakstenen wand in huis tevoorschijn toveren is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Met een kleine ingreep zoals in deze foto wordt wel het effect ervan gecreerd, zonder dat de gehele bakstenen wand uitgebroken moet worden. De twee pijlers zijn in deze moderne woonkamer voldoende om toch die industriele touch toe te voegen. Opvallend is hoe hier de kleuren mooi warm worden ingezet en hoe dat in combinatie met de rode bakstenen muur wonderwerl werkt. Bakstenen muren in het interieur hoeven zodoende niet altijd een super kil en industrieel gevoel af te geven, in deze huiskamer zien we hoe het ook heel warm en intiem kan blijven.

Wit geschilderde bakstenen

De bakstenen in deze luxe werkkamer zijn voorzien van een witte tint (en zelfs een houten plintje). Een interessantemoderne invulling van een industrieel uitgangspunt is het gevolg. De witte bakstenen muur in combinatie met de uitgeklede ruimte zorgt voor een erg gefocust beeld. Dit is een werkruimte waarin er maar een ding opzit: hard doorwerken. Door de witte bakstenen tegelwand naast een betegelde vloer te zetten wordt die gefocusde trend doorgezet, warmte zou in deze ruimte zomaar kunnen afleiden. Omdat er weinig extra elementen toegevoegd zijn, blijft het beeld erg puur. Mooie toevoeging is ten slotte de groene stoel waarmee toch wat kleur gebracht wordt in deze intens gestructeerde ruimte.

Zwarte bakstenen tegels in de keuken

Van de witte bakstenen tegels die we hiervoor in de werkkamer zagen, gaan we nu naar de donkere bakstenen tegels in deze keuken. Door de bakstenen zwart te verven wordt een mooi contrast neergezet met de strakke witte keuken met RVS elementen. Ook in combinatie met het hout is het zwart van de bakstenen wand een fijne combinatie. Door ten slotte verschillende materialen in dezelfde kleuren te gebruiken, we zien het zwart van de bakstenen wand ook in het aanrechtblad en de lamp terugkomen, heeft de interieurontwerper voor een fijne eenheid gezorgd.

Bakstenen in de wijnkelder

Een wijnkelder is voor weinigen onder ons weggelegd. Eeuwig zonde natuurlijk, maar het beste dat we kunnen doen is ons laven aan beelden als deze met de wens om ook ooit over een eigen wijnkelder te beschikken. De bakstenen wanden in deze wijnkelder spelen een bijzondere rol in het neerzetten van een authentieke uitstraling. De bakstenen wand met ruwe treden biedt de perfecte originele basis voor een uitgebreide wijnkelder als deze. Door het plafond mooi af te stucen, een plafond waarachter ongetwijfeld ook een bakstenen wand schuilgaat, wordt vervolgens wel een subtiel afgemaakt beeld neergezet. Wij zouden het niet erg vinden hier eens een middagje te komen voorproeven!

Bakstenen wanden als basis

In dit pand had men ongetwijfeld de keuze tussen twee uitersten: of roeien met de riemen die de authentieke uitstraling van de bakstenen wanden je geven, of alles overstucen en met een schone lei beginnen. Het doet ons goed te zien dat er gekozen is voor het eerste: het uitgaan van een authentieke stenen basis. Waarschijnlijk kijken we hier naar een oude boerderij of een oud klooster waarbij uitgegaan is van de bestaande structuur. Om de bakstenen muren daarbij dan ook volledig weg te werken zou bijna een doodzonde zijn. Wel zien we dat bakstenen betegeling vraagt om een ingreep waarbij veel (natuurlijk) licht aangebracht wordt. In dit pand is het lastig te zien of en hoe goed dat bewerkstelligt is, maar wel valt het gebruik van lichte kleuren in de bank op. Een fijne zet voor een ruimte die anders wel erg door de donkere bakstenen overheerst zou worden.

Bakstenen in een loft

Het eerste dat we in dit voorbeeld van ons ideabook over bakstenen muren opmerken zijn de geweldig ruimte ramen. Direct is duidelijk dat we hier met een loft te maken hebben. Dit beeld wordt nog een versterkt door de ruwe bakstenen wanden die zonder schroom kaal zijn gelaten. Een fijn beeld want door de verschillende kleuren bakstenen krijgt het interieur een levendige impuls. In combinatie met de strakke industriele vensterbanken, de strakke ramen en zelfs de bijzondere schets van Beethoven is dit een geslaagde versie van een industrieel ingerichte loft.

Bakstenen in de badkamer

Tot nu toe zagen we in dit ideabook over bakstenen in het interieur vooral slaapkamers en woonkamers voorbijkomen. Dat een bakstenen wand ook in de badkamer niet misstaat, zien we hier. Als achterwand met bakstenen tegels, van boven uitgelicht door een slim geplaatst dakraam, geeft het de badkamer een welhaast warme uitstraling. Waar we gewend zijn een bakstenen wand als industrieel te bestempelen en dus als kil kunnen ervaren, zou je het hier warm en modern kunnen noemen. Toch wordt hier, warme uitstraling of niet, geflird met het industriele uitgangspunt. Ons valt namelijk de bouwlampjes op waarmee aan de bakstenen wand voor extra verlichting gezorgd wordt (hoe industrieel willen we het hebben)?

Modern met baksteen

Industriële gangen, hallen & trappenhuizen van homify Industrieel

Zoals in de eerste foto gaan we ook op de laatste foto terug naar het gebruiken van originele elementen in een modern interieur. In deze woonruimte is het allereerst natuurlijk de knalgele deur die opvalt en pas in tweede instantie de bakstenen wand die aan de achterwand schuilgaat. Hoewel het twee tegengestelden lijken, het moderne van het geel tegenover het authentieke van het baksteen, zien we ook hier hoe het elkaar juist prachtig aanvult. Rode bakstenen muren lenen zich nu eenmaal perfect als basis voor ofwel een industrieel ofwel een moderne aanvulling. Waarschijnlijk zit de crux 'm erin kleuren te kiezen die voortborduren op de rode tint van de bakstenen tegels.

Wat vind jij van bakstenen muren in het interieur? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!