Hoe maak ik mijn keuken functioneel?

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Hoe maak ik mijn keuken functioneel?

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
 Keuken door CATO creative
Loading admin actions …

Het lijkt erop dat iedereen dankzij tijdschriften en de groei van blogs over inrichting en design inmiddels weet hoe je een mooie keuken maakt, of hoe een mooie keuken eruit hoort te zien. Maar een keuken is meer dan alleen uiterlijk. Hoe zit het met alle andere zaken die de keuken een keuken maken en dat het een effectieve en efficiënte ruimte maakt voor de gebruiker? Net als een goed geoliede machine werken alle raderen en tandwielen samen om een functioneel product te creëren. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is dit een belangrijke notie dat van toepassing is op een variatie aan woondesign problemen – een ruimte moet functioneren als een complete eenheid, niet als individuele objecten die vechten voor de spotlight.

Voor we met dit ideabook beginnen, laten we even snel kijken naar de fundamentele fouten die veel huiseigenaren maken als het gaat om keukendesign. De belangrijkste problemen zijn een gebrek aan werkruimte, een ongemakkelijke lay-out, niet genoeg opbergruimte, slechte verlichting en ventilatie en tenslotte een slecht functionerend afvalsysteem. Vandaag op homify gaan we deze problemen allemaal langs met het doel je te helpen het ultieme keukendesign te bereiken – een keuken dat zowel verbluffend van design is als hoog functioneel. We gaan in ieder kastje kijken, in iedere lade en ieder mogelijk hoekje en gaatje waar je zelf nooit aan gedacht zou hebben…

Lay-out

 Keuken door CATO creative
CATO creative

Bishops Park SW6

CATO creative

Laten we eerst eens kijken naar problemen met ruimte en lay-out. We zijn misschien niet allemaal gezegend met een open, lichte keuken zoals in deze afbeelding, maar we kunnen wel een manier vinden om dit effect zo veel mogelijk in onze eigen keuken na te bootsen. Skylights of dakramen zijn een fantastische manier om een hele nieuwe sfeer in een donkere, muffe ruimte te brengen. Behalve hoognodige lichtvoordelen kun je een raam installeren dat geopend kan worden zodat je dankzij de extra ventilatie dat een dergelijk raam met zich meebrengt twee vliegen in een klap slaat. Een goed begin voor het inrichten van een keuken is om je voor te stellen hoe je in de keuken werkt en, misschien zelfs nog belangrijker, waar in de ruimte je denkt dat gasten en familie zullen willen zitten en hangen. Want of je dat nu prettig vindt of niet, zelfs als er een tafel en een bank in de ruimte staat; mensen houden ervan rond een keukeneiland te staan en te kletsen. In deze keuken zijn essentiële apparaten zoals de oven en het fornuis vlak bij het grote keukeneiland geplaatst. Dit betekent dat de kok heel eenvoudig in deze twee zones tegelijk kan werken door zich simpelweg om te draaien naar een werkblad en het gezelschap rond het eiland, en de kookgelegenheid tegen de muur.

Opgeruimde lades

 Keuken door Williams Ridout
Williams Ridout

Bespoke Handmade Traditional Kitchen

Williams Ridout

Lades zijn een heel belangrijk onderdeel van iedere keuken. Maar het welbekende probleem is dat zonder een systeem van verdeelbakken een lade tot een bodemloze put van opeengestapelde spullen wordt. Hoe vaak heb je niet door een collectie lepels moeten speuren naar de flesopener, dat altijd ergens op de bodem verdwaald ligt? Het kan een bijzonder frustrerende ervaring zijn en soms zelfs gevaarlijk, zeker als er andere scherpe objecten in de wirwar van bestek en keukengereedschappen liggen. Om je vingers, handen en goede humeur te bewaren kun je een slimme bestekbak of verdeelsysteem gebruiken zoals hier te zien. Of het nu een deel is van de kast of later toegevoegd, je kunt er zeker van zijn dat je altijd kunt vinden wat je zoekt, zonder gedoe of stress.

Opslaghelden

 Keuken door Williams Ridout
Williams Ridout

Bespoke Handmade Traditional Kitchen

Williams Ridout

Voldoende opslagruimte is de kern van een functionele keuken. Niet alleen houdt het kostbare aanrechtruimte vrij, maar een plekje voor ieder product helpt ons ook om snel en gemakkelijk dat object te vinden dat we nodig hebben. Of we deze opslagruimten nu gebruiken voor servies of een voorraad voedselproducten, kasten en planken zijn een must-have in iedere keuken. Het is onwaarschijnlijk dat je in het bezit bent van een functionele keuken zonder de capaciteit om de myriade aan spullen en voedselproducten die we over tijd nu eenmaal verzamelen te kunnen opbergen. Neem ook eens de tijd, ongeveer eens in de drie maanden, om de kasten op te ruimen en uit te ruimen om het opstapelen van ongebruikte spullen te voorkomen. Zo heb je nooit producten achter in de kast die over datum zijn of wegrotten en weet je ook precies waar alles staat in geval van nood of haast.

