De mooiste lambrisering | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De mooiste lambrisering

Yanaika Zomer Yanaika Zomer
Vloer op maat Klassieke muren & vloeren van Nobel flooring Klassiek
Loading admin actions …

Lambrisering vind je vooral in woningen uit de jaren twintig en dertig. Als het er nog in zit tenminste, want ergens is lambrisering ouderwets geworden en veel huiseigenaren kozen ervoor het te verwijderen. Zonde! Voor wie de oorspronkelijke lambrisering nog heeft: Hou het netjes en intact. Of speel eens met kleur en geef er een nieuwe invulling aan. 

Wie nog geen lambrisering heeft, kan hier leuke ideeën opdoen. Je kamer krijgt een heel ander uiterlijk wanneer je wand geheel of gedeeltelijk bekleed met hout of kunststof. Materiaal, kleur, structuur en afmeting zijn de variabelen. Zo creëer je een ruimte die helemaal bij je past.

Bijenkorf

Een variatie op hout vinden we in deze kleurrijke wand. En niet alleen kleurrijk, ook structuurrijk en materiaalrijk. Deze wand is namelijk bekleed met zeshoeken van verschillende materialen. We zien tapijt, hout, kurk, steen… Het geeft een speels effect en nodigt enorm uit tot aanraken. 

De wand doet ook een beetje denken aan motieven uit de jaren zeventig. De keuze voor niet één, niet twee, maar zeven lampen met een retro design, maken deze ruimte compleet.

Hoe heurt het eigenlijk?

Vloer op maat Klassieke muren & vloeren van Nobel flooring Klassiek
Nobel flooring

Vloer op maat

Nobel flooring

De tweede foto die we bespreken is er een met een klassieke lambrisering op het onderste deel van de wand. Nu is dit wel een bijzonder mooie ruimte met veel prachtige glas-in-loodramen, maar dit soort lambrisering vind je in veel huizen ook gewoon in de hal of de woonkamer. Het hout loopt door in de kozijnen en maakt een mooi geheel van de ruimte. 

Veel mensen zouden geneigd zijn lambrisering wit te houden. Hier het bewijs dat zwart ook een heel goede keuze kan zijn. De kamer krijgt er juist een chique en warme uitstraling door.

Futuristisch

Rustieke muren & vloeren van homify Rustiek & Brocante

We maken een beweging naar het andere einde van het spectrum. Dit is een heel moderne invulling van lambrisering. De hele wand is bedekt met houten platen met daarop een reliëf van rechthoeken. Het interieur is redelijk minimalistisch en de zilveren bank draagt bij aan een soort science fiction gevoel. Dat kan een wat kil gevoel geven. Maar door deze lambrisering ontstaat er beweging in de kamer en wordt deze ruimte gezelliger. De deur is geïnspireerd door de houten paneeldeuren die vaak samengaan met klassieke lambrisering.

Een beetje retro

Residência A & F Minimalistische woonkamers van Lyssandro Silveira Minimalistisch
Lyssandro Silveira

Residência A & F

Lyssandro Silveira

In plaats van strak en hoekig, kan de vormgeving natuurlijk ook bestaan uit rondingen en cirkels. Ook bij deze lambrisering speelt reliëf een grote rol en verder zien we een motief dat geïnspireerd lijkt op behangetjes uit de jaren zeventig. Mooi, maar soms ook wel erg bont. Op deze manier blijft het rustig en toch interessant.

Met de knalblauwe stoeltjes wordt een mooi tegenwicht geboden aan de lichte wand. Mooi voor een huiskamer, maar voor ook een sfeervolle wachtruimte.

Van dik hout zaagt men planken

In deze ruimte is het principe van houten bekleding voor de wand tot in het extreme doorgevoerd. Geen wit hout met gefreesde motieven, maar puur hout dat in planken over de muur is geplaatst. Eigenlijk loopt de vloer gewoon door op de muur en het effect is prachtig. Om het helemaal af te maken is ook de deur niet vrij gehouden. De planken lopen door en wanneer de deur gesloten is, is hij bijna niet te onderscheiden van de rest van de ruimte. Je waant je in een hypermodern chalet in Scandinavisch bosgebied. 

Achterwandje

Tegula Moderne muren & vloeren van Tegula Modern
Tegula

Tegula

Tegula

Lambrisering hoeft natuurlijk niet kamerbreed te zijn. Soms kan een klein stukje al een hoop effect hebben. Kijk maar eens naar deze mooie keuken. De keukenkastjes, werkblad en aanrecht zijn allemaal spierwit en van glad en glimmend kunststof. Een leuke touch is het donkere tafelblad dat op de hoek bevestigd is aan het aan aanrecht. Altijd fijn om vanuit de keuken te kunnen bijpraten met je gasten. Maar wanneer de wand achter het werkblad bijvoorbeeld witte tegels had gehad, was deze keuken lang zo spannend niet geweest. De wand geeft structuur, kleur en diepte aan de keuken. Erg mooi.

Plantwand

Bij motieven in lambrisering denken we snel aan symmetrie en geometrische figuren. Tot nu toe zagen we terugkerende blokken, cirkels en rechthoeken. Maar niks is verplicht natuurlijk en deze wandbekleding laat zien hoe leuk het kan zijn buiten de begaande paden te treden. Daar vind je immers de mooiste plantjes.

In deze antraciete tegels is een mooi plantenmotief gedrukt. Ze geven een moderne strakke ruimte dynamiek en diepte.

Pepermuntje?

Wall Panels 3D - Dunes Moderne muren & vloeren van DecoMania.pl Modern
DecoMania.pl

Wall Panels 3D – Dunes

DecoMania.pl

Je moet het maar durven. Want hoewel wit en rechtlijnig, dit is wel een heel uitgesproken motief. De lambrisering bestaat uit vierkante blokken met ieder een kuil in het midden. Eigenlijk zijn het net een soort pepermuntjes en de kamer is dan ook bijzonder fris te noemen. In combinatie met de hippe retro-futuristische stoelen wordt wel een leuke verwijzing gedaan naar oude science fiction films, maar erg leefbaar is het niet. Laat je inspireren en pas een een afgezwakte variant toe in jouw huis. Of ga all the way en maak van je zithoek een ware Space Odyssey.

Stukje bij beetje

Dat de lambrisering niet de hele wand hoeft te beslaan wisten we al. Maar de neiging om dan toch tenminste de onderkant te bedekken, blijkt moeilijk te onderdrukken. Hier zien we een mooie variatie net boven het midden van de wand. Kunst is niet meer nodig, want deze wand is zo al mooi genoeg.

Streep erdoor

Tot slot bespreken we deze lambrisering die niet uit één groot vlak bestaat, maar is opgebouwd uit allemaal dunne latjes. Door rechte latten over diagonale latten te leggen, is een leuk wiebertjesmotief ontstaan. Het mooie van deze lambrisering is dat het open en licht is. Verder kun je leuke variaties bedenken met de kleur op de wand erachter. Het blauw van deze foto werkt in elk geval uitstekend.

Wat vind jij mooi op de muur? Laat een comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!