Verborgen schatten

Deze diepe lades zijn fantastisch voor het opslaan van grotere spullen als potten, pannen en serveerschalen. Dit zijn over het algemeen dingen die je niet iedere dag nodig hebt, of zware producten die te gevaarlijk zijn om op een hogere plek opgeborgen te worden. Pannen en dergelijk zien er mooi uit aan de muur, maar als je je keuken een opgeruimde sfeer mee wil geven raden we aan een kastindeling als dit toe te voegen. Het design in deze afbeelding, dat geen zichtbare handgreep heeft, is fantastisch voor huishoudens met kleine, nieuwsgierige kinderen. Je hoeft niet bang te zijn dat kleine vinger tussen meerdere glijdende lades klem komen te zitten of dat kleine handjes sterk genoeg zijn om deze lades te openen en een rommeltje te maken van de inhoud!

Nu we uitgebreid gekeken hebben naar oplossingen voor opslag en lay-out kijken we nu naar een aantal verborgen en vaak vergeten problemen die elementair zijn in een praktische keuken.

Duurzame producten

 Keuken door FAIRSENS

Voedselverpakkingen en plastic zijn een van de meest voorkomende afvalproducten die op de vuilnisbelt belanden. Vanwege de ongelooflijk lange tijd die het duurt voor deze materialen door de natuur afgebroken worden is het belangrijk om na te denken over de objecten in onze voorraadruimte en koelkast. Lang niet alle soorten plastic zijn namelijk geschikt voor recycling en daarom is het goed het gebruik ervan te beperken. Glazen flessen zijn een goede manier om plastic afval tegen te gaan, en zijn ook nog eens vrij van bacteriën die nogal eens lurken in hergebruikte plastic flessen. Je kunt iedere vloeistof hierin kwijt en ze hergebruiken tot ze breken! Je kunt ervan verzekerd zijn dat dit materiaal steriel en veilig is na iedere wasbeurt en zo help je een extra handje mee bij het beschermen van het milieu. Vergeet ook niet voor een goede afvalsortering te zorgen: een inefficiënt afvalmanagementsysteem in de keuken maakt de ruimte slordig en onhandig. Als je het juiste sorteermeubel hebt gevonden dat bij jouw keukengedrag past zul je met plezier in de keuken kunnen werken!

Energiezuinige apparatuur

De functionaliteit van keukenmeubels of apparatuur hoeft niet perse zichtbaar te zijn. Een oven, fornuis of wasmachine dat de elektriciteitsrekening verdubbelt bij ieder gebruik is niet economisch en ook niet functioneel. Oude keukens kunnen in dit opzicht zelfs wel eens gevaarlijk zijn: lekkende gasleidingen en inefficiënte verwarmingselementen kunnen leiden tot een verhoogde rekening en slecht bereid voedsel – twee dingen die niemand wil! In de laatste jaren zijn er een toenemend aantal energiebesparende ovens, fornuizen, witgoed en andere elektrische apparaten op de markt gekomen die een significant verbeterde economische en functionele vervanging vormen voor een oude keuken. Dit zijn essentiële producten voor een moderne keukeninrichting, en horen dan ook de prioriteit te krijgen bij een verbouwing, inrichting of vervanging. Soms zijn de initiële kosten van deze innovatieve producten hoger dan van traditionele exemplaren, maar we verzekeren je dat jij degene bent die er op de lange termijn voordeel van heeft.

Waterbesparing

Het laatste punt dat we willen noemen, dat allerminst een minderwaardig element vormt, is waterbesparing. Een functionele keuken mag geen water verspillen en zoals eerder genoemd zullen zowel het milieu als jouw bankrekening je dankbaar zijn voor het installeren van zelfs eenvoudige besparende oplossingen als deze. Of je nu een nieuwe keuken bouwt of een kleine renovering verricht: de keuze voor waterbesparende kranen die een krachtige straal geven maar een laag waterverbruik zal je op lange termijn veel geld besparen. Controleer overigens ook iedere paar maanden dat de leidingen niet lekken; dit is een veel voorkomende oorzaak van een stijging in de water rekening. Als je al goede armaturen hebt of huurt kun je de kosten ook verlagen met behulp van een eenvoudige kop of opzet op de kraan dat de functionaliteit van je keuken door verhoogde besparing versterkt.

Deze tips zijn natuurlijk algemene aanwijzingen die misschien niet allemaal in jouw keuken mogelijk zijn. Toch representeren deze ideeën de voornaamste problemen waar je in een onhandig ingerichte keuken tegenaan loopt (soms letterlijk). We hopen dat je hier een aantal tips opgedaan hebt die jouw nieuwe keuken een ideale eenheid van functie en stijl maken, of je huidige keuken een indrukwekkend functionele renovatie geven. Meer tips voor een effectieve keuken kun je lezen in het ideabook “Laten we een taart bakken – de effectieve keuken”.

Tegen welke problemen loop jij eigenlijk op in de keuken? Deel het met ons bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